Fotó: Pixabay

Iszonyúan közel fog elhaladni egy aszteroida a Föld mellett holnap reggel

ugytudjuk.hu
2019. október 15. kedd, 16:32
Hatalmas pusztítást okozna, ha becsapódna.

Egy 20 és 44 méter közötti aszteroida fog elhaladni holnap hajnalban a Föld mellett, derült ki a NASA jelentéséből. Az űrszikla, amit már el is neveztek 2019 SR8-nak, nagyjából 48 ezer km/h-val fog elszáguldozni mellettünk hajnali három körül.

 

A NASA azt írja, az aszteroida akár 3 millió kilométernyire is megközelítheti a Földet. Ez a szám csak nekünk tűnik nagynak, a bolygók méretét tekintve iszonyú közel fog elsuhanni a szikladarab.

 

Az amerikai űrügynökség azonban megnyugtat mindenkit, az aszteroida a jelenlegi pályáján nem fog találkozni a Földdel. Arra sincs nagy esély, hogy az aszteroida valami mással ütközzön az útja során, így annak is elhárul a veszélye, hogy egy lehetséges karambol közelebb lökje az SR-8-at hozzánk.

 

A NASA egyébként nemrég arra hívta fel a figyelmet, hogy egy aszteroida becsapódása igenis valós veszély, nem csak a hollywoodi filmekben történhet meg ilyen. Az űrügynökség éppen ezért azon dolgozik, hogy felmérjenek minden 140 méternél nagyobb, a Föld közelében lévő aszteroidát, és elhárítsák az esetleges becsapódásokat. A NASA vezetői szerint ugyanis jelenlegi tudásunk szerint csak a Földön van élet, minden erőnkkel meg kell védeni azt.

 

A 140 méternél kisebb aszteroidákat azonban már nehezebb lesz észrevenniük, de a szakértők szerint az ekkora objektumok már nem tudnának globális katasztrófát okozni. Ahhoz viszont elég nagyok, hogy akár egy egész országot a földdel tegyenek egyenlővé.

 

(Mirror)

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás