Hogyan ismerhetjük fel, ha testképzavarral küzd a gyerekünk?

Székely Zoárd 2020-08-28 08:09:49
A tinédzserek több mint fele nem elégedett a testével.

Egyre több fiatal elégedetlen a testével, amelynek két fő oka a szakemberek szerint a közösségi média befolyása vagy a rossz szülői minta. Az elégedetlenség érzése sokszor csap át testképzavarba, amely néhány jellegzetes tünet alapján jól felismerhető és kezelhető.

A brit Girlguiding női attitűdökre vonatkozó 2018-as felmérése szerint a 11–21 év közötti lányok 62 százaléka szeretne fogyni, 50 százalékuk próbált már valamiféle fogyókúrát, és 29 százalékuk fontolgatja a plasztikai műtétet. Egy másik felmérés szerint a nyugati egyetemisták 80 százaléka számolt be testi elégedetlenségről.

Egy ausztrál pszichológiaprofesszor, Marika Tiggemann évek óta kutatja az evészavarokat, kiváltképp azok összefüggését a közösségi médiával: 8–9, illetve 13–15 éves lányokat vizsgáló 2013-as tanulmányában arra jutott, hogy az interneten töltött idő korrelál a vékony testkép és a soványságra törekvés internalizálásával. Hasonlóan látja a helyzetet Magyarországon Bacsa Hédi, a Lélekfogadó alapítója is.

„Ha nem elég erős az énképünk, könnyen befolyásolhatóak vagyunk a közösségi média által. A torz képhez és az aktuális divathoz való igazodás minden korosztályt érint, de talán a fiatalok körében hordozza magában a legnagyobb veszélyt, hiszen ők még sokkal nehezebben ítélik meg, hogy mi a helyes és mi nem az”

– mondta a szakember, aki ugyanakkor nem csak a Facebookot és az Instagramot okolja az egyre több testképzavaros fiatalért.

„Sokszor a szülők testképzavara is rávetül a gyerekekre. Előfordul, hogy az anyuka vagy az apuka rossz követendő példát mutat, a gyerekek pedig a tőlük látott mintákból építkeznek. Arra is látok példákat, hogy valaki nem tudja elfogadni a saját testét, ezért a gyermekén próbálja behajtani az ellenkezőjét: például egy vékony anyuka azért piszkálja a lányát, hogy a több edzéstől gömbölyűbb legyen”

– nyilatkozta Bacsa Hédi.

A testkép testünk összetett belső leképződése, amely személyes és társas tapasztalatok során fejlődik ki. A testképzavarban szenvedők önértékelése sérült, megszállottan hiszik, hogy csak akkor felelnek meg a szociális elvárásoknak, ha elérik az általuk megszabott súlyt. Kényszeresen ragaszkodnak szabályaikhoz, beteges lelkifurdalás, önvád, önutálat jellemző rájuk a szabályok esetleges megszegése esetén.

„A testképzavar jele lehet, ha valaki sosem érzi jól magát a bőrében; akkor sem, ha 10 kilóval soványabb vagy 10 kilóval kövérebb. Jellemző tünet a mentális és a fizikális önbántalmazás, például a túlzott sport, a túlevés vagy a bántó gondolatok. A gyerekek mindaddig elfogadják magukat olyannak, amilyenek, amíg a környezetük nem érezteti velük, hogy valamiben különböznek a többiektől vagy mások, mint az elvárt. Ha ez megtörténik, olyan tüneteket tapasztalhatunk, mint a saját test torzult észlelése vagy a negatív testkép”

– mondta a Lélekfogadó alapítója.

A testképzavarral összefüggő betegségek egyaránt hatással vannak az ember pszichológiai és testi jóllétére, ezért aki ennek jeleit érzi magát, feltétlenül forduljon szakemberhez.

Nem mindenkinek van testképzavara azok közül, akik nem elégedettek a testükkel. Számukra két tanács Bacsa Héditől, hogy könnyebben elfogadják önmagukat:

  1. Vetkőzzünk meztelenre és álljuk a tükör előtt 20-30 másodpercig. Figyeljük meg alaposan a testünket, így könnyebben teremthetünk vele kontaktust, és könnyebben megszületik az elfogadás.
  2. Tényleg azért akarok most enni, mert éhes vagyok? Tényleg edzésre szeretnék menni? Figyeljünk a testünk jelzéseire és kérdőjelezzük meg a napi rutinjainkat! Azzal tesszük a legjobbat, ha azt csináljuk, ami jólesik a testünknek.Itt érdemes különbséget tenni aközött, hogy jól esik és kényelmes.

2020. október 9 és 16. között kerül megrendezésre a Body and Soul Summit. Az interneten megrendezett előadás-sorozat hét napja alatt 21 szakértő beszél az emberi testet és lelket érintő legfontosabb témákról, köztük a testképzavarról is. Az előadók között szerepel Dr. Buda László pszichiáter, pszichoterapeuta, a SzomatoDráma kifejlesztője; Szőke Rita gyermekpszichológus és Molnár Nini divattervező, a Feleségek luxuskivitelben szereplője is.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a következő linken lehet: https://testsummit.hu/testkepnapok/

 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.