Egy több, mint 400 millió forintos fejlesztés zárult le Szombathelyen

Nagy Donát 2020-12-04 07:44:31
Lakóépületek, utca, parkok és játszóterek is megújultak az Óperint városrészen.

A TOP-6.7.1-15-SH1-2016-00001 számú „Szociális városrehabilitáció II. ütem” című európai uniós finanszírozású projektben vállalt minden egyes tevékenység megvalósult, így a projekt lezárult - olvasható a sajtóközleményben.

Az Óperint városrészen és környékén kijelölt akcióterület Szombathely társadalmi, fizikai és gazdasági szempontból leszakadással fenyegetett településrésze, melynek állapota a város többi területéhez viszonyítva leromlott. Az akcióterület vonatkozásában általános célkitűzésként került megfogalmazásra a korábbi I. ütem folytatásaként a II. ütemben a terület további integrált infrastrukturális és szociális megújítása. Szombathely MJV Önkormányzata, mint Főkedvezményezett a Szombathelyi Evangélikus Egyházközséggel konzorciumot alkotva a TOP-6.7.1-15 számú, „Szociális városrehabilitáció II. ütem” című projekt keretében az alábbi tevékenységeket valósította meg:

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata:

  • Lakófunkciót erősítő tevékenység: szociális bérlakások felújítása, komfortosítása, energiahatékonyság javítással egybekötve. Fejlesztési helyszínek: Szabadságharcos u 4., Óperint u 15., Óperint u. 17., Körmendi út 5. A 25 db lakás kivitelezési munkái 2019. I. félévben befejeződtek. A Szabadságharcos u. 4. sz. alatti ingatlanban további 3 lakásban vizesblokk került kiépítésre 2020. évben.
  • Tóth István közpark, játszótér bővítése, fejlesztése: A meglévő közpark területén játszótér kialakítása a mai kor igényeinek megfelelően. A játszótér létesítése új eszközök telepítésével, tereprendezéssel, utcabútorok kihelyezésével 2018. decemberében befejeződött. A fejlesztés 2020. évben megvalósult II. ütemében védőkerítés épült a játszótér köré a biztonságosabb használat érdekében, továbbá streetball pálya (kosárlabda) és kültéri fitnesz pálya létesült 3 db street workout eszköz telepítésével. Az új pályák használatát új utcabútorok teszik komfortosabbá.
  • Szalézi tér sétányának felújítása, a Jáki út – Jászi Oszkár utca által határolt köztér zöldfelületének megújítása: Zöldfelület fejlesztésének célja volt egy kulturált pihenőpark kialakítása, benne gyepesítés, növénycsoportok kialakítása és növények telepítése, sétányok felújítása. A templom előtti park felújítása 2018. év végén befejeződött.
  • Buszöböl/leállósáv kialakítása - Brenner Tóbiás körúton, Brenner János Általános Iskola és Gimnázium előtt: célja az iskolakezdés előtt és után a Brenner iskolából vidéki gyerekeket a buszpályaudvarra szállító iskolabusz valamint gyermekeket szállító személyautók részére biztonságos megállóhely kialakítása. 
  • Szigligeti Ede utca felújítása: A felújításra került a Brenner krt. és a Táncsics M. u. közötti mintegy 300 fm-es szakaszon a teljes útburkolat, új járdafelületek kerültek kiépítésre, fásítás és gyepesítéssel egyidejűleg. 
  • Nárai u. 1. sz. alatti ingatlan felújítása: A Hátrányos Helyzetű Roma Fiatalokat Támogató Közhasznú Egyesület által használt önkormányzati tulajdonú társasházban közösségi tér került kialakításra. 

Fotó: Google Térkép

Szombathelyi Evangélikus Egyházközség:

  • A Körmendi u. 2. sz. alatt található Kápolna épületének közösségi célú felújítása: A projekt keretében történő fejlesztés eredményeként megújult közösségi tér hosszú távon szolgálja a projekt céljait és eredményeit, teret biztosítva a szegregáció csökkentését szolgáló programok megrendezésének, elősegítve a városrész fejlődését, integrációját. A fejlesztés során nemcsak a kápolna épülete, hanem a hozzá kapcsolódó belső kert és udvar is megújult.

A projekt keretében vállalt minden fejlesztés és tevékenység megvalósult.

A teljes támogatás összege 429 millió 500 ezer forint volt.

Szólj hozzá!

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.