Gyógyszer szerelmi bánatra? Úgy tűnik lehetséges

Székely Zoárd 2020-02-27 17:27:00
Újabb tudományos áttörés előtt állhatunk.

Rosszullét, álmatlanság, depresszió - általában ezek a szakítás velejárói. Kutatók szerint egy rakás mentális betegség kialakulására lehet hatással a szakítás, írja a Guardian, nagyon extrém és nagyon ritka esetben pedig tényleg előfordulhat, hogy szó szerint megszakad valaki szíve, amikor az érzelmi sokktól felborulhat a vérkeringés. 

Egy új kutatás szerint hamarosan azonban erre is lesz gyógyszer, legalábbis spanyol kutatók igazolták, hogy a propofol nevű rövid hatású anesztetikum segíthet legyőzni a fájdalmas emlékeket. 
 

A kutatásban résztvevő emberek propofolt kaptak intravénásan, közvetlenül azután, hogy eszükbe jutott egy fájdalmas emlék, majd 24 órán belül megkérték őket, idézzék fel újra a képet. A beszámolók szerint ekkor már nem volt annyira élénk az emlék.


A kutatás eredeti célja az volt, hogy a poszttraumás stressz szindróma (PTSD) tüneteit enyhítő gyógymódot találjanak, de úgy tűnik, hogy más típusú, de szintén felkavaró emlékképek homályosítására is szolgálhat a módszer.  A kutatást vezető dr Bryan Strange szerint a következő feladatuk az lesz, hogy egy olyan kritériarendszert rakjanak össze, ahol meghatározzák, kiknél működhet jól ez a módszer, és milyen esetekben jelenthet nagyobb előnyt a kezelés, mint amekkora kockázattal jár a gyógyszer alkalmazása. 

Korábban különféle applikációk is megjelentek, hogy segítsenek túljutni az embereknek a szakításon. Helen Fisher antropológus pedig funkcionális MRI képek segítségével bizonyította, hogy az agyban hasonló folyamatokat vált ki egy emberben egy szerette halála, mint a szakítás vagy a függőség, sőt a fizikai fájdalomért felelős központ is aktívabbá válik. Barbara Sahakian, a Cambridge Egyetem kutatója pedig azt bizonyította nemrég, hogy a szerelem olyan, mintha a másik fél folyamatosan stimulálná az illető agyának jutalomközpontját. Amikor pedig vége a kapcsolatnak, elkezd hiányozni ez a stimuláció is, ezért érezhet kényszert az illető, hogy felhívja vagy írjon a másiknak. 

A most közölt gyógymóddal kapcsolatban a legnagyobb kérdés leginkább etikai, vagyis ki használhatja, ki írhatja fel, és hogy ezzel vajon a jövőben mesterségesen lehet-e majd szétszakítani romantikus kötődéseket.

Szólj hozzá!

RTL Klub: 82 éves nagymamája vigyázott a második emeletről kizuhant kőszegi kislányra

Az idős hölgy levitte a kutyát, így maradt egyedül a gyerkőc. Mentőhelikopter vitte a győri kórházba, nincsen életveszélyben.

Hamilton a pole pozícióban a Stájer Nagydíjon

Mellőle pedig Verstappen indulhat majd a holnapi futamon.

Változik a látogatási rend a győri kórházban

Hétfőtől a Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban naponta csak egy fő látogathatja a betegeket.

Megnősült a Falco KC csapatkapitánya

Július 10-én kötött házasságot Váradi Benedek és kedvese, Bíró Dorottya.

Letették Celldömölkön a Wewalka Kft. új üzemcsarnokának alapkövét

Az osztrák tulajdonban álló cég az 5 milliárd 386 millió forintos fejlesztésből bővíti termelési kapacitását.

Tűz ütött ki a jánossomorjai szeméttelepen

A tűzoltók három vízsugárral kezdték oltani a lángokat.

Kárpótolja bérletes szurkolóit az SZKKA a csonka szezon miatt

Persze az új bérletesekről sem feledkeznek meg.

Több szabálysértőt is elfogtak tegnap a győri rendőrök

A rendőrök gyorshajtókat, illetve egy körözött férfit fogtak el, valamint egy embert bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt állítottak elő.

Egyiptomi kém dolgozhatott a német kormány tájékoztatási hivatalánál

Az egyelőre nem világos, hogy milyen információkat szállított megbízóinak..

Néhány hét múlva még a Holdnál is közelebb merészkedik hozzánk egy aszteroida

Űrmértékkel nézve csupán egy karnyújtásnyira lesz tőlünk a 49 méteres monstrum.

A kormány propagandája szerint egy postafiókban is lehet lakni

Szombathelyen próbálkoztak be ezzel az állítással Hadházy Ákos kitelepülésénél. A független sajtó munkatársainak lejáratása lehet a HírTV célja.

Villanyoszlopnak hajtott egy autó Csornán

A jármű ezt követően árokba csapódott.

Folytatódnak a honvédelmi fejlesztések

Lassan megérkeznek a vadonatúj tankjaink is.

van még itt cikk a témában: