Elfogadták Sárvár 2020-as költségvetését, 3,9 milliárdból gazdálkodik a vasi kisváros

ugytudjuk.hu 2020-02-18 17:49:00
Rengeteg felújítást tervez az önkormányzat.

A sárvári önkormányzat 2020. évi költségvetését 8 igen szavazattal és 2 tartózkodással fogadta el a sárvári képviselő-testület a február 13-i ülésén, írják a város hivatalos oldalán, a sarvarvaros.hu-n. A két órás ülésen több beszámolót is meghallgattak, és néhány rendeletet is módosítottak a képviselők. 

A beszámolók közt ott volt a Nádasdy Kulturális Központ igazgatója, Takács Zoltán Bálint is, aki a tavalyi tevékenységéről és idei terveiről adott tájékoztatást. Többek közt elmondta, hogy 2019-ben több mint 34 ezer látogatója volt a múzeumnak, és közel 300 programot szervezett az intézmény. 

Az önkormányzat 2020. évi költségvetési tervezetével kapcsolatban Kondora István polgármester elmondta, hogy

3,9 milliárd forintból gazdálkodik majd a város, amelynek 70 százalékát működésre, 30 százalékát pedig fejlesztésre, felújításra fordítják.

Az önkormányzat bevételeinek nagy része az adókból származik, a város számításai szerint 1,9 milliárd forintot tudnak majd így beszedni.

Az idei tervek között is szerepel parkolók építése, út- és járdafelújítás. Emellett a szennyvízhálózat is bővül, de fejlődik az ivóvíz-hálózat és a közvilágítás is. Végre folytatódik a főutca felújítását célzó állami beruházás is, felújítják a Vörösmarty és az Uzsoki utcák útburkolatát pályázati forrásból, 85 millió forintot fordítanak egyéb utakra, 25 milliót kátyúzásra. De felújítják a Szatmár utcai óvodát, megújul a Gárdonyi iskola homlokzata, pályázati támogatással bővül egy csoportszobával a bölcsőde.

Horváth Márta könyvvizsgáló szakmai véleménye szerint az önkormányzat pénzügyi stabilitása a következő időszakra is biztosított. Szabó Lajos, ellenzéki önkormányzati képviselő szerint a költségvetés átlátható, jól összerakott, az évet „ki tudja tölteni”, a szokásos színvonalon van, de kiemelte, hogy a sportcélú költések kiemelt szerephez jutnak a költségvetésben. Németh Zsolt, a Híd egyesület képviselője irreálisnak nevezte a Sárvár Arénában épülő tekepályára tervezett 166 millió forintot. Klimits István, a 2-es körzet egyéni képviselője szerint a Kertváros idén nem nyer a város költségvetésén, felszólalásaiban Újmajor és az Ungvár utca lakói részére is fejlesztéseket kért.

Kondora István polgármester elmondta, hogy a tekepályával válik teljessé a Sárvár Aréna kivitelezése, és a városnak van egy, az önkormányzat által is támogatott NBI-es tekecsapata. A polgármester szerint Sárvár sportkoncepciója még magában foglalja azt is, hogy az NBI-es tekések mellett legyen Sárvárnak NBII-es kézilabda csapata, NBIII-as vagy megyei I. osztályú labdarúgó csapata.

Az ülésen végül a fideszes képviselők és Klimits István, a Híd a Jövőnkért Egyesület képviselőjének szavazatával, 8 igennel fogadták el az önkormányzat 2020. évi költségvetését. Németh Zsolt és Szabó Lajos, a Híd a Jövőnkért Egyesület képviselői tartózkodtak, Eiveck Péter, a Híd egyesület másik képviselője nem vett részt az ülésen.

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.