Csípnek, rúgnak, harapnak, csont törik a pályán, mindez büntetlenül - így megy mostanában a szombathelyi kispályás focibajnokság?

Farkas Bazsi 2018-11-22 11:57:00
Az egyik csapat keresett meg minket azzal, hogy náluk betelt a pohár, ez már nem hobbi, hanem gladiátorképző.

Évtizedek óta rendeznek kispályás foci meccset Szombathelyen. Annak idején még én is pályára lépem a bajnokságban, a szép emlékű Nyugat Rádió csapatának tagjaként. Ezért pontosan tudom, hogy vannak olyanok, akik egy-egy ilyen hobbi meccset a világbajnoki döntőnek élik meg, és még attól sem rettennek vissza, hogy a nagy győzni akarásban rendesen odapakoljanak az embernek. Az egész bajnokság félprofi, így sokszor a kiküldött játékvezető meglehetősen gyenge kézzel szokott bíráskodni.

A szombathelyi városi kispályás labdarúgó bajnokságot a Szombathelyi Szabadidősport Szövetség rendezi. Szintén félprofi szervezetként. A szövetség ugyan éves 12 millió forintos önkormányzati támogatásban részesül, ám az ott dolgozók, Gerencsér Tibor elnök elmondása szerint, társadalmi munkában, nyugdíj mellett dolgoznak. 

Ám azoknak a csapatoknak is fizetniük kell nevezési díjat, amik indulni szeretnének a bajnokságok egyikében. Jelen pillanatban hét osztály van a városi kispályás bajnokságokban, egy-egy bajnokságban 6-12 csapat versenyez, a csapatoknak pedig 30 ezer vagy 48 ezer forintos nevezési díjat kell fizetniük. Ehhez jön még az igazolás, a sportorvosi költség, a pályabérlet, a mez, hiszen a szövetség kiköti, hogy számozott dresszben lehet csak a csapattagoknak pályára lépni. Szóval, akár csak minden más hobbi, ez is meglehetősen költséges. De a hobbi már csak olyan, hogy költ rá az ember, hogy örömét lelje benne. Ez azonban nem minden esetben adatik meg. 

A városi I.B.-ben szereplő Köry-Ker Kft. nevet viselő csapat keresett meg minket, szerintük ugyanis nem működik jól a szövetség, a verseny lebonyolítás és úgy egyébként szinte semmi sem. Mára ott tartanak - állítják- , hogy lassan nincs olyan osztály, ahol ne lenne balhés csapat, akik elrontják mások játékát, ráadásul már az sem ritka, hogy vér folyjon a pályán, a játékvezetők azonban semmit sem tesznek.

A csapat azt mesélte, hogy tavasszal (a bajnokságot tavasz-ősz rendszerben rendezik) egyik társukat úgy lekönyökölték, hogy elrepedt az orra, a vétkes játékost még csak ki sem állították. A kérdőre vont szövetségi munkatárs állításuk szerint akkor azt mondta, hogy ha gondolják hívjanak rendőrt, ő mást nem tud tenni.

Most ősszel, október 4-én rendezték a Fapuma - Köry-Ker Kft. rangadót. A félidőben már 2-1-re vezetett a Fapuma, végeredmény azonban nem született, a meccset az 50. percben (a kispályás meccsek 60 percesek) le kellett fújni. A csapatok ugyanis olyan kakaskodásba kezdtek, amibe a nézők is beszálltak, úgy tudjuk, hogy durvaság volt a meccsen, az egyik játékost felrúgták, az volt a kiváltó ok, hogy a játékvezetői síp néma maradt. A meccs kicsúszott a sporti kezéből, végül lefújta. Ez a játékvezetői jelentés született a lefújás után.

Mivel a kézírás nehezen olvasható segítünk, a játékvezető azt írta, hogy “A mérkőzés az 50. játék percben félbeszakadt, veszekedtek, a szurkolókkal együtt.” A jegyzőkönyvet mindkét csapat vezetője aláírta, ami azt jelenti, hogy egyetértettek az abban foglaltakkal. 

A meccs állása 4-2 volt a Fapuma javára. 

A mérkőzés után két héttel tárgyalta az esetet.


Az október 17-én kelt határozatban azonban már az áll, hogy a Köry-Kert azért büntették egy számára kedvezőtlen 3-0-ás végeredménnyel, mert az 50. percben levonult a csapat a pályáról.


A Köry csapata azt mondta nekünk, nem értik, hogy hogyan lehetett eltérés a Játékvezetői jelentés és a Határozat között. Arról nem is beszélve, hogy próbáltak fellebbezni a döntés ellen, ám a határozat nem tartalmazta a jogorvoslati lehetőséget, azt pedig hiába próbálták kideríteni, hogy az ehhez szükséges 10 ezer forintot hová tudják elutani a szövetség nem válaszolt nekik, végül a pénz befizetésének elmulasztása miatt elutasították a fellebbezést. 


Kerestük Gerencsér Tibort, a Szabadidő Sporszövetség elnökét, ő azt mondta, hogy a szombathelypont weboldalon megtalálható minden adatuk, többek között ez is. Bárhogyan kerestük nem találtuk, később is csak akkor sikerült, amikor a direkt linket megkaptuk. A versenykiírást ugyanis nem a foci fül alatt tették közzé, hanem január 8-án publikálták azt a hírek között


Végigfutottuk, a fellebzésre vonatkozóan ezt a részt találtuk:


“Egyebek: A bajnokságban a Kispályás Labdarúgó Szabálykönyv rendelkezéseit kell alkalmazni.


 
A megváltozott játékszabályokat külön közöljük. Az esetleges óvást írásban kell a Versenybizottsághoz benyújtani a mérkőzést követő 8 napon belül 5.000,- Ft (Ötezer forint) óvási díj egyidejű befizetése mellett.

 

Fellebbezési díj: 10.000,- Ft (Tízezer forint) 15 napon belül.”


Bankszámlaszámot itt mi sem találtunk, vagy más iránymutatást, hogy hova kellett volna a pénzt befizetni. A versenykiírásban csupán a nevezési díjak befizetésénél szepel egy Takarékszövetkezeti számlaszám. 

A Köry-Ker csapata azt mondja, hogy kétség sem fér hozzá, hogy a meccset elveszítették volna a rendes játékidőben is, így most nem azért háborognak, mert veszítettek. Ők azt nem értik, hogy miért nézi el a szövetség, hogy gyenge kezű játékvezetők menjenek ki a meccsekre, hogy renitens csapatok rontsák el mások szórakozását, hogy súlyos sérüléseket szenvednek el játékosok sportolás közben, és, hogy szakszerűtlen eljárásban kezeljenek egy problémás ügyet úgy, hogy egyébként fizetős, szervezett bajnokságban vesznek részt. 

Azt már mi tesszük hozzá, hogy valóban szokatlan, hogy 2018-ban egy hivatalosan működő szövetség adatai enyhén szólva is kacifántosan szerepelnek az interneten, és szinte lehetetlen megtalálni az elérhetőségeket, vagy a versenyszabályzatokat. 


Visszahívtuk Gerencsér Tibort, aki azt mondta további kérdéseinkkel keressük Vargyas Miklós titkárt. Szerettük volna tudni ő, hogyan látja a szombathelyi kispályás focibajnokság helyzetét, egyelőre azonban nem értük el. 

Szólj hozzá!

Közös listát állít Budapesten és az EP-választáson a DK, az MSZP és a Párbeszéd

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz, a lista első négy helyét a DK kapta.

Az önkormányzat bevonásával fog bármi is történni a szombathelyi Nagyszállóval

A parkoló kérdésben is minden segítséget meg fog adni a városvezetés.

Nyakkitekeréssel fenyegette a kalauzt a szombathelyi vonaton egy férfi

Annak ellenére szállított kerékpárt, hogy azon a járaton a kerékpár szállítása tilos volt.

2027-től új villanyvonatok járnak Szombathely és Budapest között

Az óránkénti 160 kilométeres sebességre képes ötrészes járművek hossza 106,2 méter, az ülőhelyek száma a nyári és téli üléselrendezéstől függően rugalmasan változtatható.

Zöld Bajnok díjat nyert Szombathely

Szombathely minden várakozást felülmúlt.

Győrszentivánon két rákkeltő anyag tekintetében veszélyeztetettség áll fenn

Elkészült a civil légszennyezettség-mérés szakmai értékelése.

Homlok ne hazudj! Erzsi takarodj!

Felirat jelent meg a Haladás Sportkomplexum oldalán.

Magyar Péter: Nem úszhatja meg a maffiaállam feje, Orbán Viktor

Több ezer fő vett részt Magyar Péter budapesti tüntetésén.

Átépítik a szombathelyi Sportliget rendre víz alá kerülő sétányát

A tervezésnél a dozmati víztározó kapacitásában bíztak.

Dézsi: Borkai egy tátongó seb Győr lelkén és testén

Mesterséges intelligenciával szerkesztett videók léteznek csak Dézsi szerint, olyan nem, amivel zsarolni lehetne.

A szombathelyi börtönbe akart drogot csempészni a győri férfi

Mobiltelefonok és adathordozók is voltak a csomagban.

„Magukat kihuzatták” – közzétette a hangfelvételt Magyar Péter

Varga Judit volt igazságügyi miniszter beszél a felvételen arról, hogy fideszes politikusok kihúzatták a nevüket a Völner-Schadl-ügy irataiból.

Zebrán gázolt a szentgotthárdi nő

A balesetben a sértett nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.