Győrben az utcán lövöldözött, két és fél évre ítélték, öt évre kitiltották az országból

Papp László Tamás 2020-11-10 15:12:00
A szerb állampolgár kóros elmeállapotú volt a cselekmény idején.

A Győri Járásbíróság fegyveresen elkövetett garázdaság és lőfegyverrel visszaélés bűntette miatt – halmazati büntetésül – 2 év 6 hónapi börtönbüntetésre és 5 év kiutasításra ítélte azt az elkövetőt, aki egy győri benzinkútnál kétszer a levegőbe lőtt 2018. őszén. Az ellene egy rendbeli zsarolás bűntette miatt emelt vád alól a bíróság felmentette a vádlottat. A bíróság rendelkezett arról, hogy a vádlott legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra, valamint a közel másfél millió forint bűnügyi költség viseléséről is – közli a Győri Törvényszék.

Az elsőfokú ítélet által megállapított tényállás szerint a szerb állampolgár vádlott 2018. novemberében a reggeli órákban Győrben megállásra kényszerített egy személygépkocsit, oly módon, hogy gyalogosan az út közepén haladt és kezeivel hadonászott, ezért a vele szemben haladó gépjármű vezetője először lassított, majd autójával a vádlott előtt megállt. Ekkor a vádlott a jobb kezében tartott maroklőfegyverrel két alkalommal a levegőbe lőtt, majd a gépkocsi mellett tovább haladva gyalogosan a közeli MOL töltőállomás irányába tovább ment. A cselekményt észlelő gépjárművezető félelmében a gépjárművébe zárkózott és telefonon értesítette a rendőrséget. A vádlott ezután bement a benzinkúton működő shopba, ahol zavartan viselkedve azt mondogatta az ott dolgozóknak, hogy „taxi, taxi”, és „civil police”, azonban mivel a vádlott magyarul nem beszél, így a kútkezelők nem tudtak vele szót érteni.

A vádlott magához vett egy energiaitalt, amit a pultra tett. Ezt követően a táskájában lévő fegyvertokban található maroklőfegyvert elővette, megmutatva azt a kútkezelőnek, amelyet vissza is tett a táskába. Ezután többször kiment a shopból, de minden alkalommal oda visszatért, majd még egy energiaitalt kivett a hűtőből, amibe bele is ivott és egy doboz rágógumit a táskájába tett. Végig a shopban tartózkodás ideje alatt mondogatta a „taxi,taxi”, „civil police” kifejezéseket, kezével a telefonhívást mutogatva. Amikor meglátta a kiérkező rendőrségi járművet, kiszaladt a boltból. A vádlott által a köznyugalom elleni bűncselekmény elkövetésekor használt maroklőfegyver lőfegyvernek minősül, melynek megszerzésére és tartására a vádlott Magyarországon engedéllyel nem rendelkezik. A vádlott elmeállapota a cselekmény elkövetésének idején enyhe-közepes fokban korlátozta abban, hogy cselekménye következményeit felismerje, és hogy e felismerésnek megfelelően cselekedjen.

A büntetés kiszabása során a bíróság súlyosító körülményként értékelte a vádlott terhére rótt bűncselekmények nagy számban való előfordulását, míg enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlott Magyarországon és az Európai Unió tagállamaiban büntetlen előéletét, kóros elmeállapotát, valamint a kényszerintézkedés elrendelése óta megromlott egészségi állapotát. Az ügyészség a tárgyaláson a jogi minősítés tekintetében módosította a vádat, rablás bűntette helyett a vádlottat zsarolás bűntettével vádolta. Ez alól a bíróság a vádlottat felmentette, mert az általa a benzinkúton tanúsított magatartás nem bűncselekmény. Az ítélet ellen az ügyészség a felmentés tekintetében a vádlott terhére fellebbezést jelentett be, míg a vádlott és a vádlott és a védője tudomásul vette az ítéletet.

Szólj hozzá!

Betartandó szabályok VISUMAX típusú lézeres szemműtét után

A VISUMAX típusú kétlézeres szemműtét az egyik legkorszerűbb látáskorrekciós eljárás, amely precízen formálja át a szaruhártyát, ezzel jelentős mértékben javítva a látás minőségét.

Nyaralás autóval? Így készítsünk fel az autót indulás előtt!

Megérkezett a nyár, sokan pedig már alig várják, hogy útra keljenek, és a megérdemelt pihenésüket élvezhessék. Rengetegen indulnak el nyaralni autóval, viszont sokan vannak, akik az autó felkészítése alatt csak a csomagok bepakolását értik. Pedig ennél lényegesen többről van szó. 

Az újraszámolás után is Karácsony Gergely maradt a főpolgármester

293 szavazattal kapott többet, mint Vitézy Dávid.

Környezetbarát és energiahatékony fűtés kondenzációs kazánnal

Ahogy távolodunk a szezontól, egyre kevésbé lesz központi kérdés, hogy milyen fűtési technológiával a tudunk leghatékonyabban meleget teremteni otthonunkban. Ilyenkor már a napsugarak kellemes hőfokot teremtenek a lakásban, így kisebb gondunk is nagyobb annál, hogy a fűtőtestek működését figyeljük. 

Hamis vagyonőri igazolvánnyal sefteltek Sárváron

De hát az éjjeliőr is megbukhat nappal.

Mentőautó karambolozott Szombathelyen

A Thököly utcában kell fennakadásra számítani.

Danka Lajos lett a Mi Hazánk Mozgalom szombathelyi szervezetének elnöke

Már a 2026-os választásokra készül a párt helyi sejtje.

Marvin Clark visszatért a Falcoba!

A kosárlabdázó egy éves szerződést írt alá.

Háztartási gépek vásárlása cégek számára: kisokos a garanciával kapcsolatban

Amennyiben cég számára vásárolunk háztartási berendezést, abban az esetben nem feledhetjük el, hogy ilyenkor nem érvényes a gyári garancia.

Rendszeresen verte párját egy szombathelyi férfi

Féltékenysége miatt a párját személyi szabadságában is gyakran korlátozta, nem engedte elmenni otthonról, megakadályozta, hogy a családjához elutazzon vagy orvosi ellátást vegyen igénybe.

LMP: kezdődhet az aláírásgyűjtés a kiemelt beruházások ellen

Ez nem pártügy, ez nemzeti ügy - hangsúlyozta Csárdi Antal, a párt parlamenti képviselője.

A hőség miatt a legmagasabb fokozatú figyelmeztetést adták ki tizenkét vármegyére csütörtökre

Győr-Moson-Sopronban és Vasban másodfokú figyelmeztetés lesz érvényben.

A húsételeken túl is van élet!

A céges és családi rendezvényeken megszokott és elvárt a különféle húsféleségeket tartalmazó hidegtálak rendelése, pedig ma már arra is van lehetőség, hogy a fenntarthatóság és az egészséges életmód igényeinek megfelelően húsmentes finomságokat rendeljünk.

Fülön csíptek egy férfit, aki letörte egy szombathelyi autó visszapillantóját

A rendszeresen vandálkodó vandál 400 ezer forint kárt okozott.

Új igazolás érkezett a Haladás VSE focicsapatába

Megkezdte a felkészülést a megye 1-es együttes. Minden hétvégén edzőmeccset játszanak a zöld-fehérek.