Rendhagyó előadás Csáth Gézáról: meglepő dolgokat mondott a szombathelyi újságíró

BZ 2019-09-06 13:57:00
A méltatlanul elfeledett író halálának 100. évfordulójára emlékeztek Oroszlányban, ahová meghívták Kéner Balázs Csáth-szakértőt is. Mi pedig elkísértük.

Különleges és rendhagyó előadásnak lehettek részesei az érdeklődők Oroszlányban, ahol a Rákóczi Szövetség egy megemlékezést szervezett Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából. Az eseményen Kéner Balázs, szombathelyi újságíró beszélt Csáth-kutatásairól, az íróról, életének utolsó napjáról és a mai megítéléséről, utóéletéről.

Kéner kiemelte: sajnos a mai napig Csáth benne van a morfinista, feleséggyilkos kategóriában, miközben a szakemberek szerint is a modern magyar irodalom első képviselőinek és a hazai pszichoanalízis megteremtőinek egyike.

Csáth Géza (született Brenner József) Kosztolányi unokatestvére volt, kiválóan festett, zenélt és írt zenei műveket, emellett író volt és tagja a Nyugat nemzedékének, nem utolsó sorban pedig orvosként dolgozott.

A Borzongató irodalom címet viselő előadáson megtudhattuk: az író-orvos 1910 áprilisában fecskendezte magába az első adag morfiumot, aminek használata végig kísérte életét és befolyásolta jellemét és művészetét is.

Azért ezt a bulváros címet adtam a mai eseménynek, mert bíztam benne, hogy így többen eljönnek és megismertethetem az érdeklődőkkel Csáth másik arcát is. De, ha már borzongás, akkor ez az írónál nem jelentett mást, mint a valóságot, az életet, ami elől vagy homokba dugjuk a fejünket, vagy bátran szembe nézünk vele. Csáth az utóbbit tette, gondoljunk csak A kis Emma című novellára, amiben a gyerekek az állatok kínzása után társukat akasztják fel. A század elején bizony ez a borzongás volt a valóság

- hangsúlyozta a 17 éves kora óta Csáth Gézával foglalkozó szombathelyi újságíró.

A szakember rávilágított: ha Csáth a morfinista, öngyilkos író, akkor ugyanilyen megvilágításban beszéljünk a gyönyörű verseket író, öngyilkos hajlamú Juhász Gyuláról is, az alkoholista, szifiliszes Adyról vagy Vörösmartyról, "aki amikor leírta, hogy borongott, tulajdonképpen berúgott, mint az állat".

Az előadás végén Kéner Balázs mindenkit a szövegközpontú, szövegcentrikus irodalomértelmezésre biztatott. "Ne azzal foglalkozzunk, hogy a művet ki, mikor írta, milyen állapotban vagy környezetben, és erről az irodalmi kánonnak mi az álláspontja, hanem higgyünk magunknak. Ha tetszik, akkor az jó, ha nem akkor nem".

A közönség számos kérdést is feltett a Csáth-szakértőnek, az egyik hölgy megjegyezte, hogy épp most olvasta az Ópium című novellát és mennyire megfogta, ahogy az író a szer hatásairól beszél. Itt jegyezte meg Kéner: ez a mű még akkor keletkezett, amikor Csáth nem használt semmilyen tudatmódosítót.

Látja? Itt a bizonyíték a szövegcentrikus irodalomértelmezésre

- zárta Kéner Balázs, aki még 2005-ben állíttatott emléktáblát Csáth Gézának az író-orvos egykori munkahelyén, a budapesti pszichiátria épületének kertjében.

Az Ugytujduk.hu-nak az újságíró elárulta: tervben van, hogy Szombathelyen, egy nagyszabású városi programsorozat keretében is megemlékezzenek az 1919. szeptember 11-én elhunyt Csáth Gézáról, de miután ez még szervezés alatt van, így részleteket nem akart elárulni.

Minden esetre, mi biztosan leemelünk a polcról egy Csáth-kötetet és immáron teljesen más megvilágításban olvassuk a műveit.

Szólj hozzá!

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.