A Nébih a Szupermenta program keretében vizsgált újabb élelmiszert, ezúttal a citromokat.
A teszthez tíz különböző, hálós kiszerelésű citromot vásároltak. A tízből 6 kezelt, 3 kezeletlen és egy ökológiai gazdálkodásból származó (bio) citrom került a kosárba, melyeket a nagyobb áruházakból szereztek be.
A növényvédőszer-maradékokon túl megmérték a termékek C-vitamin tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is.
Több mint 300 növényvédőszer nyomait keresték, egyetlen citrom akadt fenn a rostán.
A megtévesztő jelölés miatt eljárást indítottak, a többi citrom hiba nélkül átment a vizsgán.
A déli gyümölcsök C-vitamin tartalmát is csekkolták, 38,1-52,0 mg/100g közt teljesítettek.
A szakemberek ellenőrizték a nyomonkövethetőséget is, egy termék fennakadt a rostán, mivel nem tüntették fel a gyümölcs fajtáját.
A legszubjektívebb vizsgálatot is elvégezték, ez a kedveltségi szempont. Külső megjelenésre, állagra, színre, szagra, ízre értékelték a gyümölcsöket.
Az összesített eredmények alapján a Horeca Select spanyol citrom nyerte el leginkább a kóstolók tetszését. Második lett a Menas török citrom, míg harmadikként a Carrisol spanyol citrom végzett.
Citrusos teszt: Nem mindegyik citrom állta ki a próbát
Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá. A növényvédőszer-maradékokon túl megmérték a termékek C-vitamin tartalmát, valamint ellenőrizték azok jelölését is. Egy citromnál megtévesztő jelölés miatt kellett intézkedni, míg egy másik gyümölcsnél hiányos címkét találtak a szakemberek.