HIRDETÉS

Fotó: Twitter / Emmanuel Macron

Hátborzongató: egy térkép, amelyen élőben lehet követni az amazonasi erdőtüzek pusztítását

ugytudjuk.hu
2019. augusztus 23. péntek, 11:09
Óriási baj van. A Föld tüdejének számító amazonasi esőerdők hatalmas területen lángolnak és egyre nagyobb gondot okoznak.

A tűz által sújtott területek az állatok üvöltésétől hangosak. Az erdőtüzek által keletkezett füst a közel 3000 km-re lévő Sao Paoloig elér, többször vannak miatta áramkimaradások is és a hatalmas szmog eltakarja a napot. 

 

A helyi űrkutatási hivatal adatai szerint idén 84 százalékkal több az erdőtűz, mint tavaly ilyenkor: januártól augusztusig 72 ezer tüzet észleltek, és egyedül csütörtök óta 9500 helyen csaptak fel a lángok az Amazonasnál. Az INPE szerint tavaly csupán 40 ezer tűz volt ebben az időszakban. - írja az Index.


Most a Fast Company közzé tett egy térképet, melyet a Global Forest Watch környezetvédő szervezet készített. Ezen nagyjából valós időben lehet követni az Amazonas területén lévő erdőtüzek alakulását. 

 


A térkép 12 óránként frissül és a NASA hőmérsékleti és fényességbeli változásait figyelő műholdjainak adatait futtatja át egy algoritmuson, hogy megállapítsa, a változásokat tüzek okozzák-e - írja a lap.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás