Egy volt dolgozó szerint rosszak a munkakörülmények a győri kórház konyháján

Papp László Tamás 2020-11-12 14:57:00
A szolgáltatást végző cég ügyvezetője cáfolta, hogy többen felmondtak volna náluk, de a munkavégzésre vonatkozó kérdéseinkre cikkünk megjelenéséig nem válaszolt. Utána igen, de nem sok konkrétumot mondott.

Olyan értesülést kaptunk, hogy a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház konyháján jó néhány ott dolgozó munkavállaló felmondott. Az információ szerint legalább tízen. Természetesen megkérdeztük erről az intézmény főigazgatóját, de Tamás László János nem tudott érdemi választ adni.

„A Petz Kórház az élelmezési szolgáltatást komplexen vásárolja. Nincs információm a szolgáltató belső életéről.”

- felelte érdeklődésünkre. A konyhát üzemeltető EUREST Kft. ügyvezetőjének, Nyerges Jánosnak is feltettük ugyanezt a kérdést.

„A hírt nem tudom megerősíteni. Munkatársaim - a különösen nehéz idők ellenére - felelősségteljesen végzik munkájukat a kórház konyháján”

– válaszolta.

Nekünk viszont sikerült beszélnünk egy, az EUREST Kft-nél, a győri kórház konyháján dolgozó, a hónap elején felmondott, neve elhallgatását kérő munkavállalóval. Az illető a munkakörülményekkel indokolta a távozását.

„Összesen egy munkaruhát kaptam, váltóruha egyáltalán nem volt, pedig nyilván nem kell magyarázni, hogy egy konyhán milyen gyorsan összekoszolódik egy ruha, és egy kórházban, pláne járvány idején milyen fontos a higiénia. Ráadásul nem is vehettem fel saját munkaruhát, csak azt, amit ők adtak. Így aztán naponta mosni kellett. Maszkot összesen hármat adtak, egy eldobhatót, és két moshatót"

- árulta el lapunknak.

„Dolgozóként az étkezés olyan volt, hogy ott sem lehetett saját étellel megoldani, kötelezően igénybe kellett venni a céges étkezést, amit levontak a béremből, ami eleve nem volt sok. Napi bejelentésben, egyszerűsített foglalkoztatási szerződéssel alkalmaztak, napi 6300 forintért.”

- tette hozzá.

„Az emberek nagyon gyorsan cserélődnek, ennyi pénzért nehéz olyat találni, aki sokáig itt maradna”

- jegyezte meg a volt munkavállaló.

A volt dolgozó által elmondott dolgokra rákérdeztünk az EUREST ügyvezetőjénél.

  • Dolgozóik milyen szerződéses konstrukcióban vannak foglalkoztatva? Tartós, folyamatos munkaviszony, határozatlan időre szóló szerződés? Vagy egyszerűsített foglalkoztatási szerződés, napi bejelentés?
  • Munkaruházatból hány darabot biztosítanak egy munkavállalónak? Egyet vagy többet? Tehát van-e váltóruhájuk?
  • Védőmaszkból hány darabot, milyen fajtát (eldobható vagy mosható) kapnak, s milyen időközönként?
  • Biztosítanak-e a munkavállalóknak a munkavégzés helyén étkezési lehetőséget? Ez fakultatív, szabadon választható juttatás vagy kötelezően igénybe veendő, illetve a fizetésből levonandó?

Ha válaszolnak, frissítjük a cikket. Az Opten szerint 2019-ben 12, 9 milliárdos nettó árbevételű EUREST több kórház, így a győri intézmény konyhájának üzemeltetője is.

Nyerges János ügyvezető a cikk megjelenése után reagált a fentebbi kérdésekre. „Társaságunk közel 1000 munkavállalót foglalkoztat törvényesen, különböző szerződéses konstrukciókban. Munkavállalóink rendelkeznek a biztonságos munkavégzéshez szükséges egyéni védőfelszereléssel, valamint megfelelő minőségű és mennyiségű munkaruházattal. Számukra a munkavégzés helyén étkezési lehetőség biztosított” – válaszolta.

Szólj hozzá!

Hámori Lucának selejteznie kell

A kőszegiek 23 éves sportolója így vasárnap délután kezd és Grainne Walsh-sal csap majd össze az Észak-párizsi Arénában.

Három alpolgármesterben maximalizálná a városvezetőket Novák Előd

A nyári szünet után elsőként az Igazságügyi Bizottság tárgyalja a parlamenti képviselő törvényjavaslatát.

Látványosan megújíthatod a ház megjelenését a tetőcserepek átfestésével!

Az épületek különböző szerkezeteinek felújítása nagyszerű eredménnyel kecsegtet, amennyiben a megfelelő anyagokkal és szakszerűen végezzük, nem kivétel ez alól a tető sem, amelynek megkopott cserepei átfesthetők. 

Újra üzemel a büfé a szombathelyi Víztoronyban

Befuccsolt a korábbi piaci alapú üzemeltetés, most az AGORA maga “áll a pult mögé”.

Kellemes nyári idő lesz pénteken

Se eső, se szél, se kánikula.

Továbbra sem nyílik meg a keleti szektor az ETO-stadionban, de számos fejlesztés történt

A 2024/25-ös időszak szezonnyitó sajtótájékoztatóját tartotta szerdán az ETO FC Győr.

A Savaria Karneválra is jön a repohár

A pohárért 500 forintot kell fizetni, de vissza már nem pénzt, hanem tokent adnak majd.

Szeptemberig torlódás lesz a Béke hídon Győrben

A szakemberek célja, hogy a munkálatok az iskolakezdésig befejeződjenek.

LMP: Elképesztő, hogy a kormány nem hajlandó szélenergiát használni

Az LMP azt várja a kormánytól, hogy engedjen végre zöld utat a szélenergiának.

ELTE: rekordszámú a pedagógusjelölt

Az ELTE szombathelyi képzéseire összesen csaknem 1000-en nyertek felvételt, ezen belül közel 50 százalékos részesedéssel megőrizte vezető szerepét a pedagógusképzési terület.

Milyen a stílusos esküvői ültetőkártya?

Az esküvői ültetőkártya, nemcsak segít a vendégeknek megtalálni a helyüket a vacsorán, hanem egyben dekorációs célt is szolgál, sőt, összehangolva akár köszönőajándék is lehet. Egy esküvőn, ahol minden apró részlet számít, az ültetőkártya stílusa sem elhanyagolható kérdés. 

Te megtaláltad már a tökéletes férfit?

Tegye fel magának mindenki a millió dolláros kérdést: “Megtaláltam már a tökéletes pasit?

Több kilométeren át haladt szembe a forgalommal az M85-ösön

Majd ütközött egy szabályosan közlekedővel.

Július közepén kilenc nap alatt 22 országos és fővárosi melegrekord dőlt meg

Köztük a július 11-ére vonatkozó, 102 éves -, valamint szintén nyolc országos reggeli melegrekord, továbbá két fővárosi és öt fővárosi hajnali melegrekord.