Donald Trumpot még Joe Biden beiktatása előtt felállíthatják az elnöki székből

Fehér Buda 2021-01-07 17:21:15
A tegnapi zavargások után egyre többen szólalnak fel Trump ellen az USA-ban.

A Captiolium tegnapi ostroma tartja most lázban az egész világot. De a tegnapi eseményeken az amerikaiak vannak a legjobban felháborodva, köztük sok olyan republikánussal, akik eddig még Donald Trumpot támogatták. Az USA jelenlegi elnökét rendkívül sokan kritizálják azért, mert nem volt hajlandó elfogadni az elnökválasztás kimenetelét, valamint azért is, mert egy republikánus gyűlésen arra buzdította a szavazóit, hogy gyűljenek az amerikai törvényhozás épülete köré, és akadályozzák meg, hogy a kongresszus elfogadja Biden győzelmét. 

Trump hasonló felszólalásai felett sokan eddig még szemet húnytak, a tegnapi történések után viszont újból előjött annak a kérdése, hogy elkezdhetik-e az impeachment eljárást az elnök ellen, vagy esetleg valamilyen más módszerrel távolítanák el az Ovális Irodából. Ennek az egyik módja az impeachment eljárás, amit Ilhan Omar, egy minnesotai demokrata szenátor már el is kezdett. Omar a Twitteren jelentette be, hogy nekiállta összegyűjteni azokat a dokumentumokat, amelyek szükségesek Trump elmozdításához.

De emellett egy másik lehetőség is nyitva áll az amerikai törvényhozók előtt, az úgynevezett 25th amendment.

Az USA alkotmányának ezen módosítását 1967-ben fogadták el, azután, hogy 1963-ban meggyilkolták John F. Kennedy elnököt. A kiegészítés értelmében egy elnököt akkor is el lehet mozdítani, ha az egyértelmű jeleit mutatja annak, hogy fizikálisan vagy mentálisan nem képes többi az ország irányítására. 

Paul Campos, a Kolorádói Egyetem professzora a Guardiannek azt mondja, a 25. módosítás életszerűbb lenne a jelenlegi helyzetben, mert gyorsabban véghezvihető, mint egy impeachment eljárás. Trump ciklusából pedig kevesebb, mint két hét maradt hátra. Ahhoz, hogy Trumpot valóban elmozdítsák, a kongresszus kétharmadának kell megszavaznia a 25. módosítás életbeléptetését. A jelenlegi helyzetben pedig nem egyértelmű, hogy ez sikerülhetne-e a kongresszusnak, hiszen a tegnapi napon a demokraták ugyan átvették az irányítást, de a kétharmadtól még messze állnak. A tegnapi eseményeket viszont rengeteg republikánus képviselő is bírálta, még az is elképzelhető, hogy Trump pártjából is többen az elnök ellen szavaznának.

Fotó: AP

Ha Trumpot az impeachment eljárás, vagy a 25. módosítás életbeléptetésével sikerülne elmozdítani, akkor a fennmaradó időben az alelnöke, Mike Pence venné át a helyét. Érdekes fejleménye a tegnapi zűrzavarnak, hogy Trump a Twitter-oldalán nyilvánosan kritizálta Pence-t, miután az nem volt hajlandó kikezdeni az elektori voksokat.

Azt tehát egyelőre nem tudni, hogy Trump ellen megindulhat-e egy második impeachment eljárás, esetleg a mentális állapotára hivatkozva mozdítanák el az elnöki székből, a következő napok viszont izgalmasnak ígérkeznek az USA politikai világában.

Szólj hozzá!

Demokratikus Koalíció: Megtudtuk, hogy Kaposvár egyik fideszes alpolgármestere a hvg.hu által bemutatott szexuális bántalmazó

A Demokratikus Koalíció információi szerint a Fidesz egyik kaposvári alpolgármestere az az önkormányzati képviselő, aki a hvg.hu szerint szexuálisan zaklathatta 2009 ben a Fidelitas egykori tagját, aki minap a nyilvánosság elé lépett. Kozma Lilla Rita még csak 15 éves kiskorú volt, amikor a Fidesz által védett szexuális bűnöző bántalmazhatta, amivel egy életre szóló traumát okozhatott neki.

Sorra büntették a rendőrök a szombathelyi Kenderesi utcán áthajtó autósokat

Az utat most aszfaltozták frissen, mégis sokan áthaladtak rajta a tiltó tábla ellenére.

László Győző az Éljen Szombathely!, Lenkai Nóra a Fidesz-KDNP, Szalai Bálint a Konzervatívok Egy Jobb Városért listavezetője

Mivel nem minden körzetben fogadták el a Mi Hazánk egyéni jelöltjeinek leadott aláírásait, így a szervezet kompenzáció listája még nem ismert.

Hiába kérdezte Ungár Péter a kormányt arról, hogy egyetértenek-e Hende Csaba „aki nem dolgozik, ne is egyék” szavaival, választ nem kapott

Az sem derült ki, hogy 2009 óra miért változatlan a családi pótlék összege, miközben 70%-os volt azóta az infláció.

Mégis lehet népszavazást tartani a kiemelt beruházási törvény eltörléséről

Zöld utat kapott az LMP – Magyarország Zöld Pártja népszavazási kezdeményezése.

300 méteren újult meg a szombathelyi Bocskai István körút

Közel 100 millió forintot költöttek el a fejlesztésre.

37 millió forintot kap vissza a hőcserélők cseréjére a győri önkormányzattól a Rába Quelle

A 23 milliárdból felújított fürdőben még ezt is cserélni kell, nagy vita volt belőle a közgyűlésben.

Az Éljen Szombathely listájának 5. helyére került Koczka Tibor

Testületbe jutása esetén azonban nem lesz az ÉSZ frakció tagja a képviselő. Függetlenként segítené a városvezetés munkáját.

Egy szombathelyi parkolóban verte meg volt barátnőjét a férfi

A vádlott büntetőjogi felelősségéről a Szombathelyi Járásbíróság fog dönteni.

Zápor, zivatar lehet csütörtökön Győrben és Szombathelyen is

Helyenként intenzív, nagyobb mennyiségű csapadék is előfordulhat.

Videó - Büntetőfékezés az M85-ösön

Csüccs vissza és mennyé' már!

Ittasan csattant a betonhídfőnek egy sofőr Körmendnél

Könnyű sérülésekkel úszta meg az esetet.

LMP: A magyar kormány meddig szolgáltatja ki a magyar munkavállalókat a távol-keleti multiknak?

A párt szerint a munkavállalói jogok korlátozása Dél-Koreában lehetséges, hogy elfogadott, de Magyarországon ez elfogadhatatlan.

Hatodikas lány késelt a bőnyi iskolában

Túl van az életveszélyen az a lány, akit tanulótársa szúrt meg a bőnyi Szent István Király Általános Iskolában hétfőn.