HIRDETÉS

Félreértés volt, továbbra is kell az elsősegély-vizsga a jogosítványhoz

ugytudjuk.hu
2018. december 23. vasárnap, 14:37
A minisztérium pontosított.

A napi.hu alapján mi is - és az egész országos sajtó - beszámoltunk róla, hogy a jogosítvány megszerzéséhez december 29-től nem kell az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását tanúsító igazolás. A Magyar Közlönyben jelent meg az erről szóló kormányrendelet.

 

Az Index megkereste a vizsgáztatást végző Magyar Vöröskeresztet. Rajtuk keresztül a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól azt a tájékoztatást kapta a lap, hogy az információ a rendelet félremagyarázásán alapszik.

 

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ki is adta közleményét, amit a 24.hu hozott le:

 

A félreértésen alapuló sajtóhírekkel szemben a vezetői engedély megszerzéséhez a jövőben is el kell sajátítani az alapvető elsősegélynyújtási ismereteket. A Magyar Közlönyben megjelent módosítás a jogszabályok közti összhang megteremtését szolgáló technikai jellegű pontosítást tartalmaz. A vezetői engedély kiadásához más kormányrendelet (a tavaly decemberben módosított, a közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról szóló 326/2011. (XII. 28.).as) változatlanul feltételül szabja az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolását.

 

A jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak. Az elektronikus adatközlésnek köszönhetően papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain.

 

Az előírások ésszerűsítésével jelentősen csökkenek az állampolgárok adminisztratív terhei. A jövőben a vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres (forgalmi) vizsgát követő negyedik munkanaptól a közlekedési hatóság felkeresése nélkül bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzését igazoló dokumentumok birtokában.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás