Hiba volt kiszállni: idén jó eséllyel egy gyerekvállalásról szóló dal nyerhette volna az Eurovíziót

Pintér Bence 2020-09-18 17:51:00
Magyarország kiiratkozott a fideszes beszélő fejek által „gusztustalan homoszexuális flottatüntetésnek” nevezett összeurópai dalversenyről, amit idén minden valószínűség szerint a gyerekvállalás örömeiről szóló izlandi produkció nyert volna. Eközben a hazai Dal című műsorban egy megcsalásról szóló nóta diadalmaskodott.

Idén legnagyobb bánatomra a járvány miatt elmaradt az Eurovízió – a dalverseny, ami szerintem a lehető legjobban szimbolizálja Európát. Egyszer már részletesebben írtam arról, hogy miért gondolom ezt, szóval ebbe most nem mennék bele.

Csak idő kérdése volt persze, hogy a illiberálissá váló Magyarország kiiratkozzon ebből az egészből, hiszen ez egy olyan verseny, ami a geopolitikai csatározásokon túllépve alapvetően arról szól, hogy mindenki érezze jól magát, és ugyanúgy megnyerheti transzszexuális énekes vagy szakállas nőnek öltöző előadó, mint valami generikus jól éneklő jónő – rajongótáborában pedig felülreprezentáltak a meleg közösségek tagjai Európa-szerte.

Persze kifejezetten tagadták a köztévé részéről, hogy végülis a markáns LMBTQ-tartalom miatt iratkoztunk ki a dalversenyből, hogy inkább csak saját magunknak tartsunk évente egy hiperdrága gagyidal-versenyt, de nehéz másra gondolni akkor, amikor Conchita Wurst győzelme annyira megragadta a fideszes politikusok fantáziáját, hogy azóta is csak ő tud eszükbe jutni, ha szakállas embert látnak.

Ha a magyar fél évek óta rendkívül görcsös igyekezete beérett volna, és sikerül egy magyar dalnak megnyerni a világ egyik legnézettebb tévés produkciójának számító Eurovíziót, akkor a vonalasan fideszes köztévének kellett volna vendégül látnia a néha egyébként barátilag is „Melegolimpiának” becézett dalversenyt, vagy ahogy Bencsik András fideszes beszélő fej nyilatkozott tavaly: „gusztustalan homoszexuális flottatüntetést”, „propagandisztikus másságfesztivált”.

Mindezt most csak azért elevenítem fel, mert dalfesztivál ugyan nem volt, az arra szánt dalok azonban már elkészültek, és felkerültek az internetre – különféle módszerekkel pedig lehet tippelni arra, hogy melyik dal lett volna esélyes. És három külön számolgatás is azt mutatja, hogy az idei év egyik legnagyobb esélyese az izlandi Daði & Gagnamagnið zenekar Think About Things című dala lett volna. Meg is mutatjuk:

Daði Freyr (Daði & Gagnamagnið) - Think About Things (Official Video)

Listen to "Think About Things" now: https://dadifreyr.lnk.to/thinkaboutthingsYD - Get your own Daði Freyr sweaters: https://dadifreyr.lnk.to/webYD "Think A...

A produkcióban gyakolatilag minden megvan, ami az eurovíziós győzelemhez kell: furán öltözött emberek, gitárszintetizátorok, fülbemászó dallam, flitterek, hülye táncolás meg valami generikus szerelmes szöveg – gondoltam első pár hallgatás után, de aztán ez utóbbi kérdés, már az, hogy miről szól a szöveg, elkezdett érdekelni, és elkezdtem rá jobban odafigyelni.

Ha pedig odafigyelünk, akkor kiderül, hogy a refrénben a „baby” szó bizony most nem az énekes fiatalember szerelmére, hanem a kisbabájára vonatkozik.

Bizony: a „propagandisztikus másságfesztivál” idei legesélyesebb produkciója arról szól, hogy az énekes Daði Freyr Péturssonnak és a klipben keytaron játszó feleségének, Árný Fjóla Ásmundsdóttirnak tavaly kislánya született, és a szövegben arról gondolkozik hosszasan a lírai én, hogy vajon mit fog gondolni róla a kislány, és hogy ezt még nem tudja, mert a baba nem tud beszélni;de reméli, hogy jó kis csapat lesznek így hárman.

(Persze hozzátartozik a dologhoz, mert mégiscsak az Eurovízióról van szó, hogy az eredeti izlandi szövegben egy szó sem esik a kisbabáról, hanem valójában arról szól, hogy a Gagnamagnið zenekar megérkezik az űrből és a jövőből, hogy egy új tánccal megmentse a világegyetemet.)

Szóval a „gusztustalan homoszexuális flottatüntetést” idén valószínűleg egy, a gyerekvállalás szépségeiről szóló dal nyerte volna, amit egy heteroszexuális férfi a feleségével együtt adott volna elő a színpadon, és amit azóta milliók hallgattak meg szerte a világon. Ebből iratkozott ki Magyarország, ahol A Dal című műsor szintén fülbemászó, győztes dalában inkább arról volt szó, hogy a mackónadrágos Rácz Gergő megcsalta szegény Orsovai Renit. Szóval családi értékek terén idén Európa > Magyarország.

Szólj hozzá!

Oszlopnak ütközött egy autó Győrben

A tűzoltók egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki.

Óvatlan volt egy sárvári edzőterem zsebtolvaja

Lebukása után mindent megtett, hogy egérutat nyerjen.

Összeütközött két autó Rábapatynál

A 84-es főúton történt a baleset.

85 millió forint értékben kapott autókat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal

Agrárminiszter szerint csakis minőségi munkaeszközökkel lehet minőségi munkát végezni.

Összeütközött két gépkocsi Belednél

A tűzoltók áramtalanítják az egyik járművet.

Öt győri játékos is helyet kapott a magyar női kosárlabda-válogatottban

Dombai Réka, Dubei Debóra, Török Ágnes, Weninger Virág és Barnai Judit is a csapat tagja.

Férjhez ment Scarlett Johansson

A hírt különleges módon vitték a nyilvánosság elé.

Már negyven koronavírus-fertőzöttről tudnak Sárváron

Közel hetvenen pedig járványügyi megfigyelés alatt vannak.

840 ezret vert el egy önjelölt kőműves Vas megyében, csak az nem látszott, mire

Egy istálló falát kellett volna megjavítania, kontárkodás miatt áll bíróság elé.

Gáz van, azaz nincs

Több, mint egy hete képtelenek megjavítani az osztrák-magyar gázcsövet Lébénynél.

Németh Szilárd tankot mászott

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára az újonnan érkezett Leopard harckocsik számára épült hangárok átadásán szemlézett.

Kanadai lesz a Rubik-kocka

15 milliárd forintot adtak a tulajdonjogokért.

Hétfő hajnaltól újra járható lesz a győri Jókai utca

Hétfőre elkészül a felújítás a belvárosi utcában.

Önként bezárkózott Szentpéterfa

Kritikus a járvány a vasi településen, de több helyi szerint nincs is akkora baj.

van még itt cikk a témában:

LMP: Ismét a multinacionális vállalatok mellé állt a kormány

Ungár Péter, az LMP Vas megyei képviselője szerint, bár a kormánypártok korábban azt ígérték, hogy zöld pártok lesznek - sőt, a KDNP csatlakozott is a műanyagmentes júliushoz, augusztusban - mégsem támogatják a klímacélok elérését és a közös európai agrárpolitika zöld reformját.

Paul McCartney egyedül készítette új, karanténalbumát

Az album néhány dala tükrözi a pandémia helyzetét, ugyanakkor McCartney jövőbe vetett optimizmusát is.