Felbolydult a politikai élet Csepregen: összeveszett az alpolgármester és a polgármester

Pintér Bence 2020-07-09 14:17:00
Októberben még együtt indultak az egykori fideszes városvezető ellen, mára azonban kiderült, hogy nem tudnak együtt dolgozni. Horváth Zoltán polgármester leváltotta helyettesét, aki azonban úgy gondolja, hogy csak a munkáját végezte.

Mi folyik itt Csepregen? – kérdeztük tavaly októberben, mikor kiderült, hogy a Vas megyei kisvárosban a korábban a Fidesz színeiben induló, majd függetlenként továbbra is a kormánypárt által támogatott polgármester, Vlasich Krisztián a saját csapatából kapott kihívót a fiatal Horváth Zoltán személyében, aki aztán meg is nyerte a választást.

Most azonban ismét áll a bál Csepregen:

Horváth ugyanis leváltotta alpolgármesterét, a vele a választáson szövetségben induló dr. Dénes Józsefet

egy rendkívüli testületi ülésen, amit Dénes szerint szabálytalanul hívtak össze. Na de mégis, mi történt Csepregen?

Érett már a konfliktus

Az ügyet taglaló blogposztok és Facebook-bejegyzések alapján azonban a döntés nem valami váratlan fordulat eredménye; a helyzet ugyanis nem gyorsan, hanem hónapok alatt mérgesedett el: a polgármester elmondása szerint Dénes nem hagyta dolgozni a hivatali dolgozókat, miközben blogján sértő hangnemben nyilatkozott munkájukról „Azzal a szomorú felismeréssel kell szembenéznem, hogy az a kohézió, amit a sikeres városvezetés megkövetel a polgármester és alpolgármester között, a mentalitás-, hozzáállás-, ambíciók- és úgy általában személyiségbeli különbségek miatt létrejönni nem tud” – írta a polgármester szerdán egy Facebook-posztban.

Dénes csütörtök reggeli blogbejegyzésében a polgármester kritikáira nem reagált (ezt egy későbbi Facebook-bejegyzésben tette meg), viszont továbbra is sérelmezte, hogy egy szabálytalanul összehívott ülésen döntöttek a leváltásáról – amelynek tényéről ő egyébiránt csak a Facebookról értesült, az ülés kivonatát csak ma kapta kézhez, bár arról, hogy lesz ilyen ülés, tudott, mivel még aznap is egyeztetett a polgármesterrel.

Telefonon kerestük meg a feleket, hogy tisztázzunk pár kérdést. A konfliktus mostani elmérgesedése ahhoz köthető, hogy a jegyző és a polgármester utóbbi elmondása szerint saját költségén szervezett a hivatali dolgozóknak egy csapatépítő tréninget, amire Dénest nem hívták. Az alpolgármester azonban a polgármestert helyettesítve írásbeli figyelmeztetést küldött a jegyzőnek, szerinte azonban nem önmagában azért, mert csapatépítő tréninget szervezett, hanem azért, mert erről a város lakóit szerinte nem értesítették.

A polgármester szerint ezzel a lépéssel Dénes visszaélt a hatalmával. Dénes szerint viszont az előző városvezetés alatt is jegyzőként dolgozó dr. Balogh László dróton rángatja a polgármestert.

Horváth erre azt mondja: nagyon jó a munkakapcsolata a jegyzővel, nagyon jól tudnak együtt dolgozni és megosztani a feladatokat.  

Az is kiderült, hogy az alpolgármester és a polgármester az elmúlt hetekben többször is beszélgettek arról, hogyan oldják fel a konfliktust: a polgármester azt kérte, hogy Dénes álljon le a sértő hangú blogbejegyzésekkel, aki erre azonban nem volt hajlandó, mivel a posztokat nem találta sértőnek és szerinte a vélemény- és szólásszabadság része, hogy blogot vezet.

Mindkét fél úgy emlékszik vissza, hogy a másik fél részéről voltak fenyegető hangvételűek ezek a beszélgetések.

Dénes szerint vicc, hogy gyakorlatilag azzal támadják, hogy végezte a munkáját, Horváth szerint viszont olyan rossz hangulat uralkodott már a hivatali dolgozók között Dénes kommunikációs stílusa és a blogbejegyzések miatt, hogy fennállt annak a veszélye, hogy sokan inkább otthagyják a hivatalt.

Na de ki lesz az alpolgármester?

Horváth Zoltántól megkérdeztük, hogy ki lesz az alpolgármester, és mikor döntenek erről. Mint kiderült, egyrészt erről még egyeztetnek, másrészt a csütörtökön négy órakor kezdődő rendes testületi ülésen nem tudnak dönteni róla, mert a javaslatot tegnap délig be kellett volna nyújtani.

Horvát szerint a megoldás az lesz, hogy újabb rendkívüli ülést hív majd össze, hogy megválasszák az új alpolgármestert.

Mindeközben Dénes a tegnapi nap folyamán fegyelmi indítványt tett a polgármester ellen, mivel szerinte Horváth – az ő többszöri figyelmeztetése ellenére is – olyan dolgokat nézett el a jegyzőnek, amit nem kellett volna. A fegyelmiről a testület dönt majd, ahol azonban – mint az Dénes leváltásánál látszott – a polgármesternek megvan a többségi támogatása.

Szólj hozzá!

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.