Hárompontos körmendi kérdés: kié lesz a város kulcsa?

ugytudjuk.hu 2019-09-22 18:30:00
Véget érhet a Bebes-korszak.

Alig két hónapja még kivihette volna a postás a győzelmi értesítőt a jelenlegi polgármesternek, Bebes Istvánnak, akkora volt a csend az önkormányzati választásokra készülve. Az unalmas hétköznapoknak azonban egy csapásra vége szakadt, amikor színre lépett egy városszerte közismert és népszerű személyiség, Patonay Imre. Aki bejelentette: függetlenként elindul a polgármesteri székért.  Ez már nagyot szólt, ám más érdekesség is akad Körmenden a fináléhoz közeledve.

A VÁLASZTÉK

A városban 4 csapat mérkőzik meg a 8 egyéni képviselői helyért. Listát 3 állított, érdekesség, hogy a Patonay Imre nevével fémjelzett Változás a városért civil szervezet nem.  Ez azt jelenti, hogy nem juthatnak képviselői mandátumhoz a kompenzációs listáról, vagyis csak a győzelem segíthet rajtuk. Akkor lássuk a medvét, vagyis az indulókat:

A Fidesz-KDNP polgármester jelöltje a 2002-től a város kulcsát birtokló Bebes István Géza. Itt a nyolc képviselő-jelölt, két kivétellel, a régi. A korábbiakhoz képest nem indítják Ferencz Gyulát és a volt alpolgármestert, Szabó Ferencet. Helyükre dr. Szabó Barna, illetve Belencsák István került. A kormánypárt színeiben indulók névsora (emelkedő körzeti sorrendben): Tóth Gábor, dr. Szabó Barna, Geosics László, Czvitkovics Gyula, Belencsák István, Faragó Gábor, dr. Hadnagy Ádám, Csák Tamás.

Az  Magyar Szocialista Pártot, a Lehet Más a Politikát, a Momentumot, a Demokratikus Koalíciót, valamint független civileket tömörítő Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) a következőket indítja a választáson: Major Jenőné, Krallerné Kovács Mária, Wrzava Pál, Sárközi Ádám Zsombor, Köves Andrea, Nagy László Sándorné, Nagy László Sándor, Horváth Adrienn. AZ MMM- hoz tartozók amikor megtudták, hogy Patonay indul, lemondtak a polgármester-jelölt állításról.

A Változás a Városét egyesületet Patonay Imre független polgármester-jelöltként vezeti, képviselő-jelöltjei: Zsebe Ferenc, Ferencz Gyula, Szlávik Csaba, Pagony Péter, Fekete Tamás, Szép Dániel, Szendrey Sándor, Kárnics Ferenc.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom sem állított polgármester-jelöltet, holott sokan, főleg kormánypárti körökből, erre számítottak. Bana Tibor országgyűlési képviselő, választókerületi elnök közleményében a kérdés kapcsán a következőket írta: Patonay személyében megfelelő és esélyes kihívója akadt Bebes Istvánnak, így Patonay Imrét támogatja a Jobbik. Jelöltjeik: Holecz Ferenc, Holecz Péter, Bedők Zsolt, Takó Péter, Auer Miklós, Gubics Anikó, Deák Lajos, Gampel István.

EGY KIS TÖRTÉNELEM

Ez tehát a körmendi mezőny. De mi a pálya most? – teszi fel egyre több körmendi a kérdést. Tény, nem könnyű eligazodni az érdekek szövevényében, az intrikus kisvárosi közegben, de némileg segíthet a múlt felidézése. Körmend a rendszerváltáskor baloldali kötődésű város volt az itt működő gyárak nagyüzemi munkássága és a Határőrség központja révén. Meglepetésként hatott, hogy az első szabad választásokat a Magyar Demokrata Fórum jelöltje, Farkas József nyerte meg. De már ekkor a legszervezettebb pártnak az MSZP számított, így nem csoda, hogy két ciklusban is megszerezték a várost. Nyolc éven át Honfi József volt a polgármester. A szocialista aranykornak Bebes István 2002-es győzelme vetett véget. Bebes már előtte ismert volt a vasi politikában, országgyűlési (listás) képviselőként is ténykedett. Érdekesség, hogy a mostani két fő rivális egyazon akolból, a kosárlabdásból került ki. Patonay sikeres helyi edzőként, majd a nemzeti válogatott kapitányaként lett országosan is ismert, Bebes pedig a csapat tagjaként. Bebes István immáron 4 önkormányzati cikluson van túl, most nekivág az ötödiknek. Munkásságának értékelése nem e cikk tárgya, de az megállapítható: 17 év alatt megkerülhetetlenné vált a városban, 'vigyázó szemét" rajta tartja a sporton, a civil szektoron, a helyi vállalkozásokon. Erős, hozzá kötődő holdudvart épített ki. Politikai szempontból módfelett sikeres éveket tudhat maga mögött, mivel hatékonyan morzsolta fel politikai ellenfeleit, leglátványosabban a szocialistákat. A pálya most is neki lejt, de Patonay felbukkanása érzékelhető zavart okozott a rendszerben.  

PATONAY-BEBES MECCS A PALÁNK ALATT

Patonay Imre, ellentétben Bebes Istvánnal, nem profi politikus. Ráadásul nincsenek városvezetési tapasztalatai. Így színre lépése bizonyos fokig meglepetés. A körmendi helyzetre rálátó források szerint viszont jó, ütőképes csapatot állított ki. Ismert embereket, közte egykori sporttársait nyerte meg az ügyének. Neki kedvez a kétszereplős küzdelem is, mivel a szavazatok nem oszlanak meg.  Bemutatkozásakor azt mondta, hogy csapata erejében bízik. „Voltam iskolaigazgató, szövetségi kapitány és a helyi csapat szakmai vezetője, mindezt tettem egy időben. És mégis, mindhárom területen sikert értünk el. Azért, mert a szakterületükön legjobb emberekkel vettem körbe magamat. Győzelmem esetén most is ez a tervem". A Bebes-Patonay párharc érdekes mellékszála, hogy Patonay, nyilatkozata szerint, jobboldali szemléletű ember, így nehéz lenne támadni kommunista elhajlásokkal. Neve már önmagában nagy vonzerő lehet, megmozdíthatja az alvó szavazó bázisokat is. Ráadásul nemrég nagyformátumú szövetségese akadt, dr. Németh Attila, ismert főorvos személyében. Aki nyilvános posztban állt ki Patonay támogatása mellett. Nem lebecsülendő megnyilatkozás ez: iparági források szerint a főorvos akár magas kormányzati tisztségre is esélyes lehet az EMMI átalakítása kapcsán.    

MINDENKI KÖRMENDI

Az MMM szintén több egyéni mandátum megszerzésében reménykedik. Helyi koordinátoruk, Nagy László, aki egyben az MSZP körmendi szervezetének az elnöke, azt nyilatkozta több fórumon, hogy a szervezet magáénak tudhatja a DK, a Momentum és az LMP, valamit több civil szervezet támogatását. Az MMM tárgyalt a Jobbikkal a közös indulásról, de ez meghiúsult. Ez elvileg kedvező lenne a hatalmi pozícióból versengő polgármesternek, de sem az MMM, sem – meglepetésre - a Jobbik nem állított önálló polgármester-jelöltet. Mi több, közölték, hogy számukra elfogadható Patonay személye. Így a körmendi polgármester választás Bebes-Patonay párharcra szűkült. A városban napi téma a küzdelem, aminek kimenetelét nehéz megjósolni. A hatalmi pozíció eleve előny, Bebes István számos győztes harcot megvívott már. De ellenfele is elszánt és sikeres ember, nem véletlenül volt egy időben sportágának élén az országban. Vagyis a küzdelem nyílt, bármi lehetséges. Hogy folytatódik, vagy véget ér a Bebes-korszak, azt a körmendi polgárok döntik el majd október 13-án.

Szólj hozzá!

Északkeleten több mint 5 centiméternyi hó is hullhat

Az ország nyugati részén hosszabb időre kisüthet a nap. A Dunántúlon az északi, északnyugati szelet a Dunántúlon helyenként élénk lökések kísérhetik.

A magyar kormány korlátozások nélküli karácsonyt szeretne

Egy hét múlva dönthetnek arról, hogyan tovább.

Nemény András: Az advent lényege leginkább belül van

Szombathely polgármestere szerint a város egy erős közösség.

A legkisebb szám a 38-as volt a mai ötöslottó sorsoláson

Aki születésnapokkal játszik, annak veszett fejsze nyele volt a hét.

Meggyújtották a szombathelyi adventi koszorú első gyertyáját

Idén a vírushelyzet miatt nagyobb rendezvény nélkül tartották meg az eseményt.

Az ingázóktól is kérik majd a tesztet a szlovák határon

Romlik a járványügyi helyzet északi szomszédunknál.

Hamilton új pályarekorddal szerezte meg a pole-t Bahrainben

Mögötte a szokásos sorrend, Bottas majd Verstappen, a Ferrarik a TOP10-ben sincsenek.

Egy 230 fős soproni idősotthonban 154-en már koronavírusosak

Tavasszal az ellenzéki vezetésű Budapesten szétcincálták az idősotthon fenntartóját, de amint fideszes településről van szó, maximális a titoktartás.

Kásler Miklós szerint a magyar egészségügy nélküle is bírni fogja a nyomást

Nemrég elvették tőle a kórházak irányítását, de ebből csak erőt merített.

Győr kapta a Békéscsaba elleni kézilabda meccs pontjait

Pozitív koronavírusteszt miatt nem tartották meg a mérkőzést.

A Győr Sharks taszította le Divízió I-es trónjáról a Crusherst

A Cápák veretlenül húzták be a bajnokságot.

A zalaegerszegi kórház szerint senki sincs veszélyben a bajos lélegeztetőgépek miatt

Hatszor annyi gépük van, mint amennyit jelenleg használnak, leállás esetén kicserélik az eszközt.

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Semjén Zsolt még több reklámot szeretne a tévébe

Orbán Viktor miniszterelnök-helyettese 50 százalékkal kitolná a reklámsávot.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.

Nem is olyan nehéz 170 milliárd forintot elkölteni egy éjszaka alatt

A kormánynak sikerült is. A Magyar Közlönyben megjelent határozat értelmében a kormány kiürítette a Gazdaságvédelmi Alapot, de a Központi Maradványelszámolási Alapból és a Járvány Elleni Védekezés Központi Tartalékából is költöttek.

Szét fogunk fagyni

Ideje bekészíteni a dupla takarót estére.

Ilyenek az advent fényei Győrben - képgaléria

Érdemes megnézni ezeket a fotókat!

van még itt cikk a témában:

Már csütörtökön pályára lép a Falco

Zalaegerszegre utazik a szombathelyi csapat.

Szlovéniában pozitív, itthon ismét negatív lett a magyar kosarasok koronavírus-tesztje

Az elmúlt napokban Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány együtteséből öt játékos - Tóth Norbert, Pongó Máté, Ferencz Csaba, Benke Szilárd és Váradi Benedek -, továbbá egy stábtag adott pozitív tesztet Ljubljanában.