Harminc éve egy nap alatt 32 százalékot drágult a hús Szombathelyen

ugytudjuk.hu 2020-03-17 10:56:00
1990 elején már nem az volt a kérdés, hogy mennek-e a kádáristák, hanem az: megállítható-e a gazdasági katasztrófa. Egyre több üzem lépett sztrájkba, tízezrek kerültek utcára Szombathelyen is. A folyamatban lévő rendszerváltás így baljós árnyakkal indult.

Utólag már nem túl bonyolult felismerni és rendszerezni azokat a negatív folyamatokat, amelyek a rendszerváltást közvetlenül megelőzték. S amelyeknek mai bajaink, közte a fejletlen demokrácia, a gazdasági kitettség, az örökös párt-és belviszály betudható. A 30 évvel ezelőtti, januári-márciusi események hűen leképezik azt a folyamatot, amely végül elvezet a szintén márciusi szabad választásokhoz. Valamint annak meglepő végeredményéhez, amelynek nyomán Vas megye liberális fellegvár lett az országban, 8 (!) éven keresztül.

Az 1990-es évkezdetnek még a jó hírei közé tartozott, hogy megszűnt a REF, azaz a rendőri felügyelet. Bár ezt a bűnözök ellenében találták ki, ám előszeretettel alkalmazta az Állambiztonsági Osztály az ellenzékiekkel szemben is. Vas megyében több embert megfigyeltek, zargattak. Leginkább az Életünk című folyóirat munkatársait, a kapcsolódó értelmiségi holdudvart. A REF eltörlése csak Budapesten 1568 embert érintett. Ők nem kaphattak útlevelet, nyolc óránként jelentkezniük kellett az adott rendőrőrsön, nem volt joguk és nem költözhettek.

A szabadság újabb kis körét örömmel fogadta a közvélemény. Azt már kevésbé, hogy brutális áremelések jöttek, az infláció 35 (!) százalékra ugrott. A GDP nulla, az ipari termelés nulla, a reálbérszint mínusz 2 százalékra esett, az államadósság 550 millió dollárra nőtt. Ez katasztrofális helyzetet teremtett, s hogy nem omlott össze az ország, az egyes nyugati államok gyors segítségének volt köszönhető. Nyugat-Németország (NSZK) például 1 milliárd márkát küldött, Japán hasonlóképpen járt el.

E helyzetben a demokratikus ellenzék pártjai sajnálatos módon veszekedni kezdtek, egymás lejáratásába fogtak a közelgő szabad választások előtt. A megyében az MDF és az SZDSZ ütközött, egyre nagyobb erővel. A szabaddemokraták MDF-MSZP koalíciót vizionáltak, mire a fórumosok egyik fő szombathelyi embere kijelentette: az MDF soha, semmilyen formában nem koordinált a szocialistákkal.

Időközben nyilvánossá vált az áremelés terméklistája, az emberek kapkodták a levegőt. A Pannónia étteremben egy menü addig 33 forint volt, lett 44. Major Károly üzletvezető, valamit Horváth László, a Korzó étterem főnöke azonnali vendéglétszám csökkenésről beszélt. A hús ára 32, a tejé 43 százalékkal nőtt egyetlen nap alatt. A víz -és csatornadíjak, nem tévedés, 336 százalékkal emelkedtek! Jól jött az 500 millió dolláros, azonnali japán 'hála-hitel", de a szigetországiak kikötötték: e pénzből be kell indítani az autóipart is. Ez volt a Suzuki nyitánya...

A felbomló, tervutasításos, centralizált gazdasági struktúra és a létbizonytalanság sorra robbantott ki sztrájkokat a megyében . A Vasi Volán teljesen leállt, az Ady téren sztrájkőrök felügyeltek, az utasok megértők voltak. Leállt a jáki Szövgép, elmélyült a válság a szombathelyi ÉLGÉP-nél. Ezreket tettek utcára, Szentgotthárd került a a legkritikusabb helyzetbe. Mindeközben sarjadt a többpártrendszer.

Az MDF bejelentette országgyűlési képviselő-jelöltjeit, dr.Hende Csaba, Ádám Károly, Csapó Tamás, dr.Gömbös Ferenc és Für Lajos szállt csatába. A Fidesz Hajnal Ágotát, Galavits Ferencet, Kovács Lászlót, Tóth Józsefet indította, az 5-ös körzetben nem tudnak jelöltet állítani.

Szomorú baleset is borzolta ekkor a kedélyeket: Beled mellett lezuhant egy MIG-23-as vadászgép, a két pilóta meghalt. Magánlátogatást tett Szombathelyen Fred Sinowatz, Ausztria korábbi kancellárja. Sétálgatott a városban, majd nyilatkozott a megyei lapnak. A burgenlandi születésű politikus elmondta, hogy a magyarok számíthatnak hazája segítségére, a "várhatóan gyötrelmes átmenetben". Sokakban mosolyt váltott ki a körmendi kapkodás: a helyi Vörös Csillag termelőszövetkezetet gyors iramban átkeresztelték Rábavölgyére, de ettől nem lett több búza. Mint jég a Dunán, úgy zajlott az ország harminc évvel ezelőtt.  

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.