Csípnek, rúgnak, harapnak, csont törik a pályán, mindez büntetlenül - így megy mostanában a szombathelyi kispályás focibajnokság?

Farkas Bazsi 2018-11-22 11:57:00
Az egyik csapat keresett meg minket azzal, hogy náluk betelt a pohár, ez már nem hobbi, hanem gladiátorképző.

Évtizedek óta rendeznek kispályás foci meccset Szombathelyen. Annak idején még én is pályára lépem a bajnokságban, a szép emlékű Nyugat Rádió csapatának tagjaként. Ezért pontosan tudom, hogy vannak olyanok, akik egy-egy ilyen hobbi meccset a világbajnoki döntőnek élik meg, és még attól sem rettennek vissza, hogy a nagy győzni akarásban rendesen odapakoljanak az embernek. Az egész bajnokság félprofi, így sokszor a kiküldött játékvezető meglehetősen gyenge kézzel szokott bíráskodni.

A szombathelyi városi kispályás labdarúgó bajnokságot a Szombathelyi Szabadidősport Szövetség rendezi. Szintén félprofi szervezetként. A szövetség ugyan éves 12 millió forintos önkormányzati támogatásban részesül, ám az ott dolgozók, Gerencsér Tibor elnök elmondása szerint, társadalmi munkában, nyugdíj mellett dolgoznak. 

Ám azoknak a csapatoknak is fizetniük kell nevezési díjat, amik indulni szeretnének a bajnokságok egyikében. Jelen pillanatban hét osztály van a városi kispályás bajnokságokban, egy-egy bajnokságban 6-12 csapat versenyez, a csapatoknak pedig 30 ezer vagy 48 ezer forintos nevezési díjat kell fizetniük. Ehhez jön még az igazolás, a sportorvosi költség, a pályabérlet, a mez, hiszen a szövetség kiköti, hogy számozott dresszben lehet csak a csapattagoknak pályára lépni. Szóval, akár csak minden más hobbi, ez is meglehetősen költséges. De a hobbi már csak olyan, hogy költ rá az ember, hogy örömét lelje benne. Ez azonban nem minden esetben adatik meg. 

A városi I.B.-ben szereplő Köry-Ker Kft. nevet viselő csapat keresett meg minket, szerintük ugyanis nem működik jól a szövetség, a verseny lebonyolítás és úgy egyébként szinte semmi sem. Mára ott tartanak - állítják- , hogy lassan nincs olyan osztály, ahol ne lenne balhés csapat, akik elrontják mások játékát, ráadásul már az sem ritka, hogy vér folyjon a pályán, a játékvezetők azonban semmit sem tesznek.

A csapat azt mesélte, hogy tavasszal (a bajnokságot tavasz-ősz rendszerben rendezik) egyik társukat úgy lekönyökölték, hogy elrepedt az orra, a vétkes játékost még csak ki sem állították. A kérdőre vont szövetségi munkatárs állításuk szerint akkor azt mondta, hogy ha gondolják hívjanak rendőrt, ő mást nem tud tenni.

Most ősszel, október 4-én rendezték a Fapuma - Köry-Ker Kft. rangadót. A félidőben már 2-1-re vezetett a Fapuma, végeredmény azonban nem született, a meccset az 50. percben (a kispályás meccsek 60 percesek) le kellett fújni. A csapatok ugyanis olyan kakaskodásba kezdtek, amibe a nézők is beszálltak, úgy tudjuk, hogy durvaság volt a meccsen, az egyik játékost felrúgták, az volt a kiváltó ok, hogy a játékvezetői síp néma maradt. A meccs kicsúszott a sporti kezéből, végül lefújta. Ez a játékvezetői jelentés született a lefújás után.

Mivel a kézírás nehezen olvasható segítünk, a játékvezető azt írta, hogy “A mérkőzés az 50. játék percben félbeszakadt, veszekedtek, a szurkolókkal együtt.” A jegyzőkönyvet mindkét csapat vezetője aláírta, ami azt jelenti, hogy egyetértettek az abban foglaltakkal. 

A meccs állása 4-2 volt a Fapuma javára. 

A mérkőzés után két héttel tárgyalta az esetet.


Az október 17-én kelt határozatban azonban már az áll, hogy a Köry-Kert azért büntették egy számára kedvezőtlen 3-0-ás végeredménnyel, mert az 50. percben levonult a csapat a pályáról.


A Köry csapata azt mondta nekünk, nem értik, hogy hogyan lehetett eltérés a Játékvezetői jelentés és a Határozat között. Arról nem is beszélve, hogy próbáltak fellebbezni a döntés ellen, ám a határozat nem tartalmazta a jogorvoslati lehetőséget, azt pedig hiába próbálták kideríteni, hogy az ehhez szükséges 10 ezer forintot hová tudják elutani a szövetség nem válaszolt nekik, végül a pénz befizetésének elmulasztása miatt elutasították a fellebbezést. 


Kerestük Gerencsér Tibort, a Szabadidő Sporszövetség elnökét, ő azt mondta, hogy a szombathelypont weboldalon megtalálható minden adatuk, többek között ez is. Bárhogyan kerestük nem találtuk, később is csak akkor sikerült, amikor a direkt linket megkaptuk. A versenykiírást ugyanis nem a foci fül alatt tették közzé, hanem január 8-án publikálták azt a hírek között


Végigfutottuk, a fellebzésre vonatkozóan ezt a részt találtuk:


“Egyebek: A bajnokságban a Kispályás Labdarúgó Szabálykönyv rendelkezéseit kell alkalmazni.


 
A megváltozott játékszabályokat külön közöljük. Az esetleges óvást írásban kell a Versenybizottsághoz benyújtani a mérkőzést követő 8 napon belül 5.000,- Ft (Ötezer forint) óvási díj egyidejű befizetése mellett.

 

Fellebbezési díj: 10.000,- Ft (Tízezer forint) 15 napon belül.”


Bankszámlaszámot itt mi sem találtunk, vagy más iránymutatást, hogy hova kellett volna a pénzt befizetni. A versenykiírásban csupán a nevezési díjak befizetésénél szepel egy Takarékszövetkezeti számlaszám. 

A Köry-Ker csapata azt mondja, hogy kétség sem fér hozzá, hogy a meccset elveszítették volna a rendes játékidőben is, így most nem azért háborognak, mert veszítettek. Ők azt nem értik, hogy miért nézi el a szövetség, hogy gyenge kezű játékvezetők menjenek ki a meccsekre, hogy renitens csapatok rontsák el mások szórakozását, hogy súlyos sérüléseket szenvednek el játékosok sportolás közben, és, hogy szakszerűtlen eljárásban kezeljenek egy problémás ügyet úgy, hogy egyébként fizetős, szervezett bajnokságban vesznek részt. 

Azt már mi tesszük hozzá, hogy valóban szokatlan, hogy 2018-ban egy hivatalosan működő szövetség adatai enyhén szólva is kacifántosan szerepelnek az interneten, és szinte lehetetlen megtalálni az elérhetőségeket, vagy a versenyszabályzatokat. 


Visszahívtuk Gerencsér Tibort, aki azt mondta további kérdéseinkkel keressük Vargyas Miklós titkárt. Szerettük volna tudni ő, hogyan látja a szombathelyi kispályás focibajnokság helyzetét, egyelőre azonban nem értük el. 

Szólj hozzá!

Boris Johnson szerint már nem a görbét, hanem a teve hátát kell kiegyenesíteniük a briteknek

A szigetországban megkérdőjelezhetetlenül beütött a második hullám.

Többször is elvitte főbérlője autóját annak tudta nélkül

A 22 éves mosonmagyaróvári férfit jármű önkényes elvételének bűntettével vádolják.

A használt, olcsó és idős autókat veszi a magyar

Augusztus végéig több mint félmillió használt autó cserélt gazdát.

Több fokkal visszaesik a hőmérséklet

Cidrizős reggelre ébredtünk.

Baleset történt Rábacsanaknál

Jobb oldalon, a 8408 útszámnál, a 24-es szelvénynél.

Szexuális bántalmazással gyanúsította meg Donald Trumpot egy volt modell

Az állítólagos eset még a kilencvenes években történt.

Letartóztatásba helyezték a soproni fegyveres rablás gyanúsítottjait

A Várkerületben történt bűncselekmény feltételezett elkövetői egy hónapra kerültek előzetesbe.

Összeütközött két autó a 84-es főúton Sárvárnál

A tűzoltók áramtalanítják az egyik gépkocsit.

Helikopterről figyelik, tiltott helyen előznek-e a kamionok Vas megyében

Később persze autóval állítják félre a sofőrt, majd jön a büntetés.

Nem kapták el a fertőzést a pannonhalmi óvoda dolgozói

Karanténba vonultak, de mindhármuk tesztje negatív lett.

Ungár Péter reagált a szociális államtitkár nyilatkozatára

Az LMP országgyűlési képviselője bírálta a kormány szociálpolitikáját.

A nap képe(i): Kemény munka a dohánybetakarítás

A hazai dohány 80 százalékát Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében termesztik. Az országban összesen mintegy 3600 hektáron 5 ezer tonna szárított dohányt állítunk elő, ám az ágazat évtizedes válságban van, miközben több ezer család megélhetése függ az ágazat jövőjétől.

Donald Trump szerint az osztrákok igazából ewokok, és az erdőben élnek

Az Egyesült Államok elnöke az erdővárosokról osztotta meg hasznos tudását.

Akkumulátor-cserére kérték meg a férfit, végül részegen kocsikázott Kőszeg környékén

Persze baleset lett belőle, egy vétlen gyermek súlyos sérülést szenvedett.

Véglegesen elérhető marad a telefonos gyógyszerfelírás

Kásler Miklós szerint rendkívül sikeres és népszerű intézkedésről van szó.

Megkezdődtek a Szeptemberi Könyvnapok Győrben

Az írókkal is beszélgethetnek műveikről az érdeklődők a könyvtárban - a belépés díjmentes, de regisztrációhoz kötött.

Belefordult egy kamion a négy sávon haladó forgalomba a 8-as főúton Veszprémnél

A dupla záróvonal sem jelentett akadályt, szerencsére nem lett tragédia.

Vas a negyedik legbiztonságosabb megye koronavírus-fertőzés szempontból

Reggelre 710 fővel emelkedett országosan a beazonosított, koronavírussal fertőzöttek száma, és elhunyt kilenc krónikus beteg.

Nem csak a madárkáknak jók a magvak

Egy kis nasinak, vagy az ételt ízesíteni is kiválóak lehetnek.

van még itt cikk a témában:

Az állam szerint neki semmi dolga nincsen a Haladás Sportkomplexummal

Ajándék volt, évi 300 millió forintot költ az üzemeltetésre a kormány, de most azt mondják, semmilyen hatáskörük nincs arra, ki és hogyan használja.

Maga alá gyűrte az SZKKA-t a Győri Audi ETO KC

43-22-re verte a győri csapat a hazaiakat.