Belarusz: Gyanús választási eredmények után az egész országban tüntetések kezdődtek

Pintér Bence 2020-08-10 06:38:00
A belorusz ellenzék szerint egyértelmű, hogy „Európa utolsó diktátora”, Aljekszandr Lukasenka elnök elcsalta a választást, tömegtüntetések kezdődtek vasárnap este szerte az országban: van olyan város, ahol a rendőrök átálltak a tüntetőkhöz.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Választást tartottak vasárnap a volt szovjet állambanm Belaruszban, amelyen, bár mindent megtett az ellenzéki jelöltek eltávolításáért, mégis kihívója akadt az Európa utolsó diktátorának tartott Aljekszandr Lukasenka elnöknek az egyik korábban letartóztatott ellenzéki politikus felesége, Szvjatlana Tihanovszkaja személyében. Bár a hivatalos exit poll szerint Lukasenka a szavazatok 79,7, Tihanovszkaja a 6,8 százalékát szerezte meg,

a belorusz ellenzék és az őket támogató tömegek szerint Lukasenka csúnyán elcsalta a választást, és nem hogy nem nyert ennyire, de valójában kikapott.

Ezt erősítik a külképviseleteken szavazók körében készült exit pollok, Moszkvában például egy mérés szerint a választók 78,5 százaléka Tihanovszkajára szavazott, míg Lukasenkára csak 6 százalék. 

A választás elcsalása nem lenne meglepő, hiszen a belarusz választás semmilyen mérce szerint nem volt igazán szabad: bár sokan szavazhattak, az este nyolcas urnazárás már nem engedték szavazni azokat, akik a hosszú sorokban állva addig nem kerültek sorra, eközben a legtöbb szavazókörbe nem engedtek be a diktátortól független szavazatszámlálókat és megfigyelőket, ahová mégis, ott ezeket a delegáltakat letartóztatták, ahogy korábbi kihívóit is az elmúlt hónapokban. És akkor az olyan komikus jelenetekről nem is beszéltünk, amikor az egyik bizottságból létrán kimászva, szatyorban próbálták eltávolítani az ellenzéki szavazatokat:

null

Seems like too many people voted for Tikhanovskaya already. The number of ballots doesn't add up because of early vote rigging. Police had to bring a ladder and commission members are climbing out of polling station with full bags pic.twitter.com/NjzKcANUop

Tömegtüntetések szerte Belaruszban

A nyilvánosságra hozott, minden bizonnyal megbundázott exit poll-adatok nyomán

vasárnap este a komoly rendőri jelenlét ellenére utcára vonultak az emberek szerte Belaruszban.

Az Azonnali cikke szerint a főváros, Minszk mellett még legalább 20 városban kezdődtek demonstrációk, amelyet rohamrendőrökkel próbált leverni a 26 éve hatalomban lévő elnök, aki orosz médiaforrások meg nem erősített híre szerint időközben a hírek szerint egy másik autoriter elnökhöz, a török Recep Tayyip Erdoğanhoz menekülhetett.

Az ország lakói azonban most láthatóan úgy döntöttek, hogy nem hagyják magukat, és bizony nekimennek a rendőröknek is, akik több helyen könnygázzal, vízágyúval és villanógránáttal választoltak.

null

After riot policemen used the brutal violence against guys, the neighbors rushed to defend them Video @tutby pic.twitter.com/o1z5siHZnR

Itt egy jelenet Minszkből:

null

The dramatic video of the crackdown in Minsk. Happening now. pic.twitter.com/LOZb0uRaqx

Mindeközben több városban a tüntetők jóval többen voltak, mint a rendőrök, akik vagy visszavonulásra kényszerültek, vagy átálltak a tüntetők oldalára. „Azonban a tüntetésekről a sajtó nem minden esetben tud beszámolni, mivel Belaruszt kvázi lekapcsolták az internetről, a mobilhálózat pedig szintén akadozik” – írja az Azonnali. A tüntetések mellett a szomszédos Lengyelország és Litvánia elnöke közös nyilatkozatot tett közzé, amiben arra szólítják fel Lukasenkát, hogy tartsa tiszteletben a demokratikus alapokat, a szólásszabadságot, az emberi jogokat és vessen véget a tüntetők erőszakos leverésének.

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.

Forrás: Azonnali

Szólj hozzá!

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.

Pedofil fotós is dolgozott a Little Miss Hungary gyermekszépségversenyen

A gyerekszépségverseny szervezője csalás miatt áll bíróság elé.

A szakember szerint nem indokolt a szúnyoggyérítés Győrben

Hiába jelentek meg a szúnyogok, az élő vizeinkben még nem kezdtek el növekedni a lárvák

Kalapáccsal verte fejbe kutyáját az ittas sárvári férfi

Az állatnak különös szenvedést okozott, és alkalmas volt arra is, hogy a pusztulását okozza.

Megérkezett a balkonszezon

Itt a tavasz, a jó idő, a melegedő időjárás, ideje feldíszíteni az erkélyt. A cikkel ehhez a feladathoz szeretnénk hasznos tippeket adni. Összeszedtük a legfontosabb teendőket, valamint minden hasznos tudnivalót, és eláruljuk, hogy melyek a nélkülözhetetlen szerszámok. 

Havazott az Írott-kőn

Nyárból a télbe.

Megállapodtak a bérekről az Audiban

650 ezer forintos egyszeri kifizetésben is megegyeztek a gyár és a szakszervezet képviselői.

Nagy mennyiségű csapadék várható kedden

A északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik.

Újabb induló jelentkezett be a szombathelyi polgármesteri székért

Mind a 12 városi körzetben lesz indulója a Konzervatívok Egy Jobb Városért Egyesületnek. Balassa Péter a polgármesterjelöltjük.

Győr-Moson-Sopron és Vas megyében is heves zivatarokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Az előrejelzés szerint hétfőn késő délutántól előbb az északnyugati, majd az esti, késő esti órákban az északi megyékben is kialakulhatnak helyenként zivatarok.

Tévében a Falco Honvéd elleni rájátszás meccse

A keddi összecsapást az M4 Sport sugározza.

LMP: ne védje tovább a kormány a szennyező akkugyárakat

Nemrég újabb baleset történt a komáromi akkumulátorgyárban, nyolc ember került mérgezéssel kórházba.

Szombathelyen folytatja turnéját az Elefánt

A jelenleg is új lemezén dolgozó, szombathelyi kötődésű Elefánt zenekar megnyitotta a szezont, április 20-án a Végállomás Klubban folytatják újabb vidéki körútjukat.

Dézsi Csaba András felesége: „El a kezekkel a családunktól, Borkai!”

„Nem élek bántalmazó kapcsolatban!” – írta a polgármester felesége.

Fokozott ellenőrzést tart csütörtökön a Szombathelyi Rendőrkapitányság

A jogsértő cselekmények elkövetését szeretnék megakadályozni.