Előkerült a piros Nohab és a vörös csillagos gőzmozdony is

Nagy Donát 2020-08-03 06:44:00
Retró hétvégét tartott a MÁV a Balatonon.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

A MÁV legismertebb, három és fél évtizeden át gyártott gőzmozdonya, a 424-es idén először a retró hétvégén mutatkozott be. A Bivaly, vagy Nurmi becenéven ismert gőzmozdony július 4-én és augusztus 1-jén, szombaton a Kőbánya-Kispestről 7:47-kor induló, sötétkék, vékonycsíkos kocsikból álló (1972-es számú) Tekergő gyorsvonatot továbbította Székesfehérvár és Tapolca között. Július 5-én és augusztus 2-án, vasárnap a Tapolcáról 8:45-kor induló (19747-es számú) fekete (olajzöld) kocsikból álló személyvonat mozdonyaként közlekedett, visszafelé pedig a Balatonfüredről 17:40-kor induló (19748-as számú) személyvonat élén volt látható.

Fotók: MTI / Máthé Zoltán

A gőzmozdony vontatta szerelvények mellett számos kultikus magyar mozdonytípus is megjelent a vonatok élén, mint a gyári fényezésre visszafestett Csörgő, mely a 70-es éveket idéző festésével és korhű, zöld szerelvényével igazi klasszikus balatoni vonatos élményt nyújtott. A mozdony néhány Tekergő gyorsvonatot és személyvonatokat továbbított.

A Nohab mozdonyok ugyan húsz éve búcsúztak el a közforgalomtól, a retró hétvége alkalmából két példány is közlekedett a Kék Hullám sebesvonatokban. Ritkaságuk és különleges származásuk miatt mindvégig nagy megbecsülésnek örvendtek és ma is népszerűek.

Fotók: MTI / Máthé Zoltán

A Szergej becenéven ismertté vált dízelmozdonyok a tehervonatok élén ma is nélkülözhetetlenek, korábban, a nyári szezonban rendszeresen láthatók voltak személyvonatok élén is. Ebből a mozdonyból három az eredeti színét kapta vissza az elmúlt évek során, ezek közül kettő is közlekedett a retró hétvégeken. Szombat reggel a Székesfehérvárról induló vonatot egy M41-es mozdonnyal közösen továbbította, míg vasárnap kora délután a Tapolcáról induló vonatban a ’60-as éveket idéző gyorsvonati kocsikkal közlekedett.

A Púpos becenévre hallgató M40-es mozdonyok a tavalyi rendezvényhez hasonlóan idén is megjelentek a Balaton északi partján. Két nosztalgiafestésű mozdony párban közlekedett, a Tekergő gyorsvonatokban. A szerelvényben egy zöld színét visszakapott poggyászkocsi, és egy nosztalgia-étkezőkocsi is helyet kapott, melyben a ’70-es, ’80-as évek Utasellátó hangulata az étel- és italkínálatban is megelevenedett.

Fotók: MTI / Máthé Zoltán

Az étlapon szerepelt többek között babgulyás, paprikás csirke, sertéscsülök, rétes és csokiroló is, az italok között pedig szörpök és kimért balatoni borok, illetve fröccsök is helyet kapnak.

A retró étkezőkocsi mellett a modern Utasellátó szolgáltatás is bemutatkozott egy új arculatú, rend szerint a nemzetközi vonatokban közlekedő CAF étkezőkocsival, amely egyedülálló módon közlekedik majd a Balaton északi partján. A Balaton expresszek kínálatát felvonultató étkezőkocsi a rendezvény szombati és vasárnapi napjain a Budapest-Déli és Tapolca közötti 19700 – 19705 számú Kék Hullám sebesvonat-párban közlekedett.

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.  

Forrás: MÁV

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.