Szinte üresen áll a körmendi ipari park

Nagy Donát 2020-09-17 08:33:00
A 70 hektáros, osztrák kézben lévő terület egyre elhanyagoltabb benyomást kelt.

Körmend önkormányzata még 2004-ben jelölt ki a város északi, észak-nyugati határában iparfejlesztési területet, ami 2005-ben kapta meg az Ipari Park címet. Az elmúlt 15 évben azonban láthatóan alig települt ide munkáltató. Pedig egy 2015-ös, Körmend integrált településfejlesztési stratégia c. megalapozó vizsgálatban azt írják, hogy

A helyi gazdaságfejlesztés központi szereplője a Körmendi Ipari Park, amelynek fő célja elősegíteni a
működő tőke beáramlását, valamint annak növekedését, ezzel munkahelyeket teremtve, és azt hosszú távon megtartva. 

A területre érkezve egy bebarnult tájékoztató tábla fogad minket, de beljebb sem jobb a helyzet. A járdaszakasz feltöredezett, a résekből gaz tör elő, a korlátok lassan kidőlnek. 

A táblán és az interneten fellelhető valamennyi e-mail címre elküldtük a területtel kapcsolatos kérdéseinket. Többek között azt szerettük volna megtudni, mekkora az érdeklődés az ipari park iránt, hogyan próbálják értékesíteni a területet, illetve a karbantartásra vonatkozóan is szerettünk volna információhoz jutni.

A leveleinkre sehonnan sem érkezett válasz. Egy héten később a fellelhető telefonszámokkal próbálkoztunk, ilyen formában sikerült is elérnünk egy illetékest, aki azt ígérte, a kérdéseinket priorizálják, és hamarosan választ kapunk rájuk. Ennek több, mint két hete, de azóta sem jelentkezett senki.

Így Galamb István, az itt található néhány épület egyikének, az Inkubátorháznak a vezetője segített ki minket információkkal.

Galamb azt mondja, a terület egy részén például - jobb híján - haszonnövényeket termesztenek. Ő úgy tudja, az egyes telkeket sokszor adják-veszik, de épülni nem épül semmi, ami azért is probléma, mert így új munkahely sem létesül.

Annak ellenére, hogy nekünk van egy együttműködési szerződésünk az Ipari Parkkal, semmilyen együttműködés nincs. Az Ipari Parkban bármilyen tevékenység beindításától elzárkóznak.

- furcsállta a helyzetet Galamb.

Azt állítja, nem csoda, hogy nincsen érdeklődő a területekre. Elmondása szerint sokszor van gond a szennyvízzel, illetve megfelelő mennyiségű áram sincsen bevezetve a területre. A manapság elvárható internet és vezetékes telefon szolgáltatás sem elérhető, ahogyan például a gázrendszer sincsen teljesen kiépítve. A közvilágítás szintén minimumon üzemel.

Mivel nemrég a körmendi önkormányzat több, mint 300 millió forintból épített egy új utcát a területre, ezért a hivatalt is megkérdeztük, mit tudnak a fennálló problémákról.

A Körmendi Ipari Park magántulajdonban van, így a feltett kérdésekre érdemi információval a tulajdonos tud szolgálni az Ön részére. Az ipari park fenntartása is a tulajdonos feladata, akárcsak a céghez kapcsolódó PR-marketing feladatok ellátása.

Szeretném Önnek jelezni, hogy az Ön által említett 316 millió forintos fejlesztést az Önkormányzat a saját tulajdonában lévő területeket is érintően végezte el, éppen azért, hogy az infrastruktúra fejlesztésével saját ipari területeket alakítson ki a magántulajdonban lévő Ipari Park mellett. A beruházás során megtörtént az iparterületek alapinfrastruktúrájának kiépítése, felújítása, valamint a közlekedőfelület kialakítása.

Mindezek mellett pedig megtörtént a csapadékvíz-elvezető rendszerek kiépítése és felújítása is, mely természetesen pozitívan érinti az Ipari Parkban lévő 17 db működő vállalkozást is, melyek több száz körmendinek nyújtanak biztos megélhetést.

A beruházást követően már ipari tevékenység folyik az újonnan feltárt területeken, újabb munkahelyeket létrehozva Körmend városában. Bízunk benne, hogy az M8-as gyorsforgalmi út megépülése további lökést adhat a város gazdasági fejlődésének még több munkahelyet létrehozva ezzel településünkön.

- írják válaszukban.

Azaz hiába van egy nagy területű ipari park a város mellett, azzal a város nem rendelkezhet, nem reklámozhatja, a vállalkozások invitálására sincsen ráhatása.

Az osztrák tulajdonost pedig egy esetleges érdeklődőnek - példánkból kiindulva - nem lehet egyszerű elérni.

Szólj hozzá!

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.