Ferkovics grafikák a falon

ugytudjuk.hu 2019-12-19 19:33:00
Szombathely minden hullámhosszon

Ferkovics József festőművész grafikáiból nyílt kiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Az alkotó munkáit, életútját Torjay Valter művészettörténész, festőművész méltatta. 

Ferkovics Józsefet sokan a roma létből merített festményei okán ismerik, pedig művészete szerte ágazó és sokoldalú, a valóságot egyre magasabb szinten megjelenítő. Legutóbb a Berzsenyi Dániel Könyvtárban nyílt kiállítása szombathelyi grafikákból. Újfent bizonyítva, hogy egyre több stílusban van otthon. Torjay Valter festőművész méltatta Ferkovics munkásságát, kitérve életútjára is. Kilenc éve él városunkban, életútja kalandos. Letenyén látta meg a napvilágot, szülei elváltak, állami gondozásba került. Vájár tanulónak szánták, a komlói szakmunkásképzőbe került, de művészi terveit nem adta fel. Pécsett képezte magát az iparművészeti középiskolában. 1982-ben Budapestre költözött, a Képző- és Iparművészeti Főiskolán  tanult. Három év után megszakította tanulmányait, mivel megnősült. Bányászként dolgozott, hogy eltartsa családját, majd Nagykanizsára ment. Később éveken át tanított, rajzszakkört vezetett, gyerekeket készített fel és a főiskolát is befejezte. Grafikusi diplomát szerzett. Fontos momentum, hogy időközben megismerte szüleit és általuk a roma kultúrát, illetve hagyományokat. Mindez mély nyomokat hagyott művészetén is.

A mostani kiállításon a művész grafikusi oldalát ismerhettük meg. Ahogy a szónok mondta, olyan alkotások kerültek a falra, amelyeket többször, hetek, hónapok múlva is elővehetünk, mert mindig találunk rajtuk újdonságokat, eredeti megoldásokat. Ferkovics a város kultikus pontjait vette szemügyre, olyan minőségbe emelve ét, amivel többet tud elmondani a valóság közegéről. A főtéri pillanatok sajátos megragadása szinte az egész várost, annak mozgalmasságát sűríti. Vagy egy-egy szobor látványa, grafikai kiteljesedése szintén újszerűen hat. Ferkovics József talán többet vesz észre abból, ami nekünk, születésünktől itt élőknek természetes és át is siklunk felette. Grafikáin egy ősi értékeket őrző, hangulatos és polgári erényekkel bíró város képe rajzolódik fel.

A kiállításon, amelyen ott láttuk többek között Horváth Soma alpolgármestert, Kozma Gábort, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság tagját, Spiegler Tibor helytörténészt és más közéleti személyiségeket, Ferkovics József rövid tárlatvezetést is tartott. Egyúttal bemutatta a Szülőföld kiadó gondozásában megjelent, korszakos műveit tartalmazó kötetét is. A Berzsenyi megyei könyvtár e rangos eseménye már a karácsony ünnepe előtt tisztelgett az inkább tavaszt idéző decemberi estében.

Szólj hozzá!

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.