Ezeknek a melósoknak aztán nem izzad a tenyere, ha a magasságról van szó

Fehér Buda 2019-02-07 15:31:00
Ilyen az élete azoknak, akik ötven méteres magasságokon dolgoznak.

A BBC készített riportot olyan technikusokkal, akik gyakran ötven méteres magasságban dolgoznak. Francois Botha például arról mesélt, hogy egy hasonló munka közben olyan közel húzott el mellettük egy vadászrepülő, hogy szemközt nézett a pilótával. Rendesen rájuk hozta a frászt a nem mindennapi találka, de Francois szerint biztonságos távolságban volt tőlük a repülő, a pilóta csak azzal akart felvágni, hogy milyen alacsonyan tud repülni.

Munkások a Kelpies nevű, lovat ábrázoló szoborműben
Fotó: BBC

Francois már húsz éve dolgozik az iparban, Dél-Afrikában volt idegenvezető. A 42 éves férfi szerint az első mászás előtt mindenki retteg, még azok is, ő még húsz év után is fél attól, hogy egyszer leesik. Francois azt mondja, nyugtatja a tudat, hogy rendszeresen ellenőrzik a felszerelésüket, és hogy minden mászást a legapróbb részletekig megterveznek.

Francois Botha az Északi-tenger fölött
Fotó: BBC

Hasonló élményekről számolt be a BBC-nek Paul Smith is, aki a technikusi meló előtt katona volt, egy mesterlövész alakulat parancsnoka volt, harcolt Irakban és Boszniában is. Paul a leszerelése után új karrierre vágyott, habár a veszély még most sem kerüli el, hiszen mostanában több emeletnyi magasban himbálózik egy kötélen.

Ennek ellenére a 35 éves szakember szerint nem annyira veszélyes a munkájuk, mint azt sokan gondolnák. Paul azt mondja, hogy az előző munkája során szerzett tapasztalatait az új munkahelyén is hasznosítani tudja, a katonaként eltöltött évek megtanították arra, hogy hogyan kell a lehető legprecízebben dolgozni. Szerinte csak a külső szemlélők szerint hajmeresztő, amit csinálnak, ők viszont pontosan tudják, hogy mennyi óvintézkedés előzi meg a munkát. Ő úgy gondolja, hogy sosem fog a mélybe zuhanni, habár azt elismeri, hogy vannak néha balesetek. 

Paul a Forth Road hídon
Fotó: BBC

Ezt megerősíti a kötéllel biztosíva dolgozók nemzetközi egyesülete, az IRATA is, ők arról számolnak be, hogy a hozzájuk tartózó 475 cégen belül tavaly három halálos baleset történt. 61 országban vannak jelen, 1989 óta 11 halálesetről tudnak. Persze vannak másfajta balesetek is, néha megsérülnek a kötelek, máskor a szakemberek ejtenek le valamit. 2017-ben például az egyikük leejtett egy sisakot, ami 38 emeletnyi zuhanás után csapódott földbe.

Egy munkás a Forth Road hídon
Fotó: BBC

Francois szerint azonban nem az emberi mulasztás, hanem az erős szél és az extrém hőmérséklet az, ami veszélyt jelent rájuk. Francois dolgozott az Északi-tengeren is, olajfúrókat segített építeni. Azt mondja, hogy ez volt a karrierjének a legnehezebb pontja, többször napokig nem tudták elhagyni a fúrótornyokat a hatalmas viharok miatt. 

A 42 éves férfi szerint sosem szabad alábecsülni a gravitációt, mert az mindig figyel. "Ha sokat kekeckedsz vele, akkor egyszer majd visszaharap" - mondta.

Szólj hozzá!

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.

Milyen tényezőket vegyünk figyelembe, ha bútorkárpitot választunk?

A különféle anyagokkal bevont, párnázott bútorok esetében a kárpit színe, textúrája meghatározó jelentőségű az enteriőr stílusa, valamint a tartósság és a tisztíthatóság szempontjából, ezért a választásnál körültekintőnek kell lenni.

Azonnali hatállyal rúgta ki a Vas Népe az újságíróját, miután bejelentette, hogy civilként elindul képviselőnek

Tóth Judit Körmenden szerezne mandátumot. Frissítve a Vas Népe közleményével!

Sulyok Tamás jáki látogatása miatt komoly biztonsági intézkedésekre lehet számítani

A vasárnapi avatón ingyen lehet megtekinteni a templomot és templomkertet is.

Egy győzelemre az elődöntőtől a Falco

Lemosták a Honvédet a pályáról

Már a bíróságon is kamuzik Mirkóczki Ádám, Eger polgármestere

Nem csak adatokat nem adna ki, hanem tényleg nem ad ki.