Emlékszik még a Fantasztikus nagynéni c. filmre és könyvre? Folytatódik az eredeti sztori

Nagy Donát 2020-10-12 19:53:32
A történet gyerekszereplői időközben családapákká értek.

Meglepő jelenetnek lehettek tanúi Balatonszepezd polgárai, amikor Nemere István író és felesége Szentgyörgyi Judit, valamint Szűcs László kiadó, producer végigjárták a jövőbeni kalandregényhez inspirációt szolgáltató, különleges hangulatú település lehetséges helyszíneit - írja a könyvkiadó közleménye. Az északi part legszebb kistelepülésének tartott falu történelmi jelentőségű hagyatékai mellett a magyar politikai, kulturális és művészeti élet kiválóságainak is otthont vagy nyaraló helyszínt jelentett.

Persze ahogy minden rendes magyar településen, itt is vannak rejtélyek, színes történések, ki nem mondott, titkokban megbúvó korszakos léptékű értékek, amelyek napvilágra kerülése valami egészen érdekes keverékké is összeállhatnak. Így történt ez most is. Ez hozta világra Nemere István legkülönlegesebb felkérését: A Fantasztikus Nagynéni – A második generáció c. kalandregény ötletét.

Történt ugyanis, hogy az idei nyári hétvégéken egy különleges rendezvénysorozat elevenítette fel a falu erényeit, értékeit és szépségeit. A Szeretem Szepezdet! c. lokálpatrióta színpadi talk-showban a műsorvezető, Lukin Ágnes - televíziós rendező, Molnár Ferenc unokája, 40 éve szepezdi nyaraló – balatonszepezdi kötődésű vendégeivel beszélgetett. A többi között Bereményi Géza, író, rendező; András Ferenc, filmrendező; Rófusz Ferenc, rajzfilmrendező; Orosz István, grafikusművész; Nyakó Júlia, színésznő és férje Czipott Géza; Varga Miklós énekes és gyermekei; Török Ádám, zenész; Nagy Ibolya, operett primadonna; Antal Csaba, díszlettervező; Kertész András építészmérnök is a meghívottak között volt. A hazai művészvilág krémje által elmondott, felelevenített és estéről estére megteremtett különleges szepezdi hangulat és múlt idézés pedig rámutatott azokra a nagyszerű és csodálatos lehetőségekre, melyek minimum egy ifjúsági kalandregényt kitesznek. 

Részlet A fantasztikus nagynéni 1985-ben készült, 1986-ban bemutatott kétrészes magyar tévéfilmből, ami Nemere István azonos című regényéből készült. Ruttkai Éva egyik utolsó, legendás alakítása.

Nemere István író ugyan pécsi születésű, de gyermekkorát Tihanyban, majd iskolás éveit Veszprémben töltötte, így a Balaton-felvidék őshonos ismerője. Első, hatalmas sikert arató ifjúsági regénye, A Fantasztikus Nagynéni, pont 40 éve jelent meg. Ugyan a könyv története egy képzeletbeli balatoni településre érve játszódott, de kastélyból, kúriából pincéből, rejtélyből, titokból Balatonszepezden is akad annyi, hogy kiérlelődjön belőle ’A Fantasztikus Nagynéni – A Második Generáció’. 

Nemere István elmondta,

különös élmény negyven évvel később visszatérni egykori kitalált hőseimhez és azok éppen olyan kitalált gyermekeihez. Ez az új történet, egy megváltozott világban, de talán éppen ezért, sokkal színesebben és izgalmasabban folytatódhat. Bízom benne, hogy a mostanra szülővé nőtt nemzedékkel együtt az ő gyerekeik is izgalmasnak fogják tartani a kalandokat és részeseivé is válnak. Saját gyerekkorom legkedvesebb és jól ismert helyszíne a Balaton, annak is az északi partja. Még ma is örömmel tölt el a sok emlék. Boldogan osztom majd meg hőseim legújabb kalandjait a könyvek barátaival.

Szűcs László, producer hozzátette,

1980-ban, kisiskolásként a balatonszepezdi AFIT-üdülőben, 2 hetes, családi beutalós nyaralásunk során, esténként még édesanyám olvasta fel nekünk Csaba és Huba kalandjait Máli nénivel. Pár év múlva - hónapokon át spórolva a kukoricamorzsolás és darálás, mangalica etetésből származó zsebpénzemmel - 17 forintért vettem meg a Delfin-sorozatban megjelent könyvet a rákoskeresztúri egyetlen könyvesboltban, hogy már egymagamban, de újra elolvashassam. A jó sors vetett bennünket 40 évvel később is Balatonszepezdre és a 40 éves családi emlékek az idén 40 éves sikerkönyvvel egyszer csak összetalálkoztak a balatonszepezdi Csukorrnál, az egykori világhírű folklorista, dr. Sebestyén Gyula, balatonszepezdi kastélyánál, a székely rovásírás megfejtőjének emléket állító Pogánykőnél. De nem rejthetem véka alá azt sem, hogy úgy érzem, Nemere Istvánnal a jó sors emberei vagyunk, latinul homo boni fati. Ebből a kifejezésből alakult ki amúgy a Bonifatius keresztnév, ami a történet szempontjából is majd még elég fontos lesz!

Bocskov Jordán, Balatonszepezd polgármestere szerint a kezdeményezés, az ötlet és az egész koncepció pont olyan különleges, mint amilyen maga Balatonszepezd.

Lehet, hogy az ifjúsági kalandregényt minden szepezdinek, a legkisebbtől a legnagyobbig, öröm lesz majd olvasnia, de hogy település marketing tekintetében egészen rendhagyó dolog ez, az egészen biztos. S a rendhagyó dolgok rendhagyó kereteket érdemelnek, így jövő nyárra már szervezzük a Nemere István interaktív és különleges élményt adó felolvasó esteket, ami alatt az író és kedves családja a mi vendégünk lesz….ha kell akár két hétig is, hivatalos beutalóval!

Szólj hozzá!

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.