Filmpremier: Tőrbe ejtve

ugytudjuk.hu 2020-01-12 12:14:00
A lyukas fánk közepe.

A napokban került a mozikba a sztárokkal tűzdelt új amerikai krimi, a Tőrbe ejtve. Rendezője a jól ismert profi, Rian Johnson és olyan csillagok tűnnek fel a vásznon, mint Daniel Craig, Jamie Lee Curtis, Don Johnson, vagy Chris Evans. Minden együtt áll tehát egy nagy durranáshoz.

Amiből aztán csak közepes pukkanás lesz. Az alapötlet ismert és nem is tagadott: a forgatókönyvírók Agatha Christie és Stephen King világát idézik fel, lehetőleg minél több csavarral a történetben. A helyszín vidéki luxuskastély, amelynek gazdája milliárdos krimi író, népes családja pedig léhűtők gyülekezete. Az öregúr pénzéből élnek, aki ezt a 85. szülinapi buliján elunja és közli is velük. Nemsokára átvágott nyakkal találják... Egy szerethető személy akad csupán a kastélyban, mégpedig az író ápolónője, a csinos és fiatal Marta. Aki, mint annyian, bevándoroló Közép-Amerikából és imádott anyukájának nagyon nincsenek rendbe a papírjai. Mivel nincsenek is. Marta tehát állandóan szorong, ráadásul egy betegséggel is küzd: ha hazudik, hánynia kell...  

Ez eddig nem is rossz, hiszen a humor vérbő krimik egyik kelléke. Csakhogy elszabadulnak a dolgok, a történet vérszegénysége nehezen palástolható. Ezért is kell minél képtelenebb és persze nehezen hihető csavarokat kitalálni. Aztán a magándetektív Blanc (Daniel Craig) leszállítja az eszmei mondanivalót: az igazságnak íve van, tehát az ív végére kell állni és ölünkbe hullik a megoldás. A hivatásos rendőrnyomozó azonban másképp látja és csak egy biztos a film közepe felé: az író meghalt, a tőrnek ebben pedig szerepe van. Aztán kiderül az is, hogy a családban mindenkinek van valami takargatni valója. Itt egy fricska lenne az amerikai lusta középosztálynak, de elég erőtlen fricska ez.

A 130 perces film nézhető, s bár nem rágjuk le a körmünket izgalmunkban, a maga módján profi munka. Jók a belsők, lejön a polgári hangulat és néha a monológok is szellemesek. A rendező azonban nem bírta ki, sajnos, hogy ne vigye a történetbe az aktuálpolitikát. Az egyik nyomott rokonról az derül ki, hogy megrögzött maszturbáló és neonáci, a másikról, hogy kerítést építene a határra. - De Marta kivétel, téged szeretünk – mondja és a demokráciát féltő liberalizmus is felbukkan. De mindez egy olyan katyvaszban, ami társadalomkritikának rém gyenge, unalomnak viszont sok. Még jó, hogy eközben nyikorog a lépcső, lopakodik a tettes és ugatnak kutyák...

 Daniel Craig karaktere eleinte kissé ütődött, a film végére pedig mindent elsöprő szupernyomozó. E jellemfejlődés meglepő módon viszi magával a ki-kibicsakló sztorit, így mielőtt teljesen komolytalanná válna a családi tragédia, azért marad valamiféle krimi-illat. A sztori csúcspontja kétségkívül a végrendelet ismertetése. Kiderül, hogy a milliárdos író az összes vagyonát Marta-ra hagyta. A családi felháborodás olyan őszinte, hogy ez lett a film leghitelesebb része.  

 A Tőrbe ejtve tőrén bár kicsorbul az eredetiség, a végkifejlet azért tartogat meglepetéseket. Elhangzik például egy (újabb) bölcselet Blanc nyomozótól. Miszerint ez az ügy olyan, mint egy fánk: lyukas a közepe. A feladat a lyukat felderíteni. Miután nyomozónk felderít, de mégsem hullik ölébe a végső igazság, módosít álláspontján: a lyukas fánk közepében még egy lyukas fánk van...

Nagyjából ilyen a film is: lyukas fánk, amin átfolyik a lekvár.

Tőrbe ejtve (Knives Out) - magyar előzetes #1

Megérkezett #RianJohnson új filmjének, a sztárokkal teli #TőrbeEjtve első magyar előzetese. Tervezett hazai bemutató: 2019. november 28. #IGNHungary a világhálón: * Weboldal: https://hu.ign.com/ * Facebook: https://www.facebook.com/IGNHungary * Twitter: https://twitter.com/ignhungary * Instagram: https://www.instagram.com/ign_hungary/

Szólj hozzá!

Prostitúció Szentgotthárdon

Élettársát kényszerítette testének árulására egy férfi.

Megbüntette a Médiatanács a Győr+ Rádiót

Nem sugároztak elegendő közszolgálati műsort.

Miért előnyös a vezeték nélküli porszívó?

Bár még nagyon messze van karácsony, az üzletekben már készülnek az ünnepi dekorációk, olykor-olykor felcsendül egy-egy téli dallam is, és a híradásokban is egyre több cikk szól arról, mit érdemes vásárolni ajándékba.

Kiszökött és emberre támadt egy moszkvai őrkutya Katafán

Az állat maradandó sérüléseket okozott.

19 fa menekült meg Szombathelyen a kivágástól

És még így is elkészül a csapadékelvezető az Erdei Iskola úton.

Másodfokon is elítélték a betegektől plusz pénzt beszedő Vas megyei orvost

A vádlott a rokonoktól összesen 4 millió 53 ezer 707 forintot kapott.

Milyenek a tökéletes, ünnepi eseményekhez illő bankettbútorok?

A rendezvényhelyszínek tulajdonosai, üzemeltetői számára komoly fejtörést okoz, hogy milyen konferenciabútorokat szerezzenek be, amelyek minden igényt kielégítenek, és a hétköznapiak mellett díszes eseményekre is megfelelőek lehetnek. 

Parkoló autókat tört egy részeg sofőr Szombathelyen

Két napra rá - ekkor már jogsi nélkül - megint részegen vezetett.

A körzeti megbízottat hívogatta a Győr-Moson-Sopron megyei fiatalkorú zaklató

A telefonba egyetlen esetben szólt bele, közölve, hogy „még nem tudod, kivel kezdtél ki, meglesz még ennek a következménye.”

Törzsvendégnek lenni kiváltság!

Utazni, kiszakadni a megszokott mókuskerékből alapvetően csodálatos élmény, de mégiscsak megnyugtatóbb, ha a szálláshely, ahol ritka pihenőidőt tölti, régi ismerősként fogadja.

Vádat emeltek a szombathelyi Fő téren garázdálkodó fiatal fiúval szemben

Gyermekkorú társaival együtt bántalmazott egy kiskorú sértettet.