F*sznak nevezte a győri alpolgármestert egy Facebook-kommentben, három év próbaidőt kapott

ugytudjuk.hu 2020-07-23 11:03:00
A bíró szerint nem lehet ilyen csúnyákat írni egy politikusról. A Társaság a Szabadságjogokért azt mondja, nonszensz az elsőfokú ítélet.

A most 40 éves Radnóti Ákos (Fidesz-KDNP) sokoldalú politikusa Győrnek: életrajza szerint ugyanazon évben – 2014-ben – lett az Idősügyi Tanács elnökhelyettese, mint a Városi Diákfórum önkormányzati delegáltja. Na és persze a város alpolgármestere, ezt a tisztségét pedig Borkai Zsoltdicstelen távozása után is megtarthatta. Az új városvezető, Dézsi Csaba András szerint Radnóti „fiatal, dinamikusan dolgozó politikus”, ám a TASZ közleménye szerint kritikatűrő képessége messze alatta marad munkabírásának. 

Az alpolgármestert néhány napja az hozta ki a sodrából, hogy nem adta meg mindenki a kellő tiszteletet Orbán Viktornak – emlékeztet a TASZ.

Fotó: TASZ

Radnóti a hivatalos, politikusi közösségi oldalán megosztotta a miniszterelnök egyik bejegyzését, majd – Facebook-profiljuk közreadásával és a magyarságuk megkérdőjelezésével – pellengérre állította azt a két állampolgárt, akik azzal követtek el bűnt, hogy nevető fejecskével merték illetni a kormányfő eredményeit.

El tudjuk-e képzelni ezek után, hogy mi jár annak, aki a választási kampány hevében egy f*sznak meri nevezni Radnóti Ákost, még csak nem is a politikus Facebook-oldalán, csak egy ismerőse bejegyzésére reagálva? Most már el tudjuk képzelni: első fokon három év próbára bocsátás.

Egy komment miatt próbaidő

A TASZ ügyfele, B. Zoltán szereti elmondani a véleményét közéleti kérdésekről. Elmondása szerint több helyi, hatalomhoz közeli sajtóorgánum Facebook-oldaláról kitiltották már, mert kérdéseket tett fel.

Például itt volt ez az Adyváros felirat, amit Radnóti Ákos Borkaival adott át és hétmillió forintba került. Én megkérdeztem, hogy amikor a feleségemnek én vittem a szülészetre a wc-papírt és véres lepedőn szült, nem lett volna jobb helye a hétmillió forintnak egy Adyváros-feliratnál? Erre elég sok hasonló hozzászólás kezdett jönni, ezért letiltottak. Annyira próbálják lehalkítani az ellenvéleményeket, hogy már kérdést se tehetek fel

– magyarázta. Arra viszont végképp nem számított, amikor leírta a véleményét Radnótiról, hogy az el fog jutni az alpolgármesterhez.

Én egy ismerősömnek reagáltam, aki megosztott egy írást, hogy „hagyd, ne foglalkozz vele, ez egy fasz”. Ennyi történt, de itt Győrben vannak, akik megnéznek mindent.

Radnóti Ákos ügyvédje, az emlékezetes adriai hajóútról ismerős dr. Rákosfalvy Zoltán feljelentést tett az alpolgármester képviseletében. B. Zoltánt tanúként hallgatták ki a rendőrségen.

Azt se tudtam, sírjak vagy nevessek, amikor megtudtam, miről van szó. Mondtam a rendőrnőnek, hogy nem értem, mit keresek itt egyáltalán. Megkérdezte, hogy azt a hozzászólást én írtam oda? Erre azt válaszoltam, hogy igen, én – ott van mellette a fejem, most mit vitatkozzak? De ha tudom, hogy emiatt én vádlott leszek, akkor nem mondok semmit.

Ezután kapott idézést, hogy jelenjen meg a szombathelyi bíróságon, ahová azért került az ügy, mert a győri járásbíróság elfogultságot jelentett. Magánvádlóként az alpolgármesternek is ott kellett lennie a tárgyaláson – nem csak Zoltánén, mert a TASZ ügyfele szerint aznap még Radnóti három másik hasonló ügyét is tárgyalták ugyanott.

Először békéltető tárgyalásra került sor, ahol, mint Zoltán felidézte, az alpolgármester arról beszélt, hogy ő mi mindent köszönhet neki győri lakosként. A TASZ ügyfele hajlandó lett volna bocsánatot kérni azért, mert nem vette észre, hogy nyilvános volt az a bejegyzés, amihez hozzászólt, de Radnóti Ákos ezt nem fogadta el.

Én azt gondolom, hogy ha rám mondja valaki, hogy f*sz, akkor visszakérdezek, hogy ne haragudj, de miért gondolod ezt? Beszéljük meg, még az is lehet, hogy megváltoztatom a véleményed. Ha a csodálatos stadionjainkban egy focimeccsen a bírónak kiabálnak, hogy mit csinálsz, te f*sz, akkor jelentsen fel több száz embert? Álljon már meg a menet, én nem loptam, nem csaltam, nem csináltam semmi rosszat 

– mondta Zoltán, aki az eredménytelen békéltető tárgyalás után fordult a TASZ-hoz.

Muszáj volt olyan segítséget találnom, akik ugyanúgy látják, hogy igazságtalan, ami folyik.

A Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje, dr. Hüttl Tivadar az elsőfokú tárgyaláson elhangzott védőbeszédében arra hívta fel a figyelmet – az Alkotmánybíróság egy korábbi határozatával összhangban –, hogy a közügyek megvitatásának határát akkor lépi át valaki, ha véleménynyilvánítása az emberi természet legbelsőbb köreibe hatol, öncélúan támadva a személyiség és az identitás lényegét alkotó vonásokat. Ebben az esetben nem igazolható, hogy ilyesmi történt volna, a vádlott valóban trágár, de kritikai élű megjegyzést tett az alpolgármesterre, közhatalom-gyakorlói tevékenységét célozva.

A cikk, amihez Zoltán hozzászólt, azt kifogásolta, hogy a fiatal politikus – a szerző álláspontja szerint – a nyugdíjas választókat befolyásolta az önkormányzati választás előtt azzal, hogy az Idősügyi Tanács keretében ingyenes koncertet szerveztek. Mindez közügy, és ezzel kapcsolatban a kritikát – a felfokozott kampányidőszakban különösen – Radnóti Ákosnak tűrnie kell.

A bíró ezzel nem értett egyet és három év próbára bocsátotta Zoltánt. Az elsőfokú ítélet azonban nem jogerős és bíznak abban, hogy másodfokon felmentik.

Egyszerűen nem hiszem el, hogy Radnóti Ákos az én ismerősöm oldalán a kommenteket nézegeti. Nincs jobb dolga, minthogy ilyen pitiáner szar dolgokkal foglalkozzon? Azt is mondta, hogy ő egy csomó ilyen eset fölött szemet hunyt! Mindjárt sírok, ilyen isteni nagyságokban van ő, hogy megbocsájthatna nekem, mint halandónak? Nekem attól még nem lesz nagy ember valaki, hogy öltönyben, szentelő pappal, nyolc fényképezőgéppel elültet egy fát. Én is ültetek fát gumicsizmában, csak engem közben nem látnak. Meg lehajolok a hajléktalanhoz, aki télen a fagyban összeesett és nem posztolom, hogy ott vagyok és segítek 

– mondta Zoltán, aki most már különösen figyel arra, hogy amit kommentel, az ne legyen nyilvános, csak az ismerősei olvashassák. De ez pont azt korlátozza szerinte, hogy másokhoz is eljusson az információ.

Én nem csak a magam igazáért küzdök most. Van egy kétéves kislányom és nem szeretném, hogy ilyen világban éljen, hogy ne mondhassa ki a véleményét és ne beszélhessen nyugodtan.

Forrás: TASZ

Szólj hozzá!

Január 2-án kezdi meg a SZOVA értékesíteni a 2024-es szombathelyi parkolóbérleteket

A második lakossági bérlethez szükséges, hogy az autó forgalmijában a lakcím szerepeljen.

Lezárásra kell számítani a győri parkolóházak nyitott szintjein

Az Árpád és a Vásárcsarnok parkolóház nyitott tetőszintjeit lezárták.

Bunyó volt a vasi Mennyei megyeiben

Egy férfi a vendégcsapat játékosaként ököllel megütötte a hazai csapat egyik játékosát, majd a mérkőzés lefújását és szóváltást követően egy másik játékost arcon rúgott.

Itt a szombathelyi Mikulás-járat menetrendje

Egészen december 24-ig jár a különleges busz a városban.

December 13-án tartják a szokásos évi közmeghallgatást Szombathelyen

16 órától a városháza nagytermébe várják a helyieket.

Csütörtökön 5 órakor érkezik Joulupukki Szombathelyre

Az igazi finn Mikulás másfél órát tölt a a városban. Itt vannak a látogatás részletei.

Ho-ho-ho, jön a hó utánpótlás

A legtöbb friss hó Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala és Veszprém vármegyében várható.

Gasper Okorn a magyar férfi kosárlabda-válogatott új szövetségi kapitánya

A Falcoval bajnokságot nyerő szakembert, ma nevezték ki a posztra.

Új napelem és hőszivattyús rendszer a TDK-nál

Több mint 1 milliárd 500 millió forint összegű vissza nem térítendő állami támogatást nyert el a cég szombathelyi telephelye.

Rendberakta GYHG a győri süllyesztett szelektív szigeteket

Harmincnégy helyszínen raktak murvát az elöregedett gumilapok helyére.

Szabályoznák az osztálytermi telefonozást egy terv szerint és a Tiktok is elökerült

Tiltaná ön is vagy értelmetlen, mert úgy is becsempészik a tanterembe?

Több tucat embert vert át egy szombathelyi házaspár

Dohánytermékeket árultak a neten, de a megrendelt árú sosem érkezett meg.

Megsemmisítette a bíróság az új szombathelyi választókerületi beosztást

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt támadta meg a korábbi határozatot.

Az LMP kéri Novák Katalint, hogy támogassa a párt népszavazási kezdeményezését

Az LMP politikusa szerint Novák Katalin kijelentései „nem állnak pontos köszönőviszonyban a valósággal”.

Miért baj a kiemelt beruházás? Mi köze az akkumulátorgyárak elleni tüntetésekhez?

Az akkumulátorgyárak ellen számos helyi népszavazást indítottak el, melyekből a győri vált a legismertebbé.

Fertő tavi beruházás: engedélyt kapott az eredeti óriásberuházás

A civilek ezt a döntést is meg akarják támadni.