Ezért ragyogott kéken este a szombathelyi Emlékmű

BZ 2019-04-03 07:23:00
És borult kék szívbe a Fő tér.

2007 óta az ENSZ döntése alapján április 2-a az autizmus világnapja, ilyenkor világszerte felhívják a figyelmet az autizmussla élőkre. A világnap alkalmából kék fényfestést kapnak ismert épületek, hidak, de akár természeti képződmények is. Korábbi években a Niagara-vízeséstől a Sydney-i operaházon át a budapesti parlamentig számos helyen borult kékbe a világ. Szombathelyen hagyományosan az Emlékmű kapta meg a kéket.

Vasidrón Légifotó-Videó

Ma van az autizmus világnapja, ez alkalomból, kék fényfestéssel lett megvilágítva az emlékmű. :) #autizmus #világnap #szombathely #ensz

A fényfestésen túl Szombathelyen több programot is szerveztek az autizmussal kapcsolatban, illetve azért, hogy felhívják a külvilág figyelmét az autizmussal élőkre.

Az elmúlt héten szakmai fórumot tartottak az autizmussal élők oktatásáról, de a hétvégén rendezték a Kék Futást a Csónakázótónál, a Kék Mozit az AGORA Savaria Filmszínházban.

Idén hetedik alkalommal tartották meg a Kék Sétát az Aranyhídiskolától a városházára.

A lufik elengedésének pillanata

A Fő téren felléptek a Weöres Sándor színház művészei, az Aranyhíd EGYMI énekkara és a Micimackó kórus. A programsorozat a Mágikus Mintha koncertjével és a hagyományos kék lufizással zárult.

Mi az autizmus?

Az autizmus egy neurológiai és fejlődési zavar, ami általában az első három életév során kezdődik. Az autista gyermek a saját világában él, kevéssé kötődik más emberekhez (beleértve saját szüleit is), viselkedése rutinszerű, időnként bizarr elemekkel tarkított, melyeket gyakran ismétel. Az autista gyermek kerüli a szemkontatktust és gyakran kommunikációs problémái vannak, bizonyos tárgyakhoz szokatlanul erősen kötődik. Némely autista gyermek kifejezetten tehetséges zenei téren, vagy igen jó memóriája van, esetleg nagyon jó fejszámoló.

Mi okozza az autizmust?

Az autizmus kiváltó oka jelenleg nem ismert. Egyes kutatások szerint a betegség genetikai kórkép, melyben számos gén szerepet játszik. Autizmusban többféle strukturális és biokémiai eltérés kimutatható az agyban, ugyanakkor ezek az eltérések nem minden esetben fordulnak elő. Jelen pillanatban úgy tűnik, hogy az autizmus egy viselkedési szindróma, amely több különböző állapotot takarhat. A szülői magatartás, nevelés nem befolyásolja a betegség kialakulását.

Kiket érint az autizmus?

Statisztikai adatok szerint minden tízezer újszülöttből 2-13 lesz autista. A fiúk között gyakoribb az autizmus.

Az autizmus kezelése

A komplex kezelés lényeges eleme a viselkedés-terápia, mely során intenzíven fejlesztik a gyermek szociális készségeit. A legjobb eredményeket azok a képzési programok adják, amikbe a szülőket is bevonják. Gyógyszeres kezeléssel egyelőre sem a betegség meggyógyítására, sem a megelőzésére nincs mód.

Forrás: cardiobaby.hu

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.