Drakulics elvtárs, a maga szíve sose vér?

ugytudjuk.hu 2019-11-04 09:19:00
Tarol egy új magyar film: Bodzsár Márk fekete humorú fantasyja, a Drakulics elvtárs. A rendező már letette névjegyét Az isteni műszak című abszurdjával, amit aztán lekövetett a magyar egészségügy. A mostani, kádáros rittyentése fergeteges hahota és kőkemény fogszívás.

Merüljünk el a sztoriban: Fábián elvtárs - alias Drakulics - a régi, magyar munkásmozgalmi harcos, aki Fidel Castro és Che Guevara oldalán harcolt a jenki imperialisták ellen, aki a börtönben Kádár Jánossal sakkozott és aki óva intette Biszku Béla haverját a túlzásoktól - 1970-ben hazalátogat. Mint vöröskeresztes aktivista, vért gyűjtve a harcoló vietnamiaknak. Fogadják, ünneplik, de van egy bibi: amíg a harcostársak megöregedtek, addig hősünk sugárzóan fiatal.

DRAKULICS ELVTÁRS - Előzetes #1 (16)

DRAKULICS ELVTÁRS - OKTÓBER 31-TŐL A MOZIKBAN! A vámpírok köztünk járnak! De aggodalomra semmi ok: a kémelhárítás tagjai már a nyomukban vannak, és a szokásos eszközökön kívül akár fokhagymát is bevetnek. 70-es évek, Magyarország. A kubai forradalmat is megjárt Fábián elvtárs (Nagy Zsolt) hazalátogat, hogy megnyisson egy nagyszabású véradó mozgalmat, de valami nagyon nem stimmel vele.

Ráadásul egy tűzpiros Mustanggal pörköl és nem áll meg előtte a pesti nő. Mert fekszik. Jó alapötlet ez a kádári, kelet-európai, máig tartó mutyi-világra, a szovjet világra, amely úgy volt abszurd, ahogy volt. Bodzsárnak kivételes érzéke van a mrozseki fordulatokra. Néha éppen ez a gond, mert a poénért több mindent beáldoz...

Fábián-Drakulics elvtárs nem-öregedése feltűnik Moszkvában is, ahol Brezsnyev az elmúlás rémével küzd. Felhívja Kádár Jánost és kiadja: két hete van, hogy megszerezze az örök élet titkát, vagyis Fábián elvtárs vérét, mert ha nem, akkor nyet gáz és – idézet a filmből – „Befagy János a p...tok". K. János mozgósítja az összes ügynökét, közte Lacit (Nagy Ervin, akinek alakítása fantasztikus, már ezért érdemes megnézni a filmet) és Máriát (Walters Lili), akik fokról fokra jönnek rá: Drakulics elvtárs vámpír.

A Mustangos, bőrdzsekis, rockzenéjével a nótavilágot lenyomó jóképű hősünk (Nagy Zsolt) hol a Május 1 Ruhagyárban, hol a Csillebérci Úttörőtáborban, hol pedig a Vörös Csillag Traktorgyárban dézsmálja meg a szép nők vér/készlet/ét...

Bodzsár filmje nem hibátlan. Nagyvonalúan kezeli a kort, amibe a sztorit helyezi. Kádár például a végén sima gyilkos lesz, ami nem igaz, de az áthallás, miszerint lelkén több száz 56-os forradalmár halála szárad - helytálló. A szovjet csicskáztatással a mának is üzen: kutyából nem lesz szalonna, a megszállóból nem lesz demokrata.

Ki kell emelni a film zenéjét, Keresztes Gábor, önmagában egy élmény. A film akciódús végén a csillebérci nyakkendő vérvörösre vált, sorakoznak a hullák. Ám nem kell félnie a hatalomnak, hiszen ismét feldübörögtek a testvéri barmok.

Szólj hozzá!

A napsütésé lesz a főszerep

Nyugaton nem kell esőre számítani.

Túl a 75 millión! - Season 5 és ingyen multi a CoD Warzone-ban!

Most bárki kipróbálhatja magát többjátékos módban, teljesen ingyen!

Rákapcsolt a nyár

Kelet felől emelkedve az országban egyre nagyobb területen haladja meg a napi középhőmérséklet a 25 Celsius-fokot, nagyvárosokban akár a 27 Celsius-fokot is - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken.

Romániában ismét megdőlt az elhalálozások és a napi esetszám negatív rekordja

Romániában pénteken újabb negatív csúcsot ért el az egy nap alatt diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek és a halálesetek száma, de valamelyest enyhült a kórházak leterheltsége.

Szellemet kaptak lencsevégre egy angliai bányában

Élő videó készült a meghökkentő esetről.

Hamarosan megkezdődhet a Vasvárt elkerülő, 2x1 sávos út tervezése

Összesen egy 4,5 kilométer hosszú útszakasszal segítenék levegőhöz jutni a várost

Teljesen lezárták a 82-es főutat Csesznek mellett

A 82-es számú főút 25. kilométerszelvényében, Zirc-Kardosrét és Csesznek között két személygépkocsi ütközött augusztus 7-én fél öt után nem sokkal.

Durva: Facebook-harcosokat fognak képezni Budapesten, állítólag óriási az érdeklődés

Kifejezetten jobboldaliaknak szánják az ingyenes tanfolyamot, ami négy napig fog tartani.

Ma estétől újból lehet mozizni Sárváron

Egyelőre rövidített nyitva tartás mellett üzemel majd a filmszínház.

100 ezer gyermek vált hajléktalanná a bejrúti robbanást követően

Már legalább 154 halálos áldozatot szedett a katasztrófa.

Bonyolultabb eljutni Zala megyéből Budapestre az autóbuszjáratok megszüntetése miatt

Ungár Péter országgyűlési képviselő szerette volna, ha az intézkedésről kikérik az utazók véleményét is.

5 koronavírus-fertőzött van Szombathelyen

Jelenleg 125 fő van hatósági karanténban.

van még itt cikk a témában: