Folytatódik az eljárás a gondatlanságból bekövetkezett tragédia miatt Győrben

Nagy Donát 2020-03-04 19:57:00
Első-, majd másodfokon is felmentették a vádlottat az idős hozzátartozójának halála miatt, az ítélet azonban törvénysértő volt.

Az elsőfokú bíróság ítéletével a terheltet az ellene gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vád alól felmentette. A másodfokú bíróság végzésével a felmentő ítéletet helybenhagyta - adta hírül az ugyeszseg.hu.

A bíróság jogerős ügydöntő határozata ellen a Győri Fellebbviteli Főügyészség a terhelt terhére terjesztett elő felülvizsgálati indítványt, amelyet a Kúria elbírált, a másodfokú bíróság határozatát hatályon kívül helyezte, és a másodfokú bíróságot új másodfokú eljárás lefolytatására utasította. Előírta, hogy a másodfokú bíróság hozzon új döntést a terhelt büntetőjogi felelősségéről. A bűnösség megállapítása esetén pedig a cselekmény konkrét társadalomra veszélyességének körültekintő értékelése, valamint a bűnösségi körülmények teljes körű feltárása és számbavétele alapján döntsön a terhelttel szembeni joghátrányról, intézkedés alkalmazásáról, büntetés kiszabásáról.

Az ügy lényege, hogy a nyolcvanéves, fizikálisan és mentálisan is beteg, önmaga ellátására nem képes sértettet a vele együtt élő fia és annak élettársa, a terhelt, gondozta. Az állandó ápolásra és felügyeletre szoruló sértett korábban már volt, hogy egy havas téli napon hiányos ruházatban kiment a házból, a lépcsőn elesett, és úgy kellett őt visszavinni a házba. A vádbeli, szintén téli, napon a déli órákban, amikor a terhelt az éjszakai műszak után aludt, és előtte a lakóingatlan bejárati ajtaját nem zárta be, illetve egyéb módon sem akadályozta meg, hogy amíg ő alszik, a sértett az ingatlant elhagyhassa, a sértett a házból ismét hiányos öltözetben kiment, elesett, a házba visszamenni nem tudott. A hóban fekve erősen kihűlt, fagyási sérüléseket szenvedett, majd a délutáni megtalálása után a kórházi intenzív terápiás kezelés ellenére később elhunyt.

A Kúria szerint a terhelt a sértett gondozására köteles volt. Gondozási kötelezettsége a sértett egészségi állapotától, rászorultságától függött.  A sértett egészségi állapota ismert volt számára, a sértett kórházi kezeléseiről és diagnosztizált megbetegedéseiről tudott. Mint ahogyan arról is, hogy a sértett hajlamos hiányos ruházatban a hideg idő ellenére is elhagyni a házat, hiszen a korábbi esetben ő és a sértett fia együtt emelték fel és vitték vissza az elesett, magatehetetlenül fekvő sértettet. Ilyen előzmények után a terhelttől elvárható magatartás kizárólag az volt, hogy bármilyen módon megakadályozza a sértett kijutását a lakásból, azonban ezt elmulasztotta.

A Kúria ezért megállapította, hogy a terhelt felmentése a gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vád alól törvénysértő.

Szólj hozzá!

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.