Hende Csaba nagy beismerése: háromszor annyiba kerül az új Haladás Sportkomplexum üzemeltetése, mint amennyi a régié volt

Farkas Bazsi 2020-12-03 07:14:55
Régóta húzódó vitának vetett véget ezzel a parlamenti képviselő, aki egyébként saját magának mondott ellen, és nem mondott igazat, amikor azt mondta, hogy az elmúlt két évben egy fillérjébe sem került a létesítmény üzemeltetése Szombathelynek.

Vélhetően nem fog többe kerülni a fenntartása, mint amennyibe került a régi objektumnak a fenntartása - ezt Hende Csaba (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő mondta még 2017 novemberében a Haladás Sportkomplexum avatásakor. 

Hende ezzel azoknak az ellenzéki politikusoknak üzent, akik szerinte azon jajveszékeltek, hogy hogyan és miből tartják majd fenn a Haladás Sportkomplexumot. Azóta azon ment a vita, hogy akkor most drágább lett, vagy nem lett drágább a szombathelyi sportolóknak otthont adó pálya üzemeltetése.

Aztán ahogy beindult az épület üzemeltetése, máris az állam segítsége kellett, mivel az azt használó sportegyesületek nem tudták fizetni önerőből a bérleti díjat.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kétszer 300 millió forintot utalt az elmúlt két évben a Haladás VSE-nek, hogy így segítsen a létesítmény fenntartását kifizetni.

Hende egy tegnap tartott sajtótájékoztatón elmondta, 

hogy míg korábban 100 millió forintjába volt a szombathelyi önkormányzatnak a stadion üzemeltetése, addig most ez 300 milliójába van az államnak.

Vagyis 3x annyi közpénz megy el üzemeltetésre, mint korábban.

Hende tegnap ezzel a kijelentésével éppen saját magát cáfolta meg.

A képviselő azt hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak az elmúlt két évben egy fillérjébe sem volt a létesítmény üzemeltetése. Ez azért így nem teljesen igaz, mivel a stadion használatra címkézve a Szombathelyi Haladás, vagyis a labdarúgók 37 és fél millió forintot kaptak 2019-ben és 2020-ban is.

Egy korábbi cikkünk számításai alapján azonban ez a 337 és fél millió forint is csupán arra elég, hogy a Sportkomplexumot üzemeltetni lehessen, arra azonban már nem, hogy felújítási alapot is képezzenek belőlle. Pedig a 15 milliárd 600 millió forint közpénzből felhúzott létesítményre előbb-utóbb költeni kell majd.

Az ellenzék már az új stadion építése előtt rámutatott, hogy nincsen üzemeltetője a létesítménynek, ebből pedig baj lesz. A külföldi példa ugyanis az, hogy az építési közbeszerzéssel együtt, kiírják az üzemeltetésre is a közbeszerzést. Az azt elnyerő cég aztán folyamatosan egyeztet a kivitelezővel ez épület energetikai kialakításától kezdve minden olyan egyéb funikcióról, ami majd az üzemeltetést olcsóbbá és hatékonyabbá teszi. Szombathelyen ez elmaradt, így maradt az üzemeltető az a cég, vagyis a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Nonprofit Kft.,  amit csupán az építés lebonyolítására hoztak létre. 

Pedig idő lett volna ennek előkészítésére, hiszen a céget már jóval ez építés megkezdése előtt létrehozták. Ugyan a tervezés csak 2014 novemberében, a régi épület bontása pedig még később, 2016 februárjában kezdődött meg, a cég már 2014 januárjában megalakult. Ügyvezetője a Fidesz-KDNP mostani frakcióvezetője, Illés Károly volt. 

Illés Károly 2014. január 10. és 2014. szeptember 30.  között volt a Haladás Sportkomplexum építését felügyelő cég ügyvezetője 

havi bruttó 1 millió 500 ezer forintos fizetésért, aki összesen 13 és fél millió forintot tett így zsebre.

Az őt váltó ügyvezetők ennek az összegnek a töredékéért, havi bruttó 600 ezer forintért látták el a feladatot. 

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.