Frisss útépítők, rádiósok egyesüljetek!

ugytudjuk.hu 2020-10-08 14:34:56
Cikksorozatban mutatjuk be a titkos szombathelyi NER-polipot. 1. rész.

A sztori 2011 novemberében kezdődött. Alig egy évvel a második Orbán-kormány megalakulása után a szombathelyi Árkádia Bevásárlóközpont első emeletén élesítik a Frisss.hu hírportált, majd decemberben ugyaninnen megszólal a 97.7-es szombathelyi frekvencián a térség új kereskedelmi rádiója, a Frisss FM

Mint kés a vajban, úgy kapja meg a nullkilométeres cég a rádiós technika megvásárlásához szükséges 15 millió forintos kölcsönt az állami tulajdonban lévő, akkoriban Illés Károly (ma szombathelyi Fidesz-KDNP frakcióvezető) által irányított Nyugat Pannon Regionális Fejlesztési Zrt-től. 

2012 februárjában, alig két hónapos működés után, a Médiatanács jelentősen csökkenti az új rádiós cég által fizetendő műsorszolgáltatási díjat. A titokzatos új vállalkozás alapító ügyvezetője Kremser Csaba, aki évekkel később a városháza sajtómunkásaként tér vissza Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármester második ciklusában, és akinek felesége nevére veszi a szombathelyi sajtótörténelem egyik legsötétebb momentumát jelentő Szombathelyi Hírlap (a későbbi botrányos tartalom miatt a városhasználati név visszavonása után Szombati Helyi Hírlap) című, hónapokig engedély nélkül kiadott fideszes propagandalapot. 

A két rádiótulajdonos pedig: Marton Zsolt, akkori fideszes alpolgármester és Szakály Gábor, városi tanácsnok, a Fidesz-KDNP helyi frakcióvezetője. Természetesen stróman mögé bújva, ahogy azt a nagyoktól ellesték. 

Először egy Szabó Balázs nevű szombathelyi férfi mögé, akiről sokat nem tudni. A rádió egyik volt alkalmazottjától annyit sikerült megtudnunk, hogy Kremser 2012-es kirúgásáig Szabót nem is látta senki.

A fideszes srácok egy dolgot biztos elszúrtak: Hende Csabát, a térség fideszes parlamenti képviselőjét kihagyták a buliból. Erre utal minden jel a 2014-es évtől kezdve, amikor is elkezdődik a cég elszigetelése a Médiatanács részéről. Mi másra utalhatna az, hogy a korábban dédelgetett cég médiahatósági pályázatait 2014-ben (például január 28-án) forráshiányra való hivatkozással egymás után utasítják el, majd egy kalandos tulajdonosváltás után 2015-ben minden újra happy lesz? Vagyis a Frisss FM pályázatai ismét sorra állami pénzeket hoznak a cégnek. 

A fidesz belső hatalmi, és “kokain harcaiban” meggyengült Marton és Szakály félreállításával új fejezetet kellett nyitni a Frisss FM életében. Marton ezt úgy gondolta megoldani, hogy visszavonul rádiójába reggeli műsort vezetni, miután 2014 októberében lejárt az alpolgármesteri megbízatása. Hende viszont teljesen máshogy. Marton és Szakály következő tulajdonos strómanja, az ötszörös trafik-koncesszió nyertes Baranyai Tibor már 2013 januárjában saját, - vagy inkább írjuk úgy: a nevén lévő vagyonvédelmi cég nevére vette a rádiót. Martonék októberi politikai fiaskója után pedig nem sokat tétovázott. 

Baranyai december 29-én leváltotta Marton és Szakály barátnőjét is az ügyvezetői posztról, akik rajtuk keresztül próbálták a rádiót irányítani végnapjaikban. Ezt követően, 2015 júniusában egy szombathelyi vállalkozói csoportnak túl is adott friss(s) szerzeményén, ahonnan aztán egyenes út vezetett egy 2016-os januári ügylethez, amelynek keretében Koroknai Róbert, a szombathelyi Alpok Terra Kft. ügyvezetője lett a rádió egyik tulajdonosa. A másik pedig dr. Orosz Tibor, budapesti ügyvéd, aki rövid ideig nemcsak ebben a fideszes ügyben tűnt fel közvetítőként, hanem például a mosonmagyaróvári önkormányzat balul sikerült ásványvíz-palackozó cégének eladása során is. Persze, az is lehetséges, hogy a szombathelyi építőiparos Koroknai és a budapesti ügyvéd régóta közösen dédelgetett álma volt egy Vas megyei rádió közös üzemeltetése, mindenesetre sokáig nem örvendezhettek új bizniszüknek.

Az Alpok Terra nevével ellátott táblákat nem egyszer láthatták a szombathelyiek a városban zajló különböző, közpénzekből finanszírozott építkezéseknél. A vállalkozás leginkább a Puskás-éra második ciklusában nyerte sorra a közbeszerzéseket. Ők építhették a Szent Márton teret, ők burkolták a Szigligeti Ede utcát, a cég bontotta a Berzsenyi teret, de egy 915 millió forintból megvalósult, 7 szombathelyi utca felújítására kiírt közbeszerzésen is ők taroltak. Az 5 részre bontott kivitelezés mindegyikét az Alpok Terra Kft. nyerte el.

Minden szentnek

A rádió egyik volt dolgozója visszaemlékezése szerint: Tóth Róbert, korábbi SZDSZ-es városatya médiaügynöksége például a Frisss FM egyik irodáját használta. Érdekes egyébként, hogy a régi SZDSZ-es politikusok közül nem Tóth az egyetlen, aki a Fidesz közelébe ejtőernyőzött. Horváth Vilmos korábban a “szabad madarak” logója alatt ült bent a Parlamentben 1990 és 1994 között, most mégis a szombathelyi Fidesz és Hende Csaba egyik legnagyobb kiszolgálója lett. Az ő főszerkesztősége alatt jelent meg a Kremser-család által kiadott, előbb már említett Szombathelyi Hírlap a.k.a. Szombati Helyi Hírlap.

Na de vissza Tóthhoz, akinek a cége aktív szereplője volt a 2010-es éveknek, ő üzemeltette a Cseszkó Tamás által főszerkesztett Westindex.hu-t, amit Czubor Ferenc, a hitközség vezetője is tulajdonolt 2011 januárjától egy éven keresztül. Nem véletlen talán, hogy a Frisss FM a szövevényes budapesti ügyvéd, Orosz Tibor és a szombathelyi építőiparos vállalkozó, Koroknai Róbert közös tulajdonszerzése után Kis-Kádi Tamásnál, a Pannon Lapok Társasága korábbi HR-vezetőjénél landolt. Czubor Ferenc közvetített a rádió egyik tulajdonosváltása során, - ahogy erről Marton egy korábbi közösségi bejegyzéséből értesülhettünk. 

Miután Koroknaiék nem akarták, vagy nem tudták kifizetni a rádió vételárát a Baranyai után következő tulajdonosnak, így Czubor Ferenc lelki vezetőnek kellett közbenjárnia, hogy egy nagyobb botrányt elkerülendő a vételár a helyére kerüljön. Információnk szerint Czubor némi jutalékért ennek eleget is tett. És, hogy mit keres egy egyházi vezető fideszes gazdasági háborúk kellős közepén? Talán ez a fotó mindent elárul:

A Czubor vezette gyülekezet tagjai 2010 óta előszeretettel vettek részt a szombathelyi Fidesz kampányában. Szintén Marton egyik közösségi hozzászólásában olvashattuk, hogy 2010-ben fizetett fiatal önkéteseket toborzott Cseszkó a pártnak. Úgy tudjuk, a 2019-es kampány mozgósításában is aktívan részt vettek. A szombathelyi Fidesz bukása után és Czubor Ferenc családjában bekövetkezett rendőrségi eljárás miatt a lelki vezető kegyvesztett is lett. Ma már nem ő a szombathelyi gyülekezet első embere. 

Kis-Kádi Tamásról már ejtettünk szót. Tavaly novemberben írtunk róla, hogy tiltott pártfinanszírozás gyanúja merült fel a szombathelyi Fidesznél. A párt kampány-plakátjának október 1. és 13. közötti megjelenését ugyanis nem a Fidesz, hanem a Vasi Friss Rádió Kft. rendelte meg, nettó 495 ezer forintot fizetve érte. 

Kis-Kádit (bár zalaegerszegi), Szombathely Puskás Tivadar (Fidesz-KDNP) polgármestersége alatt delegálta a város képviseletében a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ Nonprofit Kft. felügyelő bizottságába…

Hamarosan folytatjuk!

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.