Felnövéstörténet egy testét kereső jobb kéz szemszögéből

Varga Mátyás 2020-06-06 18:22:00
Bár Oscar-díjat nem érdemelt a Keresem a testemet, a saját kedvenceink között simán ott a helye.

Lassan már három hónapja, hogy bezártak a mozik. A filmrajongóknak pedig korábbi DVD lemezeik maradtak, vagy válogathatnak a különféle streaming szolgáltatók kínálatából, esetleg végső megoldásként ott a torrentezés is. Habár utóbbira nem biztatok senkit, mégis tudom, hogy mindenki használja. Úgy gondoltam, hogy gyorsan felcsapom a Netflixet és megakadt a szemem az idei Oscar-jelölt animációs filmen, a magyarul csak Keresem a testemet című animációs alkotáson. A történet már önmagában is érdekes, így gondoltam próba szerencse alapon megnézem a 80 perces történetet. A sztori bármennyire is érdekesen hangzik, de egy kézről szól, ami ahogy a cím le is lövi a poént, keresi a testét. Egész pontosan egy Naoufel nevű srác jobb kezéről van szó. Akár hiszitek, akár nem az első hangzásra szokatlan és butának tűnő alapfelállás meglehetősen érett alkotást rejt magában.

A jobb kéz kalandozása során meg kell küzdenie patkányokkal, egy galambbal, ki kell jutnia több házból is. Viszont azt, hogy végül eljut-e Naoufelhez azt nem árulom el. Igazából a film és a történet szempontjából ez nem is lényeges. Jérémy Clapin filmje ugyanis egy felnövés történet is egyben, amit nem csak Naoufel részéről követhetünk végig, hanem ahogy előbb is említettem, a kéznek is el szeretne jutni valahova. Az élet általi pofonokat és a felnőtté válást helyezi középpontba ez az animációs mivolta ellenére inkább felnőtteknek szóló film. A káprázatos zenével egy jó ideig biztos, hogy befészkeli magát a fülünkbe. Leginkább a lágy dallamokkal operál a történet, de ha a helyzet úgy kívánja, akkor pörgősebb dalokat kapunk, valamint helyenként a francia rap is fel-feltűnik.

I Lost My Body (2019) - Official Trailer

In a Parisian laboratory, a severed hand escapes its unhappy fate and sets out to reconnect with its body. During a hair-raising escapade across the city, th...

Különösen tetszett, hogy Naoufel kíváncsi, ám nem könnyű gyerekkorát és kora felnőtt éveit flashbackek kaptuk meg. Így nem csak a jobb kéz problémáktól hemzsegő útját követhetjük, hanem egy fiú férfivá válásának is szemtanúi lehetünk. Ehhez viszont jó karakterek is kellenek, akik szerves részei a filmnek. Gabriellenek először csak a hangját halljuk, de később megismerjük a Naoufelhez hasonló kicsit zárkózott lányt is. Ki nem találjátok, de kettejük között szerelem is szövődik.

A film viszont közel sem egy csöpögős alkotás, hanem inkább egy szűk másfél órás roppant intim légkört teremtő film, ami behúzza az arra fogékony nézőket. Tény, hogy az Akadémiánál esélye sem volt arra, hogy megnyerje a legjobb animációs filmért járó Oscar-díjat, de hála a jelölésnek megismerhettük ezt a filmet, aminek fantasztikus a rajzolása. Nem tudom pontosan, hogy hogyan alkották meg a kész filmet, de szinte 100%, hogy bőven használtak a már jól bevált, hamisítatlan rajzfilmtechnikákból. Káprázatos ahogy a helyszínek, a szereplők kinéznek, és bár a helyenként darabos az egyes karakterek mozgása, ez semmit sem von el a film értékeiből.

Nem egy szokványos darab, de bőven megéri megnézni a Keresem a testemet, ha valami igazán rendhagyót akarunk látni. Egyes helyeken könnyen előfordulhat, hogy a könnyeinkkel küzdünk, és valljuk be, hogy nagyon kevés alkotás képes erre. Egy igazi, mély érzelmekre ható utazás, ami ha Oscart nem is ért, de a saját kis listánkon ott a helye, amit a Netflixnek hála bármikor újra elő tudunk venni.

Szólj hozzá!

Dobjatok el mindent, íme a Moon Knight új trailere!

Roppant izgalmasnak ígérkezik a Marvel új sorozata.

Ungár Péter: Az Orbán-kormány munkaerőhiányt és megalázóan alacsony kereseteket nyújt szociális ágazatnak

Az ország szociális intézményeiben megközelítőleg 30 százalékos a munkaerőhiány.

Két autó ütközött a 84-es főúton Sárvárnál, mentőhelikopter is érkezett a helyszínre

Egy ember életét vesztette. Teljesen lezárták az érintett szakaszt.

Néhány év alatt legalább húsz ingatlant vásárolt Schadl György

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar letartóztatott elnöke az elmúlt években még a budai Várban is vett lakást.

Egy Oscar-díjas film művésze lép fel pénteken Szombathelyen

A mindössze 35 éves Christoph Koncz egy 1707-es készítésű ex Brüstlein Stradivarius-on fog játszani a Bartók Teremben.

Enyhébb, napos keddünk lesz

Csak a szél nehezítheti meg az életünket.

Csökkent Szombathely szennyvízében a koronavírus-örökítőanyag koncentrációja

Sok településen viszont emelkedést mérnek a szakemberek.

A Shell egy hagyományos benzinkutat épített át elektromosautó-töltő állomásnak az Egyesült Királyságban

Ha már az olajtársaságok is a villanyosításban hisz, akkor ki fogja ellenezni?

Kiderült, ki árulhatta el a náciknak, hol rejtőzik Anne Frank és családja

Anne Frank naplója a világ tíz legolvasottabb könyve közé tartozik.

Megszületett Nara, Konor és Vitus

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Feloszlatta magát a Jobbik egri szervezete

Rendkívüli taggyűlésen szavazta meg az elsöprő többség.

A ZTE kivásárolta a Szombathelyi Haladás utánpótlás-válogatott védőjét

Mocsi Attila mellett Tóth Dávid is távozott a Haliból.

Győrben is sok munkát ad a tűzoltóknak a viharos szél

Kidőlt fák, leszakadt ágak, megrongálódott épületek miatt riasztják a tűzoltókat.

A fideszes Rogán Antal kabinetfőnöke is kapott kamueredményt vizsgájához

A Völner-ügy kulcsfigurája egyetemi vizsgákat intézett végrehajtóknak és végrehajtók hozzátartozóinak, így a fideszes képviselővel szoros munkakapcsolatban álló Schadl György például azt is elérte, hogy olyan is átmehessen a vizsgákon, aki ott sincs.

Elhunyt Murai Gábor

A tanár és filmes szakember 57 éves volt.