Eddig 1-1 alkalommal kellett közbelépnie az iskolaőröknek Vas és Győr-Moson-Sopron megyékben

Nagy Donát 2020-10-01 09:49:46
Országosan viszont elkezdték a testi kényszert is alkalmazni.

Szeptember 1-je és szeptember 11-e között összesen 93 esetben vált szükségessé az iskolaőrök intézkedése – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság a 24.hu megkeresésére.

A rendőrök szerint

Az iskolaőrök intézkedésének jelentős részét a bűnmegelőzési célzattal alkalmazott figyelemfelhívások jelentették. Mindössze két alkalommal kellett testi kényszert alkalmazni, más kényszerítő eszköz használata nem volt szükséges.

Országosan 93 esetben kellett beavatkozniuk az iskolaőröknek

A lap szerint a legtöbb intézkedés magasan Nógrád megyében történt, összesen 26 alkalommal kellett fellépniük az iskolaöröknek, második a listán Borsod-Abaúj-Zemplén megye 17, míg harmadik Jász-Nagykun-Szolnok megye 15 intézkedéssel. Vas és Győr-Moson-Sopron megyékben ez a szám csupán 1-1.

Csak akkor alkalmaz testi fenyítést az iskolaőr, ha már elkerülhetetlen

"Ha már ott tartunk, hogy a diák vagy az apja ütni próbál, akkor mi is elővesszük a rosszabbik énünket. Végső esetben használhatunk gumibotot, könnygázsprét, bilincset, de az nem lehet cél, hogy péppé verjük a gyereket" - ezt nyilatkozta egy hamarosan munkába álló iskolaőr a Népszavának azzal kapcsolatban, hogy mit tanulnak a jelöltek a konfliktuskezelésről a felkészítésüket célzó tanfolyamon.

Az ORFK szerint még nem minden kívánt helyen van iskolaőr. Egyes intézményekbe a toborzás és a jelöltek képzése jelenleg is folyamatban van; a képzések hamarosan véget érnek, amelyek után – sikeres záróvizsga esetén –, az iskolaőrök ott is megkezdhetik tevékenységüket.

Gumibotot és bilincset is használhat az iskolarendőr

Megjelent a parlament oldalán az „iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében" javasolt törvénymódosítási tervezet, melyből többek között az is kiderül, hogy mikor vonhatják majd meg a családi pótlékot. A törvényjavaslat most úgy fogalmaz, hogy abban az esetben vonják meg a családi pótlékot, ha „a gyermeket a bíróság bűncselekmény elkövetése miatt jogerősen bűnösnek mondta ki".

A 24.hu azt írja, hogy a legutóbbi tájékoztatás szerint országszerte mintegy 476 iskolába kerestek iskolaőrt, az ORFK válaszából nem derül ki, ezekből pontosan hány intézményben nem működik továbbra sem iskolaőrség.

Vissza akarja vonatni a szombathelyi Váci iskola igazgatójának korábbi nyilatkozatát az EMMI, csak, hogy védje az önkényesen kinevezett iskolaőr-rendszert

Továbbra is rengeteg kérdés van az iskolaőrök kihelyezésével kapcsolatban. Ahogy arról azon melegében hírt adtunk, többek között a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskolába is iskolaőrt vezényelnek ki. Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter a május végi kormányinfón elmondta, hogy a rendszer összesen mintegy 500 iskolát érint, köztük 140-150 szakiskolát.

Korábban mi is foglalkoztunk a szombathelyi Váci Mihály Általános Iskolába vezénylet iskolaőrséggel, mivel az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt mondta, hogy az intézmény vezetője kérte a plusz embert, azonban kiderült, hogy ebből semmi sem igaz.

Címlapképünk illusztráció

Szólj hozzá!

Elkötelezte magát a felügyelő bizottság felállításában az SZKKA

Legkorábban május végén, június elején kezdheti meg működését a FEB. 55 millió forint sorsa lóg a levegőben.

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.