Fotó: Pixabay

Galambokkal kémkedtek az amerikaiak a hidegháború alatt

Fehér Buda
2019. szeptember 16. hétfő, 11:19
A CIA nyilvánosságra hozott néhány eddig titkosított dokumentumot, ebből derült ki, hogy állatokat is bevetettek a hidegháború alatt.

A CIA nemrég nyilvánosságra hozott egy rakás dokumentumot, amelyekből kiderült, hogy az USA a hidegháború alatt előszeretettel vetett be állatokat, hogy felfedje a Szovjetunió titkait. Az 1960-as és ‘70-es évekből származó dokumentumokból kiderült, hogy az amerikaiak

 

kamerákat szereltek néhány galamb hasára,

 

amiket aztán az ellenséges területek fölött röptettek, így kényes titkokat fedtek fel a szárnyasok.

 

De nem ők voltak az egyetlen állatok, amelyek kivették a részüket a háborúból. Az amerikaiak ugyanis hollókat is betanítottak, hogy lehallgató készülékeket pottyantsanak a vasfüggönyön túlra, és még delfineket is bevetettek néhány vízalatti akcióra.  A CIA persze az állatok erősségeire épített a bevetések közben, például arra, hogy a galambok ismeretlen helyekről is könnyen hazatalálnak.

 

 

De nem az amerikaiak voltak az elsők, akik a galambokat is besorozták, az Egyesült Királyság már az első világháború idején felderítésre használat őket. Igaz, a madarak akkor még csak kérdőíveket hordoztak, ezek segítségével tudtak felfedezni német radar központokat és rakétakilövő-állomásokat a szigetországban.

 

(Mirror)
 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás