“Háttérország” és politikai szövetségesek nélkül lett önjelölt szombathelyi politikus Bana Tibor

Farkas Bazsi 2020-08-10 13:47:00
A MIÉP és a Jobbik után most nagyon keresi a helyét a képviselő.  

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Egyre többet tűnik fel Szombathelyen Bana Tibor, jelenleg független parlamenti képviselő. Bana 2010 óta tagja a Parlamentnek, de ez idő alatt három választáson, egyszer sem sikerült neki megnyerni választókerületét a Vas 3-at, ezidáig csakis listáról tudott beülni az Országházba. Nem csoda hát, hogy annyi sikertelen megmérettetés után új területet keresett magának a politikus.

Úgy tűnik, hogy a Jobbikban véghez ment hatalmani harcból vesztesen kikerült Bana most Szombathelyen próbálkozik meg gyökeret ereszteni. Csakhogy a megyeszékhely idén márciusig - a Jobbikból való kiugrásáig - abszolút nem érdekelte Banát. Sőt, korábban rendre más-más élvezet prioritást a politikusnál. Amikor tavaly augusztusban az Alfahír azután érdeklődött, hogy Bana miért nem lett végül polgármester-jelölt Szentgotthárdon (ahol egyébként is lakik), a képviselő így válaszolt:

Felmerült ez a lehetőség, sokat gondolkoztam rajta, mert Szentgotthárd jövőjét különösen szívügyemnek tekintem, de végül arra jutottam, hogy országos feladataim mellett nekem továbbra is képviselnem kell a körmendi választókerületben élőket, akik közül 13 072-en nekem szavaztak bizalmat a tavalyi országgyűlési választáson. 

Szentgotthárd, Körmend most pedig Szombathely? Igencsak osztoznak a települések Bana fontossági sorrendjének első helyén. Úgy tűnik, Bana éppen abban a régióban szeretne nagyon dolgozni, ahol megcsillan az esélye annak, hogy pár évre ismét a Parlamentbe tudja delegálni magát. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen a politizáláson kívül eddig semmi mással nem foglalkozott, vagyis egyetlen munkahelye sem volt a lokális identitását kereső politikusnak. Most pedig pánikszerűen ejtőernyőzött le Szombathelyen, ahol a tavaly őszi önkormányzati választások után megerősödött az ellenzék, így azt gondolhatja, hogy beleszólhat a 2022-es országgyűlési választásokba. Vagy legalábbis annyira erősnek tudja magát mutatni, hogy ezzel alkupozícióba juthat így az esetleges visszalépéséért “kifizetik” majd.

Az elképesztő az az, hogy Bana ezt valószínű el is hiszi. Pedig aligha díjazzák szavazatukkal a választók az olyan politikust, aki napraforgóként váltogatja világnézetét éppen annak megfelelően, hogy melyik politikai oldal tudja becipleni a hátán a Parlamentbe. 

Bana Tibor a jobboldali szélsőséges MIÉP-ben kezdte el a politizálást, majd a Magyar Gárdával masíroztató Jobbik logója alatt ült be az országgyűlésbe. Három választáson indult, egyiket sem tudta megnyerni, maradt tehát a lista. Most pedig, hogy a Jobbikban megkezdődött a megújulás és az oda nem illő bútordarabok kipakolása Bana, magát hősként beállítva kiugrott a pártból. Szentgotthárd, és Körmend után pedig most éppen Szombathelyen menne a Fidesz ellenébe. 

Mindezt pedig a Momentum hátán felkapaszkodva tenné meg. A Jobbik Szombathelyen egyébként is lenullázta magát. Az eltaktikázott önkormányzati választások után, ahol a párt addig húzta az időt, míg végül kimaradt a nagy ellenzéki összefogásból, a Pro Savariával állítottak közös listát. A Pro Savaria jelöltje bekerült a testületbe, a jobbikosok pedig kihullottak a voksolás után. Banának így sokkal logikusabb volt egy olyan pártot keresni, ahol azt érezte, hogy gyengék a jelenlegi vezetők és könnyen rájuk tudja magát erőltetni. Így került a képbe a Momentum, ahol Bana feltűnésének a mai napig nem sokan örülnek. Bár élénken érdeklődik a párt tagsága felé, egyelőre még várat magára, hogy felvételt kapjon.

„Úgy érzem, hozzá tudnék járulni ahhoz, hogy 2022-ben megtörténjen a kormányváltás” – jelentette ki Bana Tibor, aki Szombathelyről kapott megkereséseket, hogy induljon el egyéni jelöltként - ezt Bana egy a Népszava onlineon ma megjelent cikkben nyilatkozta. Egyelőre azonban kérdéses, hogy ki is az, aki Banát megkereste, támogatta, felkére. Korábban ugyanis körbekérdeztük az összes pártot, hogy ki is kérte fel Banát a szombathelyi szerepvállalására. 

A Momentum például ezt válaszolta:

A Momentum Mozgalom elkötelezett amellett, hogy a 2022-es országgyűlési választások során minden egyéni körzetben egy közös ellenzéki jelölt álljon a kormánypárti indulóval szemben. Ehhez minden körzetben meg kell találni a legalkalmasabb jelöltet, amely folyamat még az elején tart, és bár a Momentum Mozgalom mindenhol tartja a kapcsolatot az ellenzéki szereplőkkel, nem tett felkérést egyik szombathelyi szereplő, így Bana Tibor felé sem.

De kerestük magát Banát is, hogy tőle tudjuk meg, hogy tulajdonképpen kinek a felkérésére is kezdett pánikszerű kampányba saját maga megismertetésére Szombathelyen.

A megfelelő időpontban minden információt a sajtó rendelkezésére bocsátok majd, így az Ugytudjuk.hu-t is tájékoztatni fogom - írta sejtelmesen a volt jobbikos.

Bana tehát most azt a taktikát valósítja meg, hogy jó sokszor mantrázza ugyanazt. Hátha valaki elhiszi. Csakhogy jelenleg semmiféle politikai erő nincsen mögötte, és a behálózni kívánt Momentum is óvatosan foglalkozik vele, a belső feszültség ugyanis nekik sem hiányzik. 

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.

Szólj hozzá!

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.