HIRDETÉS

fotó: Sóki Tamás / MTI

Főként a jómódúak kötik a babaváró hitelt

Nagy Donát
2019. december 6. péntek, 12:55
Más kölcsönök helyett inkább azok mellé veszik fel.

A gazdagokat segíti leginkább a babaváró - adta hírül a Népszava.

 

A lap cikke szerint a jómódú házaspárokat segíti leginkább a babaváró hitel. A jegybank legfrissebb Pénzügyi stabilitási jelentésében közölt statisztikák szerint ugyanis a júliusi indulás óta felvett kamattámogatott kölcsönök több mint felét – 55 százalékát – a legfelső jövedelmi ötödbe tartozó családok igényelték. A szegényebb rétegek viszont kiszorulni látszanak a lehetőségből, a legalsó jövedelmi ötödbe tartozó adósok alig néhány százalékot tesznek ki a babaváró-szerződéssel rendelkezők között.

 

A babavárósok leginkább a lakáshitelt felvett adósokra hasonlítanak, egyrészt, mert főként lakáscélra fordítják a kölcsönt, másrészt a kockázati jellemzőik is hasonlóak – mutatott rá Dancsik Bálint, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető közgazdasági elemzője. A lakáshiteleket ugyanis szintén jellemzően a jobbmódú ügyfelek veszik fel: itt még magasabb is, 66 százalék a legfelső jövedelmi ötödbe tartozó adósok aránya. 

 

A lakosság eladósodottsága egyébként egyre növekszik: a babaváró hitel elindulását megelőző egy évben a hitelintézetek több mint 2 ezer milliárd forint értékben kötöttek hitelszerződéseket a háztartásokkal, ennek mintegy 40 százalékát a lakáshitelek tették ki. Ez 8 százalékos éves növekedést jelent, a személyi kölcsönök terén 28 százalékos bővülés történt.

 

Ehhez jött hozzá júliustól a babaváró hitel, amely nem kiszorító, hanem addicionális hatással bírt, vagyis nem más kölcsönök helyett, hanem azok mellett vették fel az adósok.

 

A bankok visszajelzései alapján egyébként a babaváró kölcsönt főként valamilyen lakáscélhoz – vásárlás, bővítés, felújítás - igénylik az ügyfelek, az viszont ritka, hogy a babaváró önerő pótlására szolgáljon a jelzáloghitelnél. Ugyanakkor csak kisebb mértékben figyelhető meg a babaváró kölcsön befektetési célú felhasználása is.

 

comments powered by Disqus
Twitter megosztás Google+ megosztás