Harry Potter kicsit másképpen

Farkas Bazsi 2019-05-28 17:24:00
Olvass megint képregényeket az Ugytudjukon!

Összesen 27 pályamű érkezett be a szombathelyi könyvtár elKÉPzelés című képregény pályázatára. A komoly mezőnyben a nemrég választottak díjazottakat. A két kategória (14-18 éves, és 19-25 éves)  első, második és harmadik helyezettje mellé különdíjasokat is választottak. Jöjjenek most az I. kategória első három helyezettje. 

3. hely: Gadányi Anna - Susanne Collins: Az éhezők viadala 

A zsűri értékelése (Bárány Áron):

Anna képregénye az Éhezők viadalából jó példa rá, hogyan kell egy jelenetet szép kerek egészként tálalni a műfaj eszköztárával. Szinte biztos vagyok benne, hogy jó pár klasszikus képregény megfordult már a kezei között, melyeket jól figyelt meg és ügyesen alkalmazott bizonyos képi megoldásokat. A formanyelvet jól használja, nézőpontváltásai izgalmasak és ahol szükséges fenntartják a feszültséget, helyenként egészen filmszerűek. Az összes beérkezett pályamunkából az egyik legjobb mozgásábrázolást nála láttuk, a mimika és gesztusok használata is nagyon jól sikerült ebben az átdolgozásban, munkájának egységes arculata és hangulata van. Negatívumként annyit tudnánk felhozni, hogy a szereplők felismerésével voltak néha kisebb gondjaink, ezért arra biztatnánk az alkotót, hogy fektessen egy kis hangsúlyt tanulmányaiban majd a karakterábrázolásokra, az alapok már le vannak fektetve hozzá, viszont próbáljon meg ezen még finomítani. Reméljük, hogy látunk még Annától a jövőben képregényt, akár nagyobb oldalszámmal is. 

2. hely: Szabó Luca - Harry Potter és az azkabani fogoly   

A zsűri értékelése (Farkas Bazsi):

A képregény történetvezetése két részre osztható, az első fele sajnos nem sikerült valami jól, kusza a történetvezetés, követhetetlen a sztori. Ez azonban a második részre teljesen feljavult. A történet élvezhető és a cselekmény világos. Ami pluszban sokat dobott az összehatáson az a grafikai megvalósítás. A figurák mertek szakítani a klasszikus Harry Potter ábrázolással, egységes stílust képviseltek, olyan aprólékossággal, hogy a fa törzsének erezete is követi a figurák motívumait. Az egész pályaműnek kifejező arculata, egyénisége van. 

1. hely:  Kasza Laura - Ready player one

A zsűri értékelése (Kóbor Róbert):

Kasza Laura Ready Player One adaptációjával érdemelte ki kategóriájában az első helyezést. Kiválóan átemelte a képregény médiumába a könyvből választott jelenetet, könnyedén követhető, gördülékeny történetvezetése azonnal berántja az olvasókat a mű világába. A képregényes formanyelv eszköztárát jól kihasználja, külön figyelemre méltó a színezés dramaturgiai szerepe. A rajzok egy kicsit túl szabályos szögekre épülnek, kissé mereven, de a mozgásfázisok ábrázolása még így is kölcsönöz nekik egy kis dinamikát. Oldalszerkezete és képalkotása magabiztos és abszolút funkcionális – egy kis felesleges vagy megúszós panel nincs az egész fejezetben. Szeretnék még Laura nevével találkozni, lehetőleg képregényborítókon, mert remek érzéke van a történetmeséléshez.

Hamarosan a II. kategória első három helyezettjével folytatjuk. 

Szólj hozzá!

Bottas nyerte a nyári idénynyitót az osztrákoknál

A pole pozícióból rajtoló Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte vasárnap a Forma-1-es Osztrák Nagydíjat, amely a koronavírus-járvány miatt csaknem négy hónapos csúszással kezdődő idény első futama volt.

A Barcelona illetékese szerint Messi nem megy sehova

Messi szerződése jövőre jár le, beindultak a találgatások.

Lezuhant egy vitorlázógép Miskolcon

Az oktató, egy 55 éves férfi és a tanuló, egy 33 éves nő súlyosan megsérült. 

Megállítottak két férfit a rendőrök Győrben, majd kirepült az ablakon egy üvegfiola

Kristályos szerkezetű kábítószergyanús anyagot találtak a rendőrök a fiolában.

Bükön és Kőszegen is ittas sofőrt fogtak a rendőrök

Mindkettejük ellen büntetőeljárás indult.

Átlépte a koronavírus-fertőzöttek száma a 11 milliót világszerte

Több mint fél millió áldozatot szedett a járvány.

Extrém erős lesz az UV-sugárzás vasárnap

Napközben, 11 és 15 óra között kerülni kell a napozást.

LMP: Örökre be kell tiltani a glifozát gyomirtót

Az LMP országgyűlési javaslatban kezdeményezi, hogy a gyomirtószert tiltsák be, amint lejár 2022 végéig szóló engedélye.

Koronavírus: két új fertőzött, egy új áldozat Magyarországon

140 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.

Az autós biztosítója fogja kifizetni a szombathelyi Liget utcában összetört hídkorlátot

A sofőr bejelentette a károkozást az önkormányzatnál, de még nem tudni, mennyibe fog fájni az új korlát.

Tévhit, hogy egy kutyaév hét emberivel egyenlő

Különböző korú labradorokat vizsgáltak a tudósok.

Pars Krisztián az olimpiai döntőben gondolkodik

Térdsérülését követően már fájdalommentesen tud edzeni az atléta.

Vonat és autó ütközött össze Ikrényben

A tűzoltók feszítővágóval avatkoznak be.

van még itt cikk a témában: