Szinte üresen áll a körmendi ipari park

Nagy Donát 2020-09-17 08:33:00
A 70 hektáros, osztrák kézben lévő terület egyre elhanyagoltabb benyomást kelt.

Körmend önkormányzata még 2004-ben jelölt ki a város északi, észak-nyugati határában iparfejlesztési területet, ami 2005-ben kapta meg az Ipari Park címet. Az elmúlt 15 évben azonban láthatóan alig települt ide munkáltató. Pedig egy 2015-ös, Körmend integrált településfejlesztési stratégia c. megalapozó vizsgálatban azt írják, hogy

A helyi gazdaságfejlesztés központi szereplője a Körmendi Ipari Park, amelynek fő célja elősegíteni a
működő tőke beáramlását, valamint annak növekedését, ezzel munkahelyeket teremtve, és azt hosszú távon megtartva. 

A területre érkezve egy bebarnult tájékoztató tábla fogad minket, de beljebb sem jobb a helyzet. A járdaszakasz feltöredezett, a résekből gaz tör elő, a korlátok lassan kidőlnek. 

A táblán és az interneten fellelhető valamennyi e-mail címre elküldtük a területtel kapcsolatos kérdéseinket. Többek között azt szerettük volna megtudni, mekkora az érdeklődés az ipari park iránt, hogyan próbálják értékesíteni a területet, illetve a karbantartásra vonatkozóan is szerettünk volna információhoz jutni.

A leveleinkre sehonnan sem érkezett válasz. Egy héten később a fellelhető telefonszámokkal próbálkoztunk, ilyen formában sikerült is elérnünk egy illetékest, aki azt ígérte, a kérdéseinket priorizálják, és hamarosan választ kapunk rájuk. Ennek több, mint két hete, de azóta sem jelentkezett senki.

Így Galamb István, az itt található néhány épület egyikének, az Inkubátorháznak a vezetője segített ki minket információkkal.

Galamb azt mondja, a terület egy részén például - jobb híján - haszonnövényeket termesztenek. Ő úgy tudja, az egyes telkeket sokszor adják-veszik, de épülni nem épül semmi, ami azért is probléma, mert így új munkahely sem létesül.

Annak ellenére, hogy nekünk van egy együttműködési szerződésünk az Ipari Parkkal, semmilyen együttműködés nincs. Az Ipari Parkban bármilyen tevékenység beindításától elzárkóznak.

- furcsállta a helyzetet Galamb.

Azt állítja, nem csoda, hogy nincsen érdeklődő a területekre. Elmondása szerint sokszor van gond a szennyvízzel, illetve megfelelő mennyiségű áram sincsen bevezetve a területre. A manapság elvárható internet és vezetékes telefon szolgáltatás sem elérhető, ahogyan például a gázrendszer sincsen teljesen kiépítve. A közvilágítás szintén minimumon üzemel.

Mivel nemrég a körmendi önkormányzat több, mint 300 millió forintból épített egy új utcát a területre, ezért a hivatalt is megkérdeztük, mit tudnak a fennálló problémákról.

A Körmendi Ipari Park magántulajdonban van, így a feltett kérdésekre érdemi információval a tulajdonos tud szolgálni az Ön részére. Az ipari park fenntartása is a tulajdonos feladata, akárcsak a céghez kapcsolódó PR-marketing feladatok ellátása.

Szeretném Önnek jelezni, hogy az Ön által említett 316 millió forintos fejlesztést az Önkormányzat a saját tulajdonában lévő területeket is érintően végezte el, éppen azért, hogy az infrastruktúra fejlesztésével saját ipari területeket alakítson ki a magántulajdonban lévő Ipari Park mellett. A beruházás során megtörtént az iparterületek alapinfrastruktúrájának kiépítése, felújítása, valamint a közlekedőfelület kialakítása.

Mindezek mellett pedig megtörtént a csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítése és felújítása is, mely természetesen pozitívan érinti az Ipari Parkban lévő 17 db működő vállalkozást is, melyek több száz körmendinek nyújtanak biztos megélhetést.

A beruházást követően már ipari tevékenység folyik az újonnan feltárt területeken, újabb munkahelyeket létrehozva Körmend városában. Bízunk benne, hogy az M8-as gyorsforgalmi út megépülése további lökést adhat a város gazdasági fejlődésének még több munkahelyet létrehozva ezzel településünkön.

- írják válaszukban.

Azaz hiába van egy nagy területű ipari park a város mellett, azzal a város nem rendelkezhet, nem reklámozhatja, a vállalkozások invitálására sincsen ráhatása.

Az osztrák tulajdonost pedig egy esetleges érdeklődőnek - példánkból kiindulva - nem lehet egyszerű elérni.

Szólj hozzá!

Láttad már a Covid kaput?

Mész gyanútlanul, aztán egyszer csak hsss!

Anderson szerint a Falcónak jó esélye van továbbjutni a BL-csoportból

A Falco irányítója nagy csatára számít a novgorodi nyitányon.

A kosárszövetsége elnöke visszaszólt Okorn ötletére a bajnokság átszervezését illetően

Szalay Ferenc szerint a Falco edzője a csapatával foglalkozzon egy ilyen nehéz helyzetben, az átszervezést pedig hagyja az elnökségre.

Elmarad az SZKKA szerdai, idegenbeli bajnokija is

Most az ellenfélnél lett pozitív teszt.

A járványhelyzet miatt elmarad a Szent Márton-napi vásár Szombathelyen

A Vasi Skanzen pedig az idén október 31-ig tart nyitva.

Berobbant a koronavírus az ETO FC-nél!

Ettől függetlenül a mai, Haladás elleni meccs nem marad el.

Túl alacsonynak tartja a fizetését, le akar mondani a brit miniszterelnök

Néhány konzervatív szerint Boris Johnson tavasszal jelenti be, hogy otthagyja a miniszterelnöki posztot.

A szentgotthárdi Zaporozsec zenekar ad ma akusztikus koncertet az M2 Petőfi TV-n

A fiúk szerint az utóbbi időben egyre többen hallgatnak akusztikus zenét.

Megfújtak egy gázkazánt Győrben

A szemtanúknak gyanús lett, hogy hiába épül a ház, nem be-, hanem kifelé viszik a szerkezetet.

Megszületett Orbán Viktor legújabb unokája

Azt írja, "Gyűlik a focicsapat". Mármint a miniszterelnök.

Ma talán megússzuk az esőt

Egyelőre fagyra sem kell számítani.

van még itt cikk a témában:

Körmendre is bemerészkednek a rókák

Valószínűleg a könnyű ételszerzés lehetősége vonzza a városba az állatokat.

Nem voltak lebetonozva a virágok Körmenden, el is vitték őket

Minden évben probléma, hogy a virágok egy része elveszti köztulajdon jellegét.

Augusztustól már végig autóúton mehetünk Körmendtől egészen az osztrák határig

Sajnos csak 1-1 sáv lesz irányonként, de ez is jobb, mint a falvakon át döcögni.