Egyre több fiatal költözik Zanatra, nekik viszont hatalmas probléma, hogy a kerékpárút nem ér el a városrészig

ugytudjuk.hu 2018-12-16 18:11:00
Putz Attila civilként régóta szívügyének tekinti a közösségi élet szolgálatát. A Zanati Kulturális és Sport Egyesület elnökével az elért eredményekről, tapasztalatairól beszélgettünk.

 Advent közepén járunk, közel a karácsony. Ismét együtt ünnepelnek a nyugdíjasok. Hogy áll a városrészen a közösségi élet, milyen évet éltetek meg? 


A mai nap ismét vendégül látjuk a városrész nyugdíjasait, akik elfogadták meghívásunkat. Műsorokkal, zeneszó mellett apró ajándékkal és vacsorával, finom italokkal kedveskedünk nekik. Az egyesületnek éves szinten nagyon sok programja van. A helyi igényeket tarjuk szem előtt és úgy állítjuk össze programjainkat, hogy mindenki tudjon választani belőle a saját érdeklődésének megfelelően. Évente 12-13 nagyrendezvényünk valósítunk meg. Hétköznap esténként is nagy az érdeklődés az állandó programok iránt a közösségi házban. Működtetünk baba-mama klubot. Van gyerek-, asszony- és gerinctorna, Etka jóga, és sorolhatnám tovább. 

Nagyon sok programot felsoroltál. Mindezek sikeres megvalósításához forrásokra is szükség van. Gondolok itt a humán és anyagi forrásokra egyaránt. Hogy álltok utóbbiakkal? 


A humán erőforrást az egyesület tagjai és vezetése önzetlenül biztosítja az itt élő embereknek. Éves szinten a vezetőség minden tagja és segítő tagjaink 150-200 óra közösségi munkát végeznek el mindenféle ellenszolgáltatás nélkül. A pénzügyi forrásokat elsősorban pályázati úton biztosítjuk, de vannak az egyesületnek támogatói is, 6-6,5 millió forintból gazdálkodunk. A városrész lélekszáma folyamatosan bővül. Sajnos a régi zanati részen az idősek végleg elmennek, de nagyon sokan, főként fiatalok, építkeznek és költöznek Zanatra. Minden évben vannak páran az újak közül, akik érdeklődést mutatnak programjaink iránt. A városrészen közel 1200-an élnek napjainkban. Zanat láthatóan fiatalodik. 


Szombathely-Zanat városrészből a Zanati útig elérni kerékpáron nem épp veszélytelen feladat. Mint gyakorta láttuk elég sokan azonban kerékpárral járnak munkába, vagy a legközelebbi bevásárló központokig. Azaz érzésünk, hogy egy kerékpárút sokat segítene az itt élőknek biztonságuk, testi épségük megóvása érdekében. Igen, meg a körforgalomban kialakított dzsungel is balesetveszélyes. A gépjárművezetők csak az utolsó pillanatban láthatják meg az abból kihajtó kerékpárost. 


Sajnos, Zanat nagyon el van szigetelve Szombathelytől. Hiányzik a kerékpárút. A Zanati útnál kialakított kerékpáros átjáró abszolút nem biztonságos. Úgy is mondhatjuk, egyenesen balesetveszélyes. Ezért sokan a körforgalomban haladnak kerékpárral továbbra is, mert ott jobban biztonságban érzik magukat. Gyakorlatilag oda be sem hajthatnának, de úgy tűnik, a körforgalomban kiépített kerékpárutat kevésbé tartják biztonságosnak.


 Kulturális és sport egyesület vagytok. Beszéljünk a sportról is! Hol tart az évek óta beharangozott sportpálya megépítése?

Erre a kérdésre mindig mindenkinek ugyanazt tudom mondani: Ilyen közel még sosem álltunk ahhoz, hogy megvalósuljon. Úgy gondolom, hogy a TAO pályázatok által megszülethet egyszer majd az elképzelésünk. Ennek vannak egyéb feltételei is, amin évek óta dolgozunk. Az egyesület labdarúgó szakosztálya a megyei másod, az idei évben befogadott kosárlabda szakosztálya, a megyei első osztályban szerepel. Nagyon jól működik a turisztikai szakosztályunk, idei évben 11 sikeres túrát szerveztek, túránként 30-40 fővel. Sok éve szinte minden este valamilyen mozgási lehetőséget biztosítunk a közösségi házban.

 Térjünk vissza még egyszer a sportpálya kérdésére!

A legnagyobb gondunk, hogy az építési engedélyt nem tudjuk megszerezni, mert a pályához vezető út kisajátítása nem történt meg évek alatt. Ez nem az egyesületen és vezetésén múlott. Amikor elvállaltam az egyesület vezetését azt mondtam: Szeretném, ha 3-4év alatt megvalósulna a beruházás. Valahogy mindenki szeretné az új sportpályát, folyamatosan dolgozunk rajta, de mégsem haladnak előre a dolgok.

A város peremén, Zanaton érezhetően jelen van a kulturális és sportegyesület a mindennapokban. Sok olyan pozitív dologról hallottunk a beszélgetés során, ami igazán az ott élő emberek mindennapjait alapvetően jó irányba befolyásolja. Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a megoldásra váró problémák mellett sem. Gondolunk itt a kerékpárút hiányára, a Zanati úti körforgalmon kerékpárral történő áthaladás veszélyességére, vagy épp az ígéretek ellenére évek óta parkoló pályán álló sportpálya ügyére. 
Végezetül, köszönöm a beszélgetést!
 Áldott Karácsonyi Ünnepeket! Boldog és Eredményes Új Évet Családodnak, a Közösségnek és Szombathelynek!

György István Péter 

Szólj hozzá!

Oszlopnak ütközött egy autó Győrben

A tűzoltók egy embert feszítővágó segítségével szabadítottak ki.

Óvatlan volt egy sárvári edzőterem zsebtolvaja

Lebukása után mindent megtett, hogy egérutat nyerjen.

Összeütközött két autó Rábapatynál

A 84-es főúton történt a baleset.

85 millió forint értékben kapott autókat a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal

Agrárminiszter szerint csakis minőségi munkaeszközökkel lehet minőségi munkát végezni.

Összeütközött két gépkocsi Belednél

A tűzoltók áramtalanítják az egyik járművet.

Öt győri játékos is helyet kapott a magyar női kosárlabda-válogatottban

Dombai Réka, Dubei Debóra, Török Ágnes, Weninger Virág és Barnai Judit is a csapat tagja.

Férjhez ment Scarlett Johansson

A hírt különleges módon vitték a nyilvánosság elé.

Már negyven koronavírus-fertőzöttről tudnak Sárváron

Közel hetvenen pedig járványügyi megfigyelés alatt vannak.

840 ezret vert el egy önjelölt kőműves Vas megyében, csak az nem látszott, mire

Egy istálló falát kellett volna megjavítania, kontárkodás miatt áll bíróság elé.

Gáz van, azaz nincs

Több, mint egy hete képtelenek megjavítani az osztrák-magyar gázcsövet Lébénynél.

Németh Szilárd tankot mászott

A Honvédelmi Minisztérium államtitkára az újonnan érkezett Leopard harckocsik számára épült hangárok átadásán szemlézett.

Kanadai lesz a Rubik-kocka

15 milliárd forintot adtak a tulajdonjogokért.

Hétfő hajnaltól újra járható lesz a győri Jókai utca

Hétfőre elkészül a felújítás a belvárosi utcában.

Önként bezárkózott Szentpéterfa

Kritikus a járvány a vasi településen, de több helyi szerint nincs is akkora baj.

van még itt cikk a témában:

Puskás Tivadar díszpolgár lesz, így már nem lehet felkérdezni a meg nem épült Zanati kerékpárút ügyében

A bicikliút ügyében tegnap ismét ülésezett a bizottság. Egyelőre rejtély, hogy a hivatal által összeállított anyag 2018-ban miért nem került a közgyűlés elé.

Akár csak a zanati kerékpárút, az azt vizsgáló bizottság sem jutott túl messzire

A szombathelyi képviselők összeültek, majd arra jutottak az első ülésen, hogy nagyon sok háttéranyag hiányzik. Pár hét múlva folytatják.

Nem lesz ingyenes az M86 Szombathely és a sárvári leágazó között

A minisztérium azt mondja a Zanaton élőknek, hogy a forgalmi problémákat úgysem lehet díjmentességgel orvosolni.