Döntött a közgyűlés: átalakul a közterület-felügyelet Győrben

Pintér Bence 2020-08-14 11:08:00
Kiírták az autóbuszos közszolgáltatási tendert, átalakították a közterület-felgyületetet pénteken Győrben a rendkívüli közgyűlésen.

Rendkívüli közgyűlést tartottak pénteken Győrben Dézsi Csaba András (Fidesz) győri polgármester kezdeményzésére, ahol a legfontosabb döntést közterület-felügyelet átalakítása kapcsán hozták a képviselők.

Mi lesz a buszokkal?

Az első napirendi pont azonban a buszközlekedés működtetéséről szóló pályázat kiírása volt, amely különösen forró téma lehet, miután tavaly ősszel és télen az egész városban súlyosan akadozott a buszközlekedés.

A pályázatra bármilyen EU-s cég pályázhat, de ez nem jelenti azt, hogy sorban fognak állni az osztrák cégek a lehetőségért: hasonló pályázati folyamatokra rálátó forrásunk szerint a magyar városok általában nagyon kevés mozgásteret hagynak a cégeknek a pályázatokban, magyarul jó szolgáltatást várnak el, de nem akarnak annyi pénzt ráfordítani, mint amennyit kéne. Így a legtöbb piaci szereplőnek nem éri meg ezekre a közszolgáltatásokra pályáznia. Természetesen az aktuális győri pályázati kiírás részleteit nem ismerjük, így még az sem zárható ki, hogy az új városvezetés a korábbinál vonzóbb feltételeket szab, ez esetben a szokásosnál nagyobb lehet az érdeklődés.

Pollreisz Balázs (MSZP) felszólalt az ügyben, elmondta: örül, hogy nem csak a Volán indulhat, és bízik benne, hogy több jelentkező lesz, így lehet majd olyan szolgáltatót választani, amely valóban az utasok érdekét tartja szem előtt. Glázer Tímea (DK) elmondta: nagyon fontos, hogy jó minőségű legyen a buszközlekedés. Bárány István ellenzéki színekben bejutott független képviselő elmondta: ismét köszöni a polgármesternek a sárásiak és a kisbácsaiak nevében, hogy a 6-os busz meghosszabbított útvonalon jár. Szerinte mindenképpen át kell vizsgálni a menetrend szerkezetét, hiszen az elmúlt években új városrészek népesültek be.

Balla Jenő (Összefogás Győrért) elmondta: ő bonus-malus rendszert vezetne be, tehát az alulteljesítés után következő kötbérfizetés mellett ösztönzést is bevezetne a szolgáltató számára.

Dézsi Csaba András polgármester szerint a pályázati felhívásból kiolvasható, hogy magasabbak lesznek az elvárások a korábbiaknál. Szeles Szabolcs alpolgármester elmondta: a bonus-malus rendszert nem tartja jó megoldásnak, hiszen egy szerződésről van szó, amelyben a szolgáltató vállal egy feladatot és egy minőséget.

A pályázati felhívást a közgyűlés egyhangúan megszavazta.

Átalakul a közterület-felügyelet, Truka István munkáját megköszönték

Ezután következett a közterület-felügyelet átalakítása: az erről szóló konkrét javaslatot csak az ülés előtt osztják ki a képviselőknek. A javaslat egész pontosan a „Győri Önkormányzati Rendészet jogutódlással történő megszüntetésére, különválás útján történő szétválással, és ezzel összefüggésben a Városrendészet Győr költségvetési szerv, valamint Mezőőri és Parkőri Szolgálat Győr költségvetési szerv létrehozására” vonatkozott

Pollreisz Balázs (MSZP) jelezte, hogy támogatni fogja a javaslatot, reméli, hogy ez elősegíti, hogy az ezeknél szerveknél dolgozók jobban tudjanak dolgozni. Glázer Tímea azt kérdezte, hogy változik-e a hatásköre a közterület-felügyelőknek, illetve használhatnak-e majd kényszerítő eszközöket.

Dézsi Csaba András elmondta: sokkolót továbbra sem használhatnak majd parkolóőrök, és alapvetően arról szól az átalakítás, hogy tisztázzák a szerepköröket, világos legyen, mi a különbség egy park- és mezőőr szerepe és egy közterület-felügyelő szerepe között, tehát egyértelműek legyenek az elvárások.

A javaslatból kiderül, hogy a változás október elsejétől lép érvénybe. A Kisalföld arról ír: a városrendészet vezetésével Debreczeny Zsolt Károlyt bízták meg. A Mezőőri és Parkőri Szolgálat igazgatója ideiglenesen az eddigi szervezetet vezető Truka István lesz, amíg az állást pályázat útján be nem töltik.

A felszólalások után ezt a javaslatot is egyhangúan szavazta meg a közgyűlés.

Szabályzatok módosulnak, kedden lesznek a közgyűlések mostantól

A polgármester javaslatára megindítják a győrszentiváni Tölgyeserdő helyi jelentőségű védett természeti területté nyilvánítását. Pollreisz Balázs (MSZP) és Glázer Tímea (DK üdvözölte a javaslatot, utóbbi pedig jelezte, hogy nemrég egy komoly, körzetekre lebontott környezetvédelmi anyagot adtak át a környezetvédelmi bizottságnak. Sík Sándor szentiváni képviselő is örömmel fogadta a javaslatot.

Az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata is módosult, ennek egyik oka, hogy a koronavírus alatt kiderült, hogy a jelenlegi szabályzat alapján nehézkes adományokat elfogadnia és adnia a városnak, ezen a területen bővülnek a polgármester jogkörei. Ezen felül ezentúl nem péntek, hanem kedd lesz a közgyűlések napja.

Az Oktatási, Kulturális, Sport és Turisztikai Bizottság létszáma két (egy képviselő és egy nem képviselő) bővült, így 15 főből fog állni: Laczkovits-Takács Tímea (Fidesz) lett a képviselő tag, a nem képviselő tag pedig Borsa Kata lett, ezen felül még egy nem képviselő tagot választott, Tarabiahné Kovács Etelkát. A Polgármesteri Hivatal SZMSZ-e is módosult.

Az építményadóról szóló törvény is módosult, mivel a kormány döntése nyomán a továbbiakban nem szedhetnek adót reklámplakátok után az önkormányzatok. Pollreisz Balázs (MSZP) emlékeztetett, hogy ezt az adót kifejezetten az akkoriban Orbán Viktorral háborúzó Simicska Lajos ellen hozták, de az adó eltörlését egyébként támogatni fogja.

Döntött a közgyűlés ezen felül több támogatásról, így az Üstökös FC kapott 20 millió forintot, a Győri Sportcsilalgok Emlékeit Gyűjtő Alapítvány 500 ezer forintot, a Szívkatéterezés Győr Alapítvány pedig 30 millió forintot. Ezen felül a Balla Jenő független képviselőhöz kötődő Győri Bothúzó és Tradícionális Népi Játékok Egyesület kapott Balla Jenő javaslatára 980 ezer forint támogatást edzőterem bérlésére a polgármesteri keretből.

Balla Jenő sport-, és egyéb egyesületei közül egyébként korábban egy sem kapott pénzt a civil pályázaton. A független képviselő elmondta: ő nem akar strómanokat rakni az egyesületeibe, hiszen ő ezek képviseletében nyert választást, és nem érzi fairnek, hogy ezek a szervezetek ezért essenek el támogatásoktól, amelyeket korábbi években megkaptak.

Az élő közvetítés itt nézhető vissza:

 

Security Check Required

null

 

Szólj hozzá!

Tudd meg, mire jó a praktikus kefés ajtószigetelő!

A kefés ajtószigetelővel ellátott szúnyoghálók praktikus kiegészítői az ajtóknak, hiszen megakadályozzák nemcsak a repülő és mászó rovarok, hanem a por és a zajok bejutását is a lakóterekbe, továbbá a huzatot, így biztosítják a nyugalmunkat és a kényelmünket.

6 szervezet állított megyei listát Vas megyében

A Fidesz-KDNP, az LMP, a DK, a Követ, a Momentum és az MSZP jelöltjeire lehet voksolni.

Végrehajtást jegyeztek be a Dreiszker és Társai Kft.-re

A NAV követelése jelent meg a cégjegyzékben.

Nyilvános vitára hívja jelölt társait Czeglédy Csaba

A szombathelyi Derkovits-lakótelep képviselője nem csak kihívóit, de a jelölő szervezetek szociális területért felelős politikusait is bemutatkozásra.

Leállt a távfűtés Győrben, de kérhető egyedi fűtésindítás

A kedvező időjárási körülményeket és a meteorológiai előrejelzéseket figyelembe véve 2024. április 29-én Győrben leállt az általános távfűtési szolgáltatás.

Nagyot esett az Audi üzemi eredménye

Logisztikai okokból nem tudtak elég hat- és nyolchengeres motorral szerelt autót legyártani.

Szombathelyi rendőrség: Vissza fogunk menni, és megint ellenőrizni fogjuk a Kenderesi utcában az autós forgalmat

Az utcában jelenleg "Mindkét irányból behajtani tilos" jelző táblát helyeztek ki.

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 -ben a Fidelitas, akkor még csak 15 éves tagját.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.