HIRDETÉS

Drágább lesz a kenyér

Kovács Lilla
2020. január 14. kedd, 08:24
10-15 százalékos drágulás jöhet a pékségekben.

3-5 forinttal növelik a liszt átadási árát a malmok január végétől, a pékségek pedig 10-15 százalékos emelést terveznek - írta meg a Világgazdaság. Az árak emelkedése az alapanyag-, energia- és munkabérköltségek emelkedésének és az ASP-járványnak köszönhető. 

 

A lapnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a malmok már tavaly novemberben értesítették a vevőiket, hogy emelni fogják a liszt árát. Ennek egyik oka, hogy a tavalyi jó átlagos termés minőségét nagyban befolyásolta a fuzárium nevű gombafertőzés. 

 

"Most már különösen válogatni kell a piacon, keresni kell azokat a tételeket, amelyek a fuzárium szempontjából is megfelelnek az egészséges termés követelményeinek. Emiatt már magasabb árat kell fizetni a búzáért. Az elmúlt évben nagyjából tonnánként 50 ezer forint körül zárt az étkezési búza ára, majd – részben a nagyobb exportkereslet miatt is – megindult felfelé. A mostani szint ennél 6-8 százalékkal magasabb, 53-54 ezer forint körüli."

 

Lakatos Zoltán elmondta, hogy az afrikai sertéspestis (ASP) is befolyásolta a helyzetet: mivel Romániában a járvány már felütötte a fejét, ezért Magyarországon is sok sertést vágtak le megelőzési céllal. Ez azonban csökkenti a korpaigényt, a malmok pedig igyekeznek túladni a felhalmozódott készletükön, ami egy kiló búzára vetítve 1,5-2 forinttal csökkenti az eredményességüket. 

 

 

comments powered by Disqus
Van még itt cikk a témában:
Twitter megosztás Google+ megosztás