“Háttérország” és politikai szövetségesek nélkül lett önjelölt szombathelyi politikus Bana Tibor

Farkas Bazsi 2020-08-10 13:47:00
A MIÉP és a Jobbik után most nagyon keresi a helyét a képviselő.  

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Egyre többet tűnik fel Szombathelyen Bana Tibor, jelenleg független parlamenti képviselő. Bana 2010 óta tagja a Parlamentnek, de ez idő alatt három választáson, egyszer sem sikerült neki megnyerni választókerületét a Vas 3-at, ezidáig csakis listáról tudott beülni az Országházba. Nem csoda hát, hogy annyi sikertelen megmérettetés után új területet keresett magának a politikus.

Úgy tűnik, hogy a Jobbikban véghez ment hatalmani harcból vesztesen kikerült Bana most Szombathelyen próbálkozik meg gyökeret ereszteni. Csakhogy a megyeszékhely idén márciusig - a Jobbikból való kiugrásáig - abszolút nem érdekelte Banát. Sőt, korábban rendre más-más élvezet prioritást a politikusnál. Amikor tavaly augusztusban az Alfahír azután érdeklődött, hogy Bana miért nem lett végül polgármester-jelölt Szentgotthárdon (ahol egyébként is lakik), a képviselő így válaszolt:

Felmerült ez a lehetőség, sokat gondolkoztam rajta, mert Szentgotthárd jövőjét különösen szívügyemnek tekintem, de végül arra jutottam, hogy országos feladataim mellett nekem továbbra is képviselnem kell a körmendi választókerületben élőket, akik közül 13 072-en nekem szavaztak bizalmat a tavalyi országgyűlési választáson. 

Szentgotthárd, Körmend most pedig Szombathely? Igencsak osztoznak a települések Bana fontossági sorrendjének első helyén. Úgy tűnik, Bana éppen abban a régióban szeretne nagyon dolgozni, ahol megcsillan az esélye annak, hogy pár évre ismét a Parlamentbe tudja delegálni magát. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a politizáláson kívül eddig semmi mással nem foglalkozott, vagyis egyetlen munkahelye sem volt a lokális identitását kereső politikusnak. Most pedig pánikszerűen ejtőernyőzött le Szombathelyen, ahol a tavaly őszi önkormányzati választások után megerősödött az ellenzék, így azt gondolhatja, hogy beleszólhat a 2022-es országgyűlési választásokba. Vagy legalábbis annyira erősnek tudja magát mutatni, hogy ezzel alkupozícióba juthat így az esetleges visszalépéséért “kifizetik” majd.

Az elképesztő az az, hogy Bana ezt valószínű el is hiszi. Pedig aligha díjazzák szavazatukkal a választók az olyan politikust, aki napraforgóként váltogatja világnézetét éppen annak megfelelően, hogy melyik politikai oldal tudja becipleni a hátán a Parlamentbe. 

Bana Tibor a jobboldali szélsőséges MIÉP-ben kezdte el a politizálást, majd a Magyar Gárdával masíroztató Jobbik logója alatt ült be az országgyűlésbe. Három választáson indult, egyiket sem tudta megnyerni, maradt tehát a lista. Most pedig, hogy a Jobbikban megkezdődött a megújulás és az oda nem illő bútordarabok kipakolása Bana, magát hősként beállítva kiugrott a pártból. Szentgotthárd, és Körmend után pedig most éppen Szombathelyen menne a Fidesz ellenébe. 

Mindezt pedig a Momentum hátán felkapaszkodva tenné meg. A Jobbik Szombathelyen egyébként is lenullázta magát. Az eltaktikázott önkormányzati választások után, ahol a párt addig húzta az időt, míg végül kimaradt a nagy ellenzéki összefogásból, a Pro Savariával állítottak közös listát. A Pro Savaria jelöltje bekerült a testületbe, a jobbikosok pedig kihullottak a voksolás után. Banának így sokkal logikusabb volt egy olyan pártot keresni, ahol azt érezte, hogy gyengék a jelenlegi vezetők és könnyen rájuk tudja magát erőltetni. Így került a képbe a Momentum, ahol Bana feltűnésének a mai napig nem sokan örülnek. Bár élénken érdeklődik a párt tagsága felé, egyelőre még várat magára, hogy felvételt kapjon.

„Úgy érzem, hozzá tudnék járulni ahhoz, hogy 2022-ben megtörténjen a kormányváltás” – jelentette ki Bana Tibor, aki Szombathelyről kapott megkereséseket, hogy induljon el egyéni jelöltként - ezt Bana egy a Népszava onlineon ma megjelent cikkben nyilatkozta. Egyelőre azonban kérdéses, hogy ki is az, aki Banát megkereste, támogatta, felkére. Korábban ugyanis körbekérdeztük az összes pártot, hogy ki is kérte fel Banát a szombathelyi szerepvállalására. 

A Momentum például ezt válaszolta:

A Momentum Mozgalom elkötelezett amellett, hogy a 2022-es országgyűlési választások során minden egyéni körzetben egy közös ellenzéki jelölt álljon a kormánypárti indulóval szemben. Ehhez minden körzetben meg kell találni a legalkalmasabb jelöltet, amely folyamat még az elején tart, és bár a Momentum Mozgalom mindenhol tartja a kapcsolatot az ellenzéki szereplőkkel, nem tett felkérést egyik szombathelyi szereplő, így Bana Tibor felé sem.

De kerestük magát Banát is, hogy tőle tudjuk meg, hogy tulajdonképpen kinek a felkérésére is kezdett pánikszerű kampányba saját maga megismertetésére Szombathelyen.

A megfelelő időpontban minden információt a sajtó rendelkezésére bocsátok majd, így az Ugytudjuk.hu-t is tájékoztatni fogom - írta sejtelmesen a volt jobbikos.

Bana tehát most azt a taktikát valósítja meg, hogy jó sokszor mantrázza ugyanazt. Hátha valaki elhiszi. Csakhogy jelenleg semmiféle politikai erő nincsen mögötte, és a behálózni kívánt Momentum is óvatosan foglalkozik vele, a belső feszültség ugyanis nekik sem hiányzik. 

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.

Szólj hozzá!

Új rekord: 1070 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, nyolcan hunytak el

404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 32-en vannak lélegeztetőgépen.

Kihúzták az ötös lottó e heti nyerőszámait

Mutatjuk azt is, mennyit lehetett nyerni.

Vádat emeltek annak az önvezető autónak a sofőrje ellen, amely elütött egy nőt

Elaine Herzberg a biciklijét akarta áttolni az úton, sem a kocsi, sem a sofőrje nem vette észre.

Fölényes győzelmet aratott a horvát bajnok ellen a Győri Audi ETO KC

A győrieknek ez volt sorozatban a 39. veretlen BL-meccsük.

Nem hiszed el, mekkora baromságokért adtak idén anti-Nobel-díjat

Aligátort "héliumos hangon" beszéltető kutatócsoport és a nárcizmust szemöldök alapján azonosító pszichológusok is nyertek idén.

Oszlopnak ütközött egy autó Körmenden

Az autóban csak a vezetője utazott.

Három férfi verekedett össze Bönyben

Egyiküket kórházba kellett vinni.

Világszerte már 30 milliónál is több koronavírus-fertőzött van

A halálos áldozatok száma közelít az 1 millióhoz.

Az operatív törzs visszatért, és készen áll kordában tartani a koronavírus-járványt

Müller Cecília szerint a járvány első hulláma elsősorban az idősebbeket érintette, most viszont a 20-29 éves korosztályból kerül ki a legtöbb pozitív eset.

Most könnyedén megnehezítheti a biciklitolvaj életét, elég csak annyit tennie, hogy

vasárnap kilátogat Kőszegen a Fő térre és regisztrálja a biciklijét.

Donald Trump vasárnaptól bannolhatja a TikTokot

Eztán már nem lehet letölteni az appot az Egyesült Államok területén.

Hűvösebb, de napsütéses időnk lesz a hétvégén

Hétfőtől pedig újból 30 fok körüli hőmérsékletre számíthatunk.

Celebekkel teletömött Zoom-meetingen futott egymásba Jennifer Aniston és Brad Pitt

Még egy elég kínos jelenetet is elő kellett adnia az egykori sztárpárnak.

van még itt cikk a témában:

Bruttó 169 millióval kerül többe a szombathelyi Vásárcsarnok

Csütörtökön dönthet a közgyűlés arról, hogy kifizesse-e az önkormányzat a plusz költséget.

Elkészültek a látványtervek – így nézhet majd ki Szombathely legújabb bölcsődéje

Szombathely közgyűlése még tavaly augusztusban döntött aról, hogy a város pályázatot nyújt be a „Bölcsődei férőhelyek kialakítása, bővítése” című felhívásra. Ezt követően a város idén júniusban már támogatási szerződést is kötött a projektre.