Belarusz: Gyanús választási eredmények után az egész országban tüntetések kezdődtek

Pintér Bence 2020-08-10 06:38:00

Forrás: Azonnali

A belorusz ellenzék szerint egyértelmű, hogy „Európa utolsó diktátora”, Aljekszandr Lukasenka elnök elcsalta a választást, tömegtüntetések kezdődtek vasárnap este szerte az országban: van olyan város, ahol a rendőrök átálltak a tüntetőkhöz.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Választást tartottak vasárnap a volt szovjet állambanm Belaruszban, amelyen, bár mindent megtett az ellenzéki jelöltek eltávolításáért, mégis kihívója akadt az Európa utolsó diktátorának tartott Aljekszandr Lukasenka elnöknek az egyik korábban letartóztatott ellenzéki politikus felesége, Szvjatlana Tihanovszkaja személyében. Bár a hivatalos exit poll szerint Lukasenka a szavazatok 79,7, Tihanovszkaja a 6,8 százalékát szerezte meg,

a belorusz ellenzék és az őket támogató tömegek szerint Lukasenka csúnyán elcsalta a választást, és nem hogy nem nyert ennyire, de valójában kikapott.

Ezt erősítik a külképviseleteken szavazók körében készült exit pollok, Moszkvában például egy mérés szerint a választók 78,5 százaléka Tihanovszkajára szavazott, míg Lukasenkára csak 6 százalék. 

A választás elcsalása nem lenne meglepő, hiszen a belarusz választás semmilyen mérce szerint nem volt igazán szabad: bár sokan szavazhattak, az este nyolcas urnazárás már nem engedték szavazni azokat, akik a hosszú sorokban állva addig nem kerültek sorra, eközben a legtöbb szavazókörbe nem engedtek be a diktátortól független szavazatszámlálókat és megfigyelőket, ahová mégis, ott ezeket a delegáltakat letartóztatták, ahogy korábbi kihívóit is az elmúlt hónapokban. És akkor az olyan komikus jelenetekről nem is beszéltünk, amikor az egyik bizottságból létrán kimászva, szatyorban próbálták eltávolítani az ellenzéki szavazatokat:

null

Seems like too many people voted for Tikhanovskaya already. The number of ballots doesn't add up because of early vote rigging. Police had to bring a ladder and commission members are climbing out of polling station with full bags pic.twitter.com/NjzKcANUop

Tömegtüntetések szerte Belaruszban

A nyilvánosságra hozott, minden bizonnyal megbundázott exit poll-adatok nyomán

vasárnap este a komoly rendőri jelenlét ellenére utcára vonultak az emberek szerte Belaruszban.

Az Azonnali cikke szerint a főváros, Minszk mellett még legalább 20 városban kezdődtek demonstrációk, amelyet rohamrendőrökkel próbált leverni a 26 éve hatalomban lévő elnök, aki orosz médiaforrások meg nem erősített híre szerint időközben a hírek szerint egy másik autoriter elnökhöz, a török Recep Tayyip Erdoğanhoz menekülhetett.

Az ország lakói azonban most láthatóan úgy döntöttek, hogy nem hagyják magukat, és bizony nekimennek a rendőröknek is, akik több helyen könnygázzal, vízágyúval és villanógránáttal választoltak.

null

After riot policemen used the brutal violence against guys, the neighbors rushed to defend them Video @tutby pic.twitter.com/o1z5siHZnR

Itt egy jelenet Minszkből:

null

The dramatic video of the crackdown in Minsk. Happening now. pic.twitter.com/LOZb0uRaqx

Mindeközben több városban a tüntetők jóval többen voltak, mint a rendőrök, akik vagy visszavonulásra kényszerültek, vagy átálltak a tüntetők oldalára. „Azonban a tüntetésekről a sajtó nem minden esetben tud beszámolni, mivel Belaruszt kvázi lekapcsolták az internetről, a mobilhálózat pedig szintén akadozik” – írja az Azonnali. A tüntetések mellett a szomszédos Lengyelország és Litvánia elnöke közös nyilatkozatot tett közzé, amiben arra szólítják fel Lukasenkát, hogy tartsa tiszteletben a demokratikus alapokat, a szólásszabadságot, az emberi jogokat és vessen véget a tüntetők erőszakos leverésének.

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.

Szólj hozzá!

Kihúzták az ötös lottó e heti nyerőszámait

Mutatjuk azt is, mennyit lehetett nyerni.

Vádat emeltek annak az önvezető autónak a sofőrje ellen, amely elütött egy nőt

Elaine Herzberg a biciklijét akarta áttolni az úton, sem a kocsi, sem a sofőrje nem vette észre.

Fölényes győzelmet aratott a horvát bajnok ellen a Győri Audi ETO KC

A győrieknek ez volt sorozatban a 39. veretlen BL-meccsük.

Nem hiszed el, mekkora baromságokért adtak idén anti-Nobel-díjat

Aligátort "héliumos hangon" beszéltető kutatócsoport és a nárcizmust szemöldök alapján azonosító pszichológusok is nyertek idén.

Oszlopnak ütközött egy autó Körmenden

Az autóban csak a vezetője utazott.

Három férfi verekedett össze Bönyben

Egyiküket kórházba kellett vinni.

Világszerte már 30 milliónál is több koronavírus-fertőzött van

A halálos áldozatok száma közelít az 1 millióhoz.

Az operatív törzs visszatért, és készen áll kordában tartani a koronavírus-járványt

Müller Cecília szerint a járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset.

Most könnyedén megnehezítheti a biciklitolvaj életét, elég csak annyit tennie, hogy

vasárnap kilátogat Kőszegen a Fő térre és regisztrálja a biciklijét.

Donald Trump vasárnaptól bannolhatja a TikTokot

Eztán már nem lehet letölteni az appot az Egyesült Államok területén.

Hűvösebb, de napsütéses időnk lesz a hétvégén

Hétfőtől pedig újból 30 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk.

Celebekkel teletömött Zoom-meetingen futott egymásba Jennifer Aniston és Brad Pitt

Még egy elég kínos jelenetet is elő kellett adnia az egykori sztárpárnak.

Nem jönnek a spanyolok: Betett a koronavírus-helyzet és a szigor

A Sevilla labdarúgóklub 2500 belépőjegyet visszamondott a jövő csütörtökön Budapesten sorra kerülő, Bayern München elleni európai Szuperkupa-mérkőzésre. A németek viszont jönnek.

Vacak levegőt szívunk Szombathelyen és Győrben

És itt most nem a trágyaszag a fő gond.

van még itt cikk a témában:

Bencsik János: Fogadjuk be és nyújtsunk menedéket a belarusz menekülteknek!

Bencsik János független országgyűlési képviselő határozati javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek annak érdekében, hogy hazánk fogadja be és nyújtson jogi segítséget mindazon belarusz menekültek számára, akikkel szemben a karhatalom erőszakosan lépett fel, vagy akik joggal tartanak politikai alapú megtorlásoktól.