Éljen Szombathely: El kell indítani a helyi polgárok szövetségét

Horváth Zoltán 2019-04-10 15:03:00
A Minerván parkosított környezetet ígértek, wellness részleggel, mára a környék élhetetlenné vált - állítja egy ott lakó.

A kedd este, a Herényiek Házában megtartott fórumot Nemény András, az Éljen Szombathely frakció vezetője kezdte, aki az ellenzéki pártok és szervezetek polgármester-jelöltje lesz az önkormányzati választáson. Mondandóját a jelenlegi helyzet felvázolásával kezdte. Mint ismert, az ellenzék átvette a közgyűlési többséget a szombathelyi Közgyűlésben. Nemény szerint ez óriási felelősség, ám kompromisszumra törekszenek a másik oldallal. A lakossági fórumot sem azért szervezték, hogy a Herény-Kámon-Minerva városrészeket magába foglaló körzet jelenlegi képviselőjét, Koczka Tibort kritizálják, hanem hogy bemutassanak egy jobb alternatívát. Koczkáról egyébként Nemény elmondta, hogy ő volt az első fideszes, aki az új többséggel hajlandó volt leülni, és a múlt héten tudtak arról egyeztetni, hogy az áprilisi közgyűlésen milyen napirendi pontokról tárgyaljanak.

Amiben mindenképpen mást szeretnének, mint a jelenlegi városvezetés, az az, hogy a város minden pontján élő lakóknak ugyanazt a minőségű életet tudják biztosítani. Nem csupán a belvárost kell fejleszteni, hanem a peremkerületeket és a lakótelepeket is. Ennek érdekében 520 millióról 1 milliárd 20 millió forintra bővítették az idei évi költségvetés azon sorát, amely az utak, járdák, hidak állapotának javítására biztosít fedezetet, illetve a tervezésre szánt keretet is bővítették. A Szombathelyen megjelenő új lakóparkok környékén játszótereket kell építeni, illetve mindenhol fedett buszmegállók létesítéséről is gondoskodni kell.

György István Péter képviselőjelölt szerint a több évtizedes gondokat nem lehet egyszerre megoldani, de el fogják indítani a helyi polgárok szövetségét olyan fórumok létrehozásával, ahol a városrészek lakói maguk is dönthetnek arról, hogy milyen fejlesztéseket tartanának szükségesnek a környéken.

A lakossági fórum résztvevői nem voltak ennyire diplomatikusak. Egy Minerva lakótelepről érkező hölgy hosszan sorolta a városrész problémáit: 

amikor odaköltöztek még parkosított környéket ígértek nekik Wellnes-központ felépítésével, mára ebből semmi sem maradt, sőt a környék élhetetlenné vált. 

Nem lehet parkolni, a járdák szűkek, nincsenek padok, nincsenek játszóterek, az utcai fák ki vannak száradva. A herényi hozzászólók szerint az 1965-ös árvíz óta lényeges fejlesztés nem történt, ám az elmúlt 12 évben biztosan nem. Az utcák sok helyen rosszabb állapotban vannak, mint egy kelet-magyarországi városban.


Nemény András és György István Péter szerint az infrastrukturális fejlesztésekkel el fog indulni a változás, ám a lakók támogatására is szükség van arra, hogy az Éljen Szombathely! Egyesület folytatni tudja a munkát a herényi, kámoni városrészeken és a Minerva-lakóparkban is.

Szólj hozzá!

Semmelweis-nap: zárva vannak az orvosi rendelők és a gyógyszertárak

Az egészségügyben dolgozók számára elrendelt munkaszüneti nap miatt csak ügyeleti rendszer működik.

Ma sem ússzuk meg 30 fok alatt

A nyugati megyékben kicsit hűvösebb lesz, mint máshol.

Jogerősen hat év börtönre ítéltek egy férfit, aki 1 200 eurót csalt ki egy nőtől Szombathelyen

Azt ígérte neki, hogy segít neki olyan papírokat beszerezni, amivel az USA-ba utazhatna dolgozni.

Újra látogatható a szombathelyi Savaria Múzeum kőtára

A felújítás során sikerült kiszárítani a múzeum alagsori helyiségeinek falát, a bemutatótér új festést és korszerűbb világítást kapott, és megtisztították a köveket is.

Átalakítják a Notre-Dame környékét

Parkosítják a székesegyház előtti teret és kihangsúlyozzák az épület homlokzatát.

Kijev szerint visszavették a Kígyó-szigetet az ukrán erők az oroszoktól

Az orosz hadsereg sietve evakuálta a teljes helyőrségét.

Ma is megdőlt a melegrekord

39,6 fokig emelkedett a hőmérséklet.

Az EU az ukrán és a moldovai export támogatásáról írt alá megállapodásokat

A megállapodások hozzá fognak járulni az ellátási láncok biztosításához, beleértve az élelmezésbiztonságot, miután Oroszország Ukrajna elleni háborúja akadályozza a hagyományos közlekedési útvonalakat.

Pénteken kezdődik a Győrkőcfesztivál

A gyermekek megkapják a hétvégére a város kulcsát Dézsi Csaba András polgármestertől.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén is hasonló fertőzést észleltek.

Élelmiszert venne SZÉP-kártyával? Két napja maradt!

Sietnie kell annak, aki még élelmiszert akar venni SZÉP-kártyára a boltokban. Ha a kormány az utolsó pillanatban nem hosszabbítja meg a határidőt, akkor az pénteken lejár.

320 millió forintot meghaladó kárt okozott Fekete Dávid

15 év szabadságvesztést róna ki rá az ügyészség.