Új őrület jelent meg a közösségi oldalakon, a csótánytej. A tej épp olyan undorító, mint elsőre hallatszik, igaz, csak a csótányok egyetlen faja, a főként Indiában és Óceánia egyes részein honos diploptera punctata képes ilyet termelni, szóval akár még egzotikumként is felfogható.
A táplálkozási szakértők egy ideje már foglalkoznak a csótánnyal, hiszen nem gyakori, hogy egy ízeltlábú anyatejjel nevelje fel a kicsinyeit. A vizsgálataik kimutatták, hogy a csótány tejében rengeteg a protein, és háromszor táplálóbb mint az emberi anyatej, ezért szinte egyértelmű, hogy azt is kutatni kezdték, hogy az emberek miként használhatnák fel a kétes helyről érkező folyadékot.
Azért van egy igencsak nagy bökkenő, a csótányok nem termelnek annyi tejet, mint egy tehén, és nem is élik túl a fejést. A Healthline számításai szerint nagyjából
Szóval az ital egyáltalán nem vegán barát. A szakértők szerint éppen ezért nem lehet majd tömegtermeléssel előállítani a csótánytejet, hiszen rendkívül drágán, rendkívül kevés folyadékot lehetne kinyerni belőlük. A hozzáértők szerint azért a tehetősebbek rákaphatnak a protein dús lére, valahogy úgy, mint a felső tízezer a kaviárra.