Együttműködési megállapodást kötött a MÁV-START és a Magyar Kerékpárosklub

Papp László Tamás 2020-11-18 07:33:00
Ezt azzal indokolták, hogy a koronavírus-járvány a kerékpározásra érezhetően pozitívan hatott, a biciklivel közlekedők aránya folyamatosan növekszik, és egyre többen élnek a vonaton történő kerékpárszállítás lehetőségével.

Várhatóan a kerékpáros-igények a jövőben még inkább növekedni fognak, idényszerűen változnak, azaz a tavasztól őszig tartó szezonban magas; de munkába járáshoz télen is sokan igénybe veszik a vasútársaság szolgáltatásait. Emiatt a kapacitások intenzív bővítésére van szükség. Ezt erősíti az is, hogy folyik az európai vasúti utasjogi rendelet átdolgozása, amiben várhatóan szabályozni kívánják a vonatonként biztosítandó kerékpáros helyek számát. A Magyar Kerékpárosklub szakmai segítséget tud nyújtani, állásfoglalásokat készíteni minden kerékpáros közlekedéssel összefüggő kérdésben a vasút számára, tekintettel arra, hogy európai szinten is elismert a szervezet véleményformáló szerepben – közli a vasúttársaság.

A Magyar Kerékpárosklub (MK) elméleti és gyakorlati kompetenciáival, amíg a MÁV-START a saját maga által üzemeltetett vasúti járművek, személyszállítás és vasúti infrastruktúra területeken a több éves szakmai tapasztalataival járul hozzá az együttműködés sikerességéhez. Ennek során a vasúttársaság és a kerékpáros civil szervezet közös munkacsoport létrehozásában egyezett meg, a kerékpárszállítás szolgáltatási színvonalának javítása céljából. Idén év végéig felmérik a vasúttal kapcsolatos kerékpáros utazási szokásokat és a vasúti kerékpárszállítási lehetőséget. A két szervezet jövőbeli feladatai között szerepel a kerékpárral történő munkába járás támogatásának további elősegítése. A tervezett kampány célja a zöld vasúti közlekedés mellett, a jelentősen csökkenthető károsanyag kibocsátás, a munkatársak egészségvédelmének  előremozdítása, fizikai aktivitásra való ösztönzése.

Fotó: MÁV-START

A következő intézkedések történnek ennek érdekében:

  • A vasúti dolgozók kerékpárral történő munkába járásának ösztönzésére (a kerékpárral munkába közlekedő vasutasok jelképes támogatása, mosdók, öltözők, szekrények létesítése), a munkáltató részére javaslatokat dolgoznak ki.
  • A kiszámíthatóbb utazáshoz a MÁV-START online felületein tervezi, hogy már a kerékpárjegy megvásárlása előtt látható legyen a várható telítettség, például zöld-narancssárga-piros színskála segítségével.
  • A munkacsoport 2021 elején a kerékpárszállítás kapacitás hiányosságainak megoldására javaslatokat dolgoz ki Budapest elővárosában, valamint a kiemelt turisztikai desztinációkban.
  • A Tisza-tó környéki kerékpáros infrastruktúrafejlesztések eredményeképpen számos turisztikai attrakcióval bővült a térség: teljesen körbe biciklizhetővé vált a Tisza-tó, több biciklis pihenő is létesült, emellett kerékpárosbarát szálláshelyek egész csokra közül választhatnak a biciklizők. A növekvő igények szükségessé teszik, hogy a MÁV-START bővítse kínálatát a Tisza-tóhoz a Debrecen–Füzesabony és a Kál-Kápolna–Kisújszállás vasútvonalakon, ennek kidolgozása folyamatban van.
  • A kiemelt turisztikai úti célok felé egyszerűbb kerékpárjegy konstrukció kidolgozása várható.
  • 2021 nyarától a kerékpárszállításra kijelölt kocsikban többnyelvű tájékoztató, edukációs anyagok, és segítő ábrák segítenek a kerékpárosoknak a kerékpárjuk biztonságos és célszerű elhelyezésében.
  • További cél az autóbuszokon, pótlóbuszokon a kerékpárszállítás lehetőségének megteremtése.
  • Az együttműködés során a közeljövőben egy közös pilot projekt indítására is sor kerül, melynek keretében a B+R parkolók és a kerékpáros-vonatos munkába járás népszerűsítésére is sor kerül.
  • Mindezeken túl, az együttműködés jegyében folyamatos a kerékpártároló kapacitások bővítése, főleg az elővárosi forgalommal érintett kis- és közepes forgalmú állomásokon, lehetőség szerint fordított U vagy A alakú támaszok biztosítása, helyének közös kijelölése, az állomások akadálymentesítése és a vasúti átkelők átépítései, felújításai során a gyalogos és kerékpáros áthaladás érdekében azok gyorsabbá és biztonságosabbá tétele. Továbbá utazási ajánlatok rendszeres közzététele az MK honlapján, kommunikációs csatornáin; valamint a kerékpárral történő utazással kapcsolatos információk elérhetőségének továbbítása. Megtörténik a kerékpáros utasforgalmi adatok rendszeres monitoringja, havi szintű adatszolgáltatás a Magyar Kerékpárosklub részére.

A Magyar Kerékpárosklub, mint közhasznú civil szervezet fő célja a kerékpározás hazai terjedésének elősegítése, a kerékpáros kultúra megteremtése. A szervezet fontos szereplője a közéletnek, szakmai segítséget nyújt a vonatkozó kormányzati döntések előkészítésénél, illetve közreműködik a tervek elkészítésében és megvalósításában. Erős lobbierejével hatékonyan képviseli, és hasznos szolgáltatásaival segíti a kerékpározókat és kerékpározni vágyókat. Küldetésüknek tekintik, hogy a kerékpár, mint közlekedési eszköz, elnyerje méltó helyét a mindennapi közlekedésben, illetve a kerékpár váljon a legnépszerűbb sport és szabadidős eszközzé. Cél, hogy ez a közlekedési forma mindenki számára elérhető és valós alternatívát jelenthessen. A kerékpáros közlekedés elterjedéséhez a kerékpárosbarát infrastruktúra mellett pozitív szemléletformálásra és kerékpárosbarát jogi környezetre is szükség van.

 

Szólj hozzá!

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”