Ferkovics grafikák a falon

ugytudjuk.hu 2019-12-19 19:33:00
Szombathely minden hullámhosszon

Ferkovics József festőművész grafikáiból nyílt kiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Az alkotó munkáit, életútját Torjay Valter művészettörténész, festőművész méltatta. 

Ferkovics Józsefet sokan a roma létből merített festményei okán ismerik, pedig művészete szerte ágazó és sokoldalú, a valóságot egyre magasabb szinten megjelenítő. Legutóbb a Berzsenyi Dániel Könyvtárban nyílt kiállítása szombathelyi grafikákból. Újfent bizonyítva, hogy egyre több stílusban van otthon. Torjay Valter festőművész méltatta Ferkovics munkásságát, kitérve életútjára is. Kilenc éve él városunkban, életútja kalandos. Letenyén látta meg a napvilágot, szülei elváltak, állami gondozásba került. Vájár tanulónak szánták, a komlói szakmunkásképzőbe került, de művészi terveit nem adta fel. Pécsett képezte magát az iparművészeti középiskolában. 1982-ben Budapestre költözött, a Képző- és Iparművészeti Főiskolán  tanult. Három év után megszakította tanulmányait, mivel megnősült. Bányászként dolgozott, hogy eltartsa családját, majd Nagykanizsára ment. Később éveken át tanított, rajzszakkört vezetett, gyerekeket készített fel és a főiskolát is befejezte. Grafikusi diplomát szerzett. Fontos momentum, hogy időközben megismerte szüleit és általuk a roma kultúrát, illetve hagyományokat. Mindez mély nyomokat hagyott művészetén is.

A mostani kiállításon a művész grafikusi oldalát ismerhettük meg. Ahogy a szónok mondta, olyan alkotások kerültek a falra, amelyeket többször, hetek, hónapok múlva is elővehetünk, mert mindig találunk rajtuk újdonságokat, eredeti megoldásokat. Ferkovics a város kultikus pontjait vette szemügyre, olyan minőségbe emelve ét, amivel többet tud elmondani a valóság közegéről. A főtéri pillanatok sajátos megragadása szinte az egész várost, annak mozgalmasságát sűríti. Vagy egy-egy szobor látványa, grafikai kiteljesedése szintén újszerűen hat. Ferkovics József talán többet vesz észre abból, ami nekünk, születésünktől itt élőknek természetes és át is siklunk felette. Grafikáin egy ősi értékeket őrző, hangulatos és polgári erényekkel bíró város képe rajzolódik fel.

A kiállításon, amelyen ott láttuk többek között Horváth Soma alpolgármestert, Kozma Gábort, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság tagját, Spiegler Tibor helytörténészt és más közéleti személyiségeket, Ferkovics József rövid tárlatvezetést is tartott. Egyúttal bemutatta a Szülőföld kiadó gondozásában megjelent, korszakos műveit tartalmazó kötetét is. A Berzsenyi megyei könyvtár e rangos eseménye már a karácsony ünnepe előtt tisztelgett az inkább tavaszt idéző decemberi estében.

Schmuck Erzsébet: azonnal kezdjen hozzá a kormány az idősek biztonságos beoltásához!

Az LMP társelnöke szerint a kormánynak fel kell számolnia az oltással kapcsolatos bizonytalanságot.

Globális alkatrészhiány miatt két hétig csak egy műszakban pörög az Audi

Szórakoztató cikkeket gyártottak tavaly autóalkatrészek helyett a beszállítók, hiány alakult ki.

Rétvári Bence szerint a Gyurcsány-bagázs rácsap a matchboxért nyúló kisfiúk kezére

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Ungár Péter kérdésére válaszolva azt írta, hogy a nemek közti egyenjogúság csupán egy a divatos gender express.

A demokrata ellenzéki szövetség tiltakozik az önkormányzatokat érintő büntetőhadjárat ellen

A szövetség szerint az Orbán-kormány az önkormányzatok kivéreztetésére játszik.

Ismét 100 fölött a koronavírusban elhunytak száma

573 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek.

Már több mint 95 millió embert fertőzött meg a koronavírus a világban

A halálos áldozatok száma pedig átlépte a 2 milliót.

Győr 750: ezt kell tudni a győri folyókról

A Vaskakas bábszínház első ünnepi videója: első alkalommal Győr folyóiról.

Elütötte az útkarbantartót az M15-ös úton, Győrben emeltek vádat az ügyben

A vádirat szerint a 75 éves férfi figyelmetlensége miatt és a megengedett sebességet túllépve ütötte el az úttest felújításán dolgozó munkást.

A hó helyett ma esőt és még ónos esőt is kaphatunk

Az ország északi felén viszont még hó várható.

Ez a cég újíthatja fel a Lánchídat

Csaknem 19 milliárd forintba kerül majd a rekonstrukció.

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a táplánszentkereszti halálos baleset okozója

Nem adta meg az elsőbbséget, az áldozat pedig nem kötötte be magát. A tavalyi baleset után most hoztak jogerős ítéletet.

Ezt a villanyoszlopot fordítva szerelték fel Ménfőcsanakon

Az ég felé néző lámpával talán a győri Batmant lehet hívni.

Farkas Balázs és a Szombathelyi Haladás útjai különváltak

Kicsivel kevesebb, mint egy évet töltött a csapatnál.

Most éppen szállítmányozási céget alapított Rogán-Gaál Cecília

Korábban a Sarka Katával közös államilag is dotált, szépségversenyben és fitneszrendezvényekben utazó cége busás osztalékot fizetett.

Messi akár brutálisan hosszú, 12 meccses eltiltást is kaphat

A Barca sztárja a spanyol Szuperkupa döntőjében ütötte tarkón az ellenfél játékosát.

Ismét letartóztatták M. Richárdot

Fennáll a bűnismétlés és a szökés-elrejtőzés veszélye.

Megszületett Léna, Odett és Hunor

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

van még itt cikk a témában: