Ferkovics grafikák a falon

ugytudjuk.hu 2019-12-19 19:33:00
Szombathely minden hullámhosszon

Ferkovics József festőművész grafikáiból nyílt kiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. Az alkotó munkáit, életútját Torjay Valter művészettörténész, festőművész méltatta. 

Ferkovics Józsefet sokan a roma létből merített festményei okán ismerik, pedig művészete szerte ágazó és sokoldalú, a valóságot egyre magasabb szinten megjelenítő. Legutóbb a Berzsenyi Dániel Könyvtárban nyílt kiállítása szombathelyi grafikákból. Újfent bizonyítva, hogy egyre több stílusban van otthon. Torjay Valter festőművész méltatta Ferkovics munkásságát, kitérve életútjára is. Kilenc éve él városunkban, életútja kalandos. Letenyén látta meg a napvilágot, szülei elváltak, állami gondozásba került. Vájár tanulónak szánták, a komlói szakmunkásképzőbe került, de művészi terveit nem adta fel. Pécsett képezte magát az iparművészeti középiskolában. 1982-ben Budapestre költözött, a Képző- és Iparművészeti Főiskolán  tanult. Három év után megszakította tanulmányait, mivel megnősült. Bányászként dolgozott, hogy eltartsa családját, majd Nagykanizsára ment. Később éveken át tanított, rajzszakkört vezetett, gyerekeket készített fel és a főiskolát is befejezte. Grafikusi diplomát szerzett. Fontos momentum, hogy időközben megismerte szüleit és általuk a roma kultúrát, illetve hagyományokat. Mindez mély nyomokat hagyott művészetén is.

A mostani kiállításon a művész grafikusi oldalát ismerhettük meg. Ahogy a szónok mondta, olyan alkotások kerültek a falra, amelyeket többször, hetek, hónapok múlva is elővehetünk, mert mindig találunk rajtuk újdonságokat, eredeti megoldásokat. Ferkovics a város kultikus pontjait vette szemügyre, olyan minőségbe emelve ét, amivel többet tud elmondani a valóság közegéről. A főtéri pillanatok sajátos megragadása szinte az egész várost, annak mozgalmasságát sűríti. Vagy egy-egy szobor látványa, grafikai kiteljesedése szintén újszerűen hat. Ferkovics József talán többet vesz észre abból, ami nekünk, születésünktől itt élőknek természetes és át is siklunk felette. Grafikáin egy ősi értékeket őrző, hangulatos és polgári erényekkel bíró város képe rajzolódik fel.

A kiállításon, amelyen ott láttuk többek között Horváth Soma alpolgármestert, Kozma Gábort, a Kulturális, Oktatási és Civil Bizottság tagját, Spiegler Tibor helytörténészt és más közéleti személyiségeket, Ferkovics József rövid tárlatvezetést is tartott. Egyúttal bemutatta a Szülőföld kiadó gondozásában megjelent, korszakos műveit tartalmazó kötetét is. A Berzsenyi megyei könyvtár e rangos eseménye már a karácsony ünnepe előtt tisztelgett az inkább tavaszt idéző decemberi estében.

Bottas nyerte a nyári idénynyitót az osztrákoknál

A pole pozícióból rajtoló Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzője nyerte vasárnap a Forma-1-es Osztrák Nagydíjat, amely a koronavírus-járvány miatt csaknem négy hónapos csúszással kezdődő idény első futama volt.

A Barcelona illetékese szerint Messi nem megy sehova

Messi szerződése jövőre jár le, beindultak a találgatások.

Lezuhant egy vitorlázógép Miskolcon

Az oktató, egy 55 éves férfi és a tanuló, egy 33 éves nő súlyosan megsérült. 

Megállítottak két férfit a rendőrök Győrben, majd kirepült az ablakon egy üvegfiola

Kristályos szerkezetű kábítószergyanús anyagot találtak a rendőrök a fiolában.

Bükön és Kőszegen is ittas sofőrt fogtak a rendőrök

Mindkettejük ellen büntetőeljárás indult.

Átlépte a koronavírus-fertőzöttek száma a 11 milliót világszerte

Több mint fél millió áldozatot szedett a járvány.

Extrém erős lesz az UV-sugárzás vasárnap

Napközben, 11 és 15 óra között kerülni kell a napozást.

LMP: Örökre be kell tiltani a glifozát gyomirtót

Az LMP országgyűlési javaslatban kezdeményezi, hogy a gyomirtószert tiltsák be, amint lejár 2022 végéig szóló engedélye.

Koronavírus: két új fertőzött, egy új áldozat Magyarországon

140 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 8-an vannak lélegeztetőgépen.

Az autós biztosítója fogja kifizetni a szombathelyi Liget utcában összetört hídkorlátot

A sofőr bejelentette a károkozást az önkormányzatnál, de még nem tudni, mennyibe fog fájni az új korlát.

Tévhit, hogy egy kutyaév hét emberivel egyenlő

Különböző korú labradorokat vizsgáltak a tudósok.

Pars Krisztián az olimpiai döntőben gondolkodik

Térdsérülését követően már fájdalommentesen tud edzeni az atléta.

Vonat és autó ütközött össze Ikrényben

A tűzoltók feszítővágóval avatkoznak be.

van még itt cikk a témában: