Egy 80-as évekbeli magyar fotóért rajong az internet

Székely Zoárd 2020-02-20 10:50:00
Ennek örömére elkészült a 2020-as változata.

Néhány nap alatt több mint 8000 lájkot kapott egy 1987-ben készült fotó a Budapest régi képeken nevű Facebook-csoportban. A képen egy édesanya látható, amint épp zöldségeket vásárol, miközben pöttöm gyermekét tartja egy nejlonzacskóban. 

Dimitar Bechev on Twitter

A fényképet Manek Attila készítette saját családjáról, aki egyébként hivatásos fotós, korábban az MTI Fotószerkesztőség vezetője is volt és számtalan lapnak dolgozott már. A 24.hu kérdésére elárulta, hogy a fotó a Múzeum körúton készült, ahol akkoriban laktak és a "második műszak" nehézségét szerette volna ábrázolni a képpel, vagyis azt, hogy mennyire le vannak terhelve az anyukák: munka után viszik haza a gyereket, és még be is kell vásárolniuk. A vicc kedvéért került a kislányuk, Enikő a hatalmas szatyorba.

Az eredeti kép negatívja az MTI (MTVA) archívumában található, Attila nem is tudott róla, hogy a Facebookra felkerült egy digitális változata – ahogy azt sem, ki és hogyan jutott a fényképhez.

"Valahogy felkerült a Facebookra, nekem is csak szólt valaki, hogy milyen népszerű a kép. A fotó már korábban is felbukkant itt-ott, más verzióban is. Már egy taxiban is látták a fotót: egy sofőr Budapest régi képeit pörgeti az utasok szórakoztatására, és abban a válogatásban is szerepelt ez a fénykép. Úgy látszik, önálló életet kezdett élni."

A kép egyébként felkerült a Twitterre és az Instagramra - a két oldalon összesen csaknem 150 ezer lájknál tart -, valamint az Imgur nevű oldalra is, ahol szintén százezres megtekintése van már.

A kommentelők hatására Manek Attila úgy döntött, elkészíti az eredeti fotó mai, 2020-as verzióját: lánya, Enikő azóta 33 éves, a kémiai tudományok doktora, feleségéről pedig többen is írták, hogy az 1987-es fényképen Diana hercegnőre hasonlít, ami azért is érdekes, mert annak idején, budapesti látogatása során Attila is fotózta a tragikus módon elhunyt angol hercegnőt. 

Hetvenmillió éves óriáshal kövületét fedezték fel Argentínában

A Patagóniában talált ragadozóhal több mint hat méter hosszú lehetett.

Mellbimbót villantott Tóth Andi

Egy hete még eltakarta, de ma már nem fél megmutatni őket!

Körözött férfit fogtak Sárváron

A rendőrök a férfit a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetbe szállították.

Ma sem kell kabátot felvennünk

Meleg nyári napra számíthatunk.

Eszenyi Enikő felfüggeszti színészi tevékenységét a Vígszínházban

Ezt a színház új igazgatója, Rudolf Péter mondta el egy interjúban.

Tornagyőztes a Hali!

A zöld-fehérek a Siófok után a Pécset is megverte.

Kigyulladt egy szombathelyi csarnok plazmavágójának egy része

A tűzoltók nagy erőkkel vonultak a helyszínre.

Fél nap alatt 21 gyorshajtót mértek be a kapuvári rendőrök

Az egyik sofőr 50 helyett 106-tal száguldott.

Eldőlt Griezmann sorsa a Barcánál

Az utóbbi időben arról lehetett hallani, hogy a vezetőedző és a klubelnök sem elégedett vele.

van még itt cikk a témában:

Mellbimbót villantott Tóth Andi

Egy hete még eltakarta, de ma már nem fél megmutatni őket!

Egy vasi autógyűjtő, aki csak a szívműtétje előtt vallotta be a feleségének, hogy melyik kocsi mennyibe is került

Emlékeznek még az egyik szombathelyi bevásárlóközpont üresen álló üzlethelyiségében lévő régi autókra? De miért voltak ott hónapokon át, és mi lett a sorsuk? Felkutattuk a tulajdonost, hogy elmélyedjünk kicsit a retroautózás rejtelmeibe. Nagy Gyulával és az autók egy részével egy Vas megyei kistelepülésen találkoztunk.

Mit tanulhat Budapest a vidéki városoktól? – Karácsony Gergely és Ungár Péter beszélgetése

Mit tanulhat Budapest Szombathelytől vagy Győrtől? Milyen kihívásokkal néz szembe a zöldpolitika a következő években? Ungár Péter és Karácsony Gergely beszélgettek az Ökopolisz Alapítvány nyári akadémiáján a Törésvonal Intézet szervezésében.