HIRDETÉS

Drakulics elvtárs, a maga szíve sose vér?

ugytudjuk.hu
2019. november 4. hétfő, 09:19
Tarol egy új magyar film: Bodzsár Márk fekete humorú fantasyja, a Drakulics elvtárs. A rendező már letette névjegyét Az isteni műszak című abszurdjával, amit aztán lekövetett a magyar egészségügy. A mostani, kádáros rittyentése fergeteges hahota és kőkemény fogszívás.

Merüljünk el a sztoriban: Fábián elvtárs - alias Drakulics - a régi, magyar munkásmozgalmi harcos, aki Fidel Castro és Che Guevara oldalán harcolt a jenki imperialisták ellen, aki a börtönben Kádár Jánossal sakkozott és aki óva intette Biszku Béla haverját a túlzásoktól - 1970-ben hazalátogat. Mint vöröskeresztes aktivista, vért gyűjtve a harcoló vietnamiaknak. Fogadják, ünneplik, de van egy bibi: amíg a harcostársak megöregedtek, addig hősünk sugárzóan fiatal.

 

DRAKULICS ELVTÁRS - Előzetes #1 (16)

DRAKULICS ELVTÁRS - OKTÓBER 31-TŐL A MOZIKBAN! A vámpírok köztünk járnak! De aggodalomra semmi ok: a kémelhárítás tagjai már a nyomukban vannak, és a szokásos eszközökön kívül akár fokhagymát is bevetnek. 70-es évek, Magyarország. A kubai forradalmat is megjárt Fábián elvtárs (Nagy Zsolt) hazalátogat, hogy megnyisson egy nagyszabású véradó mozgalmat, de valami nagyon nem stimmel vele.

 

Ráadásul egy tűzpiros Mustanggal pörköl és nem áll meg előtte a pesti nő. Mert fekszik. Jó alapötlet ez a kádári, kelet-európai, máig tartó mutyi-világra, a szovjet világra, amely úgy volt abszurd, ahogy volt. Bodzsárnak kivételes érzéke van a mrozseki fordulatokra. Néha éppen ez a gond, mert a poénért több mindent beáldoz...

 

Fábián-Drakulics elvtárs nem-öregedése feltűnik Moszkvában is, ahol Brezsnyev az elmúlás rémével küzd. Felhívja Kádár Jánost és kiadja: két hete van, hogy megszerezze az örök élet titkát, vagyis Fábián elvtárs vérét, mert ha nem, akkor nyet gáz és – idézet a filmből – „Befagy János a p...tok". K. János mozgósítja az összes ügynökét, közte Lacit (Nagy Ervin, akinek alakítása fantasztikus, már ezért érdemes megnézni a filmet) és Máriát (Walters Lili), akik fokról fokra jönnek rá: Drakulics elvtárs vámpír.

 

A Mustangos, bőrdzsekis, rockzenéjével a nótavilágot lenyomó jóképű hősünk (Nagy Zsolt) hol a Május 1 Ruhagyárban, hol a Csillebérci Úttörőtáborban, hol pedig a Vörös Csillag Traktorgyárban dézsmálja meg a szép nők vér/készlet/ét...

 

 

Bodzsár filmje nem hibátlan. Nagyvonalúan kezeli a kort, amibe a sztorit helyezi. Kádár például a végén sima gyilkos lesz, ami nem igaz, de az áthallás, miszerint lelkén több száz 56-os forradalmár halála szárad - helytálló. A szovjet csicskáztatással a mának is üzen: kutyából nem lesz szalonna, a megszállóból nem lesz demokrata.

 

Ki kell emelni a film zenéjét, Keresztes Gábor, önmagában egy élmény. A film akciódús végén a csillebérci nyakkendő vérvörösre vált, sorakoznak a hullák. Ám nem kell félnie a hatalomnak, hiszen ismét feldübörögtek a testvéri barmok.

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás