Felnövéstörténet egy testét kereső jobb kéz szemszögéből

Varga Mátyás 2020-06-06 18:22:00
Bár Oscar-díjat nem érdemelt a Keresem a testemet, a saját kedvenceink között simán ott a helye.

Lassan már három hónapja, hogy bezártak a mozik. A filmrajongóknak pedig korábbi DVD lemezeik maradtak, vagy válogathatnak a különféle streaming szolgáltatók kínálatából, esetleg végső megoldásként ott a torrentezés is. Habár utóbbira nem biztatok senkit, mégis tudom, hogy mindenki használja. Úgy gondoltam, hogy gyorsan felcsapom a Netflixet és megakadt a szemem az idei Oscar-jelölt animációs filmen, a magyarul csak Keresem a testemet című animációs alkotáson. A történet már önmagában is érdekes, így gondoltam próba szerencse alapon megnézem a 80 perces történetet. A sztori bármennyire is érdekesen hangzik, de egy kézről szól, ami ahogy a cím le is lövi a poént, keresi a testét. Egész pontosan egy Naoufel nevű srác jobb kezéről van szó. Akár hiszitek, akár nem az első hangzásra szokatlan és butának tűnő alapfelállás meglehetősen érett alkotást rejt magában.

A jobb kéz kalandozása során meg kell küzdenie patkányokkal, egy galambbal, ki kell jutnia több házból is. Viszont azt, hogy végül eljut-e Naoufelhez azt nem árulom el. Igazából a film és a történet szempontjából ez nem is lényeges. Jérémy Clapin filmje ugyanis egy felnövés történet is egyben, amit nem csak Naoufel részéről követhetünk végig, hanem ahogy előbb is említettem, a kéznek is el szeretne jutni valahova. Az élet általi pofonokat és a felnőtté válást helyezi középpontba ez az animációs mivolta ellenére inkább felnőtteknek szóló film. A káprázatos zenével egy jó ideig biztos, hogy befészkeli magát a fülünkbe. Leginkább a lágy dallamokkal operál a történet, de ha a helyzet úgy kívánja, akkor pörgősebb dalokat kapunk, valamint helyenként a francia rap is fel-feltűnik.

I Lost My Body (2019) - Official Trailer

In a Parisian laboratory, a severed hand escapes its unhappy fate and sets out to reconnect with its body. During a hair-raising escapade across the city, th...

Különösen tetszett, hogy Naoufel kíváncsi, ám nem könnyű gyerekkorát és kora felnőtt éveit flashbackek kaptuk meg. Így nem csak a jobb kéz problémáktól hemzsegő útját követhetjük, hanem egy fiú férfivá válásának is szemtanúi lehetünk. Ehhez viszont jó karakterek is kellenek, akik szerves részei a filmnek. Gabriellenek először csak a hangját halljuk, de később megismerjük a Naoufelhez hasonló kicsit zárkózott lányt is. Ki nem találjátok, de kettejük között szerelem is szövődik.

A film viszont közel sem egy csöpögős alkotás, hanem inkább egy szűk másfél órás roppant intim légkört teremtő film, ami behúzza az arra fogékony nézőket. Tény, hogy az Akadémiánál esélye sem volt arra, hogy megnyerje a legjobb animációs filmért járó Oscar-díjat, de hála a jelölésnek megismerhettük ezt a filmet, aminek fantasztikus a rajzolása. Nem tudom pontosan, hogy hogyan alkották meg a kész filmet, de szinte 100%, hogy bőven használtak a már jól bevált, hamisítatlan rajzfilmtechnikákból. Káprázatos ahogy a helyszínek, a szereplők kinéznek, és bár a helyenként darabos az egyes karakterek mozgása, ez semmit sem von el a film értékeiből.

Nem egy szokványos darab, de bőven megéri megnézni a Keresem a testemet, ha valami igazán rendhagyót akarunk látni. Egyes helyeken könnyen előfordulhat, hogy a könnyeinkkel küzdünk, és valljuk be, hogy nagyon kevés alkotás képes erre. Egy igazi, mély érzelmekre ható utazás, ami ha Oscart nem is ért, de a saját kis listánkon ott a helye, amit a Netflixnek hála bármikor újra elő tudunk venni.

Szólj hozzá!

Kiengedték az előzetesből Fekete Dávidot

A vád szerint az egykori győri énekes több mint 320 millió forint kárt okozott 21 bűncselekménnyel, ugyanakkor a bíróság szerint elég, ha otthon marad, amíg a nyomoznak az ügyben.

Jóváhagyták: bevezetik az eurót – Horvátországban

Az árakat szeptembertől kunában és euróban is ki kell majd írni, a kettős kijelzés pedig egészen 2023 végéig marad.

Nem kért az ellátásból, inkább megharapta a mentőst

A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 30 éves férfi ellen, aki megharapta az ellátására érkező mentőautó sofőrjét.

Elfogták a július 4-i ünnepségen feltehetően lövöldöző amerikai férfit

Az eddig ismert tények szerint hatan meghaltak, harmincan megsebesültek a támadásban a Chicago-hoz közeli Highland Parkban, Illinois államban.

Zápor, zivatar, élénk szél lesz a Dunántúlon kedden

Délelőtt leginkább a Dunántúlon, majd délután, este már egyre több helyen fordulnak elő záporok, zivatarok.

Dézsi Csaba Andrásnak sem tetszik a vármegyék és főispánok ötlete

Győr fideszes polgármestere nem tartja jó elképzelésnek a javaslatot.

A Kúria szerint jogszerű volt a januári pedagógussztrájk

A tanárok Strasbourgig is hajlandóak elmenni.

Ötven százalékos áremelés várható a győri uszodákban

Az energiaköltségek a tavalyi hétszeresére nőttek.

Cristiano Ronaldo egyelőre nem vette fel a munkát a Manchester Unitednél, sajtóhírek szerint távozni akar

A portugál sztár "családi okok miatt" hétfőn nem kezdte meg az edzést csapatánál.

Csökken az üzemanyagok ára

Olcsóbb lesz a fűnyírás.