Hárompontos körmendi kérdés: kié lesz a város kulcsa?

ugytudjuk.hu 2019-09-22 18:30:00
Véget érhet a Bebes-korszak.

Alig két hónapja még kivihette volna a postás a győzelmi értesítőt a jelenlegi polgármesternek, Bebes Istvánnak, akkora volt a csend az önkormányzati választásokra készülve. Az unalmas hétköznapoknak azonban egy csapásra vége szakadt, amikor színre lépett egy városszerte közismert és népszerű személyiség, Patonay Imre. Aki bejelentette: függetlenként elindul a polgármesteri székért.  Ez már nagyot szólt, ám más érdekesség is akad Körmenden a fináléhoz közeledve.

A VÁLASZTÉK

A városban 4 csapat mérkőzik meg a 8 egyéni képviselői helyért. Listát 3 állított, érdekesség, hogy a Patonay Imre nevével fémjelzett Változás a városért civil szervezet nem.  Ez azt jelenti, hogy nem juthatnak képviselői mandátumhoz a kompenzációs listáról, vagyis csak a győzelem segíthet rajtuk. Akkor lássuk a medvét, vagyis az indulókat:

A Fidesz-KDNP polgármester jelöltje a 2002-től a város kulcsát birtokló Bebes István Géza. Itt a nyolc képviselő-jelölt, két kivétellel, a régi. A korábbiakhoz képest nem indítják Ferencz Gyulát és a volt alpolgármestert, Szabó Ferencet. Helyükre dr. Szabó Barna, illetve Belencsák István került. A kormánypárt színeiben indulók névsora (emelkedő körzeti sorrendben): Tóth Gábor, dr. Szabó Barna, Geosics László, Czvitkovics Gyula, Belencsák István, Faragó Gábor, dr. Hadnagy Ádám, Csák Tamás.

Az  Magyar Szocialista Pártot, a Lehet Más a Politikát, a Momentumot, a Demokratikus Koalíciót, valamint független civileket tömörítő Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) a következőket indítja a választáson: Major Jenőné, Krallerné Kovács Mária, Wrzava Pál, Sárközi Ádám Zsombor, Köves Andrea, Nagy László Sándorné, Nagy László Sándor, Horváth Adrienn. AZ MMM- hoz tartozók amikor megtudták, hogy Patonay indul, lemondtak a polgármester-jelölt állításról.

A Változás a Városét egyesületet Patonay Imre független polgármester-jelöltként vezeti, képviselő-jelöltjei: Zsebe Ferenc, Ferencz Gyula, Szlávik Csaba, Pagony Péter, Fekete Tamás, Szép Dániel, Szendrey Sándor, Kárnics Ferenc.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom sem állított polgármester-jelöltet, holott sokan, főleg kormánypárti körökből, erre számítottak. Bana Tibor országgyűlési képviselő, választókerületi elnök közleményében a kérdés kapcsán a következőket írta: Patonay személyében megfelelő és esélyes kihívója akadt Bebes Istvánnak, így Patonay Imrét támogatja a Jobbik. Jelöltjeik: Holecz Ferenc, Holecz Péter, Bedők Zsolt, Takó Péter, Auer Miklós, Gubics Anikó, Deák Lajos, Gampel István.

EGY KIS TÖRTÉNELEM

Ez tehát a körmendi mezőny. De mi a pálya most? – teszi fel egyre több körmendi a kérdést. Tény, nem könnyű eligazodni az érdekek szövevényében, az intrikus kisvárosi közegben, de némileg segíthet a múlt felidézése. Körmend a rendszerváltáskor baloldali kötődésű város volt az itt működő gyárak nagyüzemi munkássága és a Határőrség központja révén. Meglepetésként hatott, hogy az első szabad választásokat a Magyar Demokrata Fórum jelöltje, Farkas József nyerte meg. De már ekkor a legszervezettebb pártnak az MSZP számított, így nem csoda, hogy két ciklusban is megszerezték a várost. Nyolc éven át Honfi József volt a polgármester. A szocialista aranykornak Bebes István 2002-es győzelme vetett véget. Bebes már előtte ismert volt a vasi politikában, országgyűlési (listás) képviselőként is ténykedett. Érdekesség, hogy a mostani két fő rivális egyazon akolból, a kosárlabdásból került ki. Patonay sikeres helyi edzőként, majd a nemzeti válogatott kapitányaként lett országosan is ismert, Bebes pedig a csapat tagjaként. Bebes István immáron 4 önkormányzati cikluson van túl, most nekivág az ötödiknek. Munkásságának értékelése nem e cikk tárgya, de az megállapítható: 17 év alatt megkerülhetetlenné vált a városban, 'vigyázó szemét" rajta tartja a sporton, a civil szektoron, a helyi vállalkozásokon. Erős, hozzá kötődő holdudvart épített ki. Politikai szempontból módfelett sikeres éveket tudhat maga mögött, mivel hatékonyan morzsolta fel politikai ellenfeleit, leglátványosabban a szocialistákat. A pálya most is neki lejt, de Patonay felbukkanása érzékelhető zavart okozott a rendszerben.  

PATONAY-BEBES MECCS A PALÁNK ALATT

Patonay Imre, ellentétben Bebes Istvánnal, nem profi politikus. Ráadásul nincsenek városvezetési tapasztalatai. Így színre lépése bizonyos fokig meglepetés. A körmendi helyzetre rálátó források szerint viszont jó, ütőképes csapatot állított ki. Ismert embereket, közte egykori sporttársait nyerte meg az ügyének. Neki kedvez a kétszereplős küzdelem is, mivel a szavazatok nem oszlanak meg.  Bemutatkozásakor azt mondta, hogy csapata erejében bízik. „Voltam iskolaigazgató, szövetségi kapitány és a helyi csapat szakmai vezetője, mindezt tettem egy időben. És mégis, mindhárom területen sikert értünk el. Azért, mert a szakterületükön legjobb emberekkel vettem körbe magamat. Győzelmem esetén most is ez a tervem". A Bebes-Patonay párharc érdekes mellékszála, hogy Patonay, nyilatkozata szerint, jobboldali szemléletű ember, így nehéz lenne támadni kommunista elhajlásokkal. Neve már önmagában nagy vonzerő lehet, megmozdíthatja az alvó szavazó bázisokat is. Ráadásul nemrég nagyformátumú szövetségese akadt, dr. Németh Attila, ismert főorvos személyében. Aki nyilvános posztban állt ki Patonay támogatása mellett. Nem lebecsülendő megnyilatkozás ez: iparági források szerint a főorvos akár magas kormányzati tisztségre is esélyes lehet az EMMI átalakítása kapcsán.    

MINDENKI KÖRMENDI

Az MMM szintén több egyéni mandátum megszerzésében reménykedik. Helyi koordinátoruk, Nagy László, aki egyben az MSZP körmendi szervezetének az elnöke, azt nyilatkozta több fórumon, hogy a szervezet magáénak tudhatja a DK, a Momentum és az LMP, valamit több civil szervezet támogatását. Az MMM tárgyalt a Jobbikkal a közös indulásról, de ez meghiúsult. Ez elvileg kedvező lenne a hatalmi pozícióból versengő polgármesternek, de sem az MMM, sem – meglepetésre - a Jobbik nem állított önálló polgármester-jelöltet. Mi több, közölték, hogy számukra elfogadható Patonay személye. Így a körmendi polgármester választás Bebes-Patonay párharcra szűkült. A városban napi téma a küzdelem, aminek kimenetelét nehéz megjósolni. A hatalmi pozíció eleve előny, Bebes István számos győztes harcot megvívott már. De ellenfele is elszánt és sikeres ember, nem véletlenül volt egy időben sportágának élén az országban. Vagyis a küzdelem nyílt, bármi lehetséges. Hogy folytatódik, vagy véget ér a Bebes-korszak, azt a körmendi polgárok döntik el majd október 13-án.

Szólj hozzá!

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.