Havi 2 helyett havonta csak egyszer viszik el a szelektív hulladékot a sárvári családi házas övezetekből

Fehér Buda 2021-01-08 10:39:00
Január elsejével változott a hulladékszállítás a városban.

Januára elsejével megváltozot a hulladékszállítás Sárváron, írják a város Facebook-oldalán. Mint írják, a településen az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. végzi a hulladékszállítást, amely az Országos Hulladékgazdálkodási Közszolgáltatási Terv előírásaival összhangban változott meg az év elején.

A kommunális, vagyis a vegyes hulladék gyűjtése nem változott a városban, és aHegyközségben élők részére továbbra is díjmentesen biztosítják az osztott kommunális zsákot. A szelektív hulladék elszállításával kapcsolatban azonban már felborult a megszokott rend,

eddig ugyanis havonta kétszer vitték el a szelektív hulladékgyűjtőket, míg ez idén a családi házas övezetekben havi egy alkalomra változott.

A házhoz menő szelektívhulladék gyűjtése a tömbházas övezetben viszont változatlan marad. Családi házas övezetekben a házhoz menő zsákos gyűjtés formájában, míg tömbházas területeken szelektív edényekben illetve gyűjtőszigeteken valósul meg a szelektív hulladék gyűjtése. Papírt, újságokat, reklám- és szóróanyagokat, csomagolópapírt, kartondobozt hulladékgyűjtő szigeteken vagy kék zsákokban lehet gyűjteni. A papírhulladékot kötegelve, lapítva kell átadnia a közszolgáltatónak.

Műanyagot, PET palackot kupakkal együtt, száraz mosószeres flakont, fóliát, nejlonszatyort, tasakokat, gyümölcsleves- és tejes kartondobozt hulladékgyűjtő szigeteken, társasházi műanyag kukában vagy sárga zsákban lehet gyűjteni. Fémet, üdítős- és sörös italdobozt, fém konzerves dobozt, állateledeles fémdobozt a hulladékgyűjtő szigeten (műanyagos edényben) vagy sárga zsákokban lehet gyűjteni.

Az így megtelt zsákokat a gyűjtési nap reggelén 6 óráig kell kihelyezni a ház elé. Az új szerződő (szelektív zsákokkal még nem rendelkező) ügyfelek bármilyen, bolti forgalomban kapható átlátszó zsákban kihelyezhetik szelektív hulladékukat. A teli (STKH-s és egyéb átlátszó) zsákok helyett a 2+1 darab cserezsákot biztosítja az STKH Sopron, a sárga zsák 150 literes, a kék zsák 80 literes, az ezen felül keletkező válogatott hulladék bármilyen átlátszó zsákban kihelyezhető elszállításra. A tiszta italos üveget, befőttes üveget, parfümös üveget, konzerves üveget a város területén található üveggyűjtő konténerekben lehet elhelyezni.

Sárváron egyébként még léteznek szelektív hulladékgyűjtő szigetek, ezeket az Alkotmány utcában, az Újsziget utcai parkolóban és Hunyadi utca és a Deák-Dózsa utcák sarkán lehet használatba venni. A város Facebook-oldalán megjelent információk szerint ezek mellett további gyűjtőpontok is lesznek, amelyek kialakítása már folyamatban van.

A szelektív hulladékgyűjtés mellett a zöldhulladék gyűjtése is megváltozott,

ez évente 10 hónapon keresztül lesz életben. Az új rend szerint januárban és februárban egy-egy alkalommal gyűjtik a kidobott karácsonyfákat, áprilistól novemberig pedig havonta egyszer gyűjtik a zöldhulladékot. Az STKH feliratos zöldhulladékgyűjtő zsákokba és az eddig növényi hulladék gyűjtésére használt edényekbe fák, bokrok nyesedékeit, lenyírt füvet, lehullott levelet lehet beletenni. A zsákok a Viola illatszer boltban, Sárvár Hunyadi. u. 1. szám alatt 220 FT/darab áron megvásárolhatók.

A házhoz menő lomtalanítás, az elektronikai hulladék és a személygépjármű autógumi gyűjtése évente egy alkalommal, előre meghirdetett időpontban leszLog into Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

Szólj hozzá!

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.