Mi lesz a bácsai bicikliúttal?

Papp László Tamás Pintér Bence 2020-10-07 15:53:00
A beruházás kikerült az idei bicikliút-fejlesztési csomagból, de ennek több oka is van. Bárány Istvánt, a terület független képviselőjét kérdeztük az ügyről.

Eddig leginkább a radar alatt futott, most konkrét politikai üggyé kezd válni a Jobbik közleménye után a bácsai bicikliút ügye, amivel párszor már foglalkoztunk itt az Ugytudjuk.hun.

A nemrég újjáalakult győri Jobbik ugyanis közleményt adott ki, amelyben azt követelik, hogy épüljön meg már végre a bácsai bicikliút, és ennek kapcsán felteszik a kérdést: ha 2017-ben már volt róla pályázat, és azon nyert is valaki, akkor mégis miért nem épült egy méter sem az útból?

„A Jobbik győri szervezete azonnali válaszokat követel Dézsi Csaba polgármestertől, emellett követeljük, hogy ne játszanak tovább a győriek adóforintjaival és ne kockáztassák a győriek biztonságát!” – áll a közleményben.

A helyzet bonyolult

A bácsai bicikliút építése valóban nem egyszerű történet, hiszen pár éve egyszerre volt meg rá a pénz és a nyomvonalterv is, ma meg csak az utóbbi van meg, de abból rögtön kettő is. Szóval felhívtuk a terület képviselőjét, Bárány Istvánt (független), hogy okosítson ki minket.

Szükség mindenképpen lenne az útra, hiszen a Kalapács utcától pompásan be lehet kerekezni a városba, onnantól viszont vagy a megnövekedett forgalmú Bácsai út szélén kell kóricálni, vagy – ahogy azt többen teszik, a bicikliút végénél bekanyarodni a Kalapács utcán Kisbácsára, és a másik hídon keresztülhajtva megérkezni Bácsára.

A Bárka utca vége és a Fenyőszer utca eleje közötti szakasz azonban több szempontból problémás. A bicikliút jelenleg a Kisbácsa felőli oldalra fut be két sávval, majd Bácsa felé menő sávja át van vezetve szabályosan az úttesten a túloldalra a Kalapács utcánál, és itt véget ér. Itt jön a problémás szakasz – erre visszatérünk –, de az biztos, hogy a töltésen nem lehet átvezetni az utat, ezért az a töltés mellett, a kisbácsai oldalon fog haladni (a másik oldal természetvédelmi terület).

47.7190287,17.6536738

Find local businesses, view maps and get driving directions in Google Maps.

Két opció van arra, hogy a Kalapács utca és a töltés között hogy haladjon az út: vagy a legelők felőli oldalon halad az út a töltésig, vagy a Kisbácsa felőli oldalon. Bárány István szerint egyik sem optimális, ugyanakkor mindkettőre van most már elfogadott terv. A legelők felőli oldal hátránya, hogy azt ugye vissza kell vezetni még egyszer ahhoz, hogy a ötöltés másik oldalán menjen tovább az út; a másik oldalon viszont rendezési tervet kell módosítani, és magánkézben telkek egy kis részét kell megvásárolni, hogy megépülhessen az út.

Jelenleg erre az utóbbira született meg a terv, de Bárány István inkább azt támogatja, hogy az előbbi verzió készüljön el úgy, hogy a töltésen a buszmegállónál legyen egy nyomógombós közlekedési lámpa, mivel az jóval gyorsabban megoldható, mint a rendezési terv átírása és a telkek kisajátítása, és annál nem is drágább.

A városvezetés mindeközben arra hivatkozik, hogy a kétszeri átvezetés az úton nem biztonságos, de a képviselő azt mondja, hogy egy lámpás átkelő biztonságos lenne.

Pénz meg most pont nincs

Abból a szempontból egyelőre filozófiai a vita – és ezt helyesen regisztrálta a győri Jobbik –, hogy a pénz nincs meg az építésre. Ugyanis a projekt eredetielg részevolt a munkaerő-mobilitásra nyújtott támogatási csomagban megújuló illetve kiépülő bicikliutaknak, de a költségvetés – ahogy az lenni szokott – megszaladt mindegyik projekt esetében. Így a város inkább többnyire azokat a projekteket támogatta, amelyek az Ipari park irányába könnyítik meg a kerékpáros eljutást (Tatai út, Régi Szentiváni út, Kodály Zoltán út, Reptéri út).

A bácsai bicikliútnak tehát most már két kész terve is van. Vita van arról, hogy melyik útvonal a legjobb, és ha ez eldől, még forrást is kell hozzá találni. Bárány István azt mondta a telefonba, hogy hamarosan bemegy megtekinteni a második tervet, és dűlőre jutni a várossal azzal kapcsolatban, hogy mi legyen a következő lépés.

Szólj hozzá!

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.