Buzizás és nácizás - Nyílt levélben fakadt ki Vasvár ellenzéki polgármesterjelöltje az őket ért támadásokra

ugytudjuk.hu 2019-10-04 11:15:00
Az ingjén gúnyolódnak és azt terjesztik, hogy homoszexuális, csak mert egy padon ült Ungár Péterrel.

Somlósi-Kovács Adrián, a Vazsvári Krónika Egyesület polgármesterjelöltjének eddig tartott a türelme. Megdöbbentette az a gyűlöletcunami, amit a kampány végehajrájában kezdtek el művelni a fideszesek. Elmondása szerint amiatt lepődött meg annyira, mert a Fidesz jelöltjével eddig minden rendezvényen barátsággal, udvariasan üdvözölték egymást, úriember módjára társalogtak, ezért bízott benne, hogy Vasváron tisztességes küzdelem tud kialakulni a polgármesteri székért. Úgy tűnik, az utolsó hetekben viszont fordult a kocka és a helyi Fidesz támadásba lendült.

Somlósi-Kovács most nyílt levélben szólítja fel Tóth Balázs polgármesterjelöltet, hogy határolódjon el a gyűlöletkeltő kijelentésektől és a város érdekét tartsa inkább szem előtt. A levelet változtatás nélkül közöljük.

"Tisztelt Tóth Balázs Úr! Kedves Jelölttársam!


Nemrégiben több rendezvényen is találkoztunk, barátságosan üdvözöltük egymást, kezet fogtunk. Örömmel láttam továbbá, hogy plakátrongálásnak semmi nyoma, minden jel arra mutatott, hogy tisztességes versengés lesz a Vazsvári Krónika Egyesület és a FIDESZ-KDNP csapata között. Sajnos az utóbbi napokban valami nagyon elromlott. Megjelent az interneten egy pár fős társaság, akik elmondásuk szerint a FIDESZ-KDNP kampányát segítik, viszont a választási versengés etikai normáit a legcsekélyebb mértékben sem ismerik. Érvek helyett fröcsögnek, a legközönségesebb módon szidalmazzák, becsmérlik a Vazsvári Krónika Egyesület jelöltjeit. Nem is csak a saját Facebook oldalukon, hanem még a „célszemély” oldalán is.


Tudom, hogy a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltjei számára az országos központ nem engedélyezi a vitát, ezért nem is akartam Tóth Balázs urat kellemetlen helyzetbe hozni azzal, hogy polgármesterjelölti vitára teszek javaslatot. Elfogadom azt is, hogy a Fidesznek nincs programja Vasvár problémáinak megoldására és érvek helyett leginkább csak a Kubatov-listával igyekszik helytállni a választáson. Nem egy ideális állapot ez, de nem volt szándékomban kifigurázni. 
 

Számomra belefér az is, hogy a FIDESZ-KDNP kampányembere az ingemen élcelődik, mintha mindig ugyanaz az ing lenne rajtam, ami a kampányfotózáson volt. A legtöbb ember magyarázat nélkül is megérti, hogy egy plakát fotója egyszeri alkalommal elkészül, aztán utána hetekig látható. Sebaj, ha a Fidesznek helyben nincs más mondanivalója, mint hogy látszólag ugyanabban az ingben vagyok, ám legyen. Erre nem is reagálnék.


Van azonban néhány olyan dolog, amiről muszáj beszélnünk.

1. A Fidesz kampányembere arra utalgatott, hogy vélhetően homoszexuális vagyok, mert leültem egy Fő téri padra Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselővel, aki vállaltan meleg.(Megjegyzem, előző nap egy csinos hölgy, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja volt a vendégünk, vele is vannak közös fotóim. Szintén múlt héten találkoztam Markó Péterrel, a Vas Megyei Közgyűlés volt elnökével, valamint Beer Miklós püspök atyával. Ők is sok sikert kívántak.) Ungár Péter többször járt Vasváron. Tavasszal V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő az irodai munkáját megszakítva kijött a Fő térre üdvözölni őt (és engem). Most a napokban rajtam kívül Gyöngyösi Zsuzsa független polgármesterjelölt is találkozott Ungárral. Mindkét említett közéleti szereplő kezet fogott vele és kedélyesen elbeszélgettek.  Tényleg ott tartunk, hogy V. Németh Zsolt kezet foghat Ungár Péterrel, Gyöngyösi Zsuzsa szintén, én viszont nem beszélhetek vele, mert akkor engem lebuziznak?


2. A Fidesz kampányembere a Vazsvári Krónika egyik jelöltjének Facebook oldalára az alábbi kérdést írta: „Vagy még mindig neonáci színeket vállaltok? Hogy van ez?” 


Tudományos szinten is járatos vagyok a politikai eszmetörténetben, de jelen esetben maradjunk csak a Wikipediánál, onnan idézek: „Az egyes neonáci mozgalmak konkrét céljai eltérőek lehetnek, ám ideológiájuk gyakori elemei közé tartoznak az Adolf Hitler iránti elkötelezettség, a Harmadik Birodalom jelképeinek használata, valamint a nemzetiszocialista ideológia iránti maximális elkötelezettség.” 
        

A neonácizmus olyan szörnyű eszme, amellyel európai gondolkodású magyar ember nem vállalhat szellemi közösséget. Aki ismeri a neonáci szó jelentését, az tudja azt is, hogy Vasváron hosszú évtizedek óta senki nem látott egyetlen neonácit sem. Rendkívül bugyuta dolog bárkit is neonácizmussal vádolni a vasvári kampányban. Ugyanakkor a balgasága ellenére nagyon súlyos felvetés ez, hiszen a Fidesz kampányembere egy tömeggyilkos éltetésével, a történelem legszörnyűbb népirtásának helyeslésével vádolt meg minket.3. A Fidesz kampányembere a gyűlöletkeltést tovább fokozta azzal, hogy a kampány kapcsán „háborút” emlegetett, majd a Vazsvári Krónika polgármesterjelöltjét „a város ellenségének” nevezte.

Eddig azt reméltem, minden jelöltnek az a célja, hogy bemutassa, miként képzeli el Vasvár jövőjét, megválasztása esetén mit tud tenni a városért a következő 5 évben. Ha nem is egy átfogó városfejlesztési programmal teszik ezt, mint a Vazsvári Krónika, de legalább elmondhatnák, milyen értékekben hisznek, miért érdemes a Fideszre szavazni. Ehhez képest a Fidesz kampányembere csak a gyűlöletkeltésben hisz, a jelenlegi polgármester leváltására esélyes jelöltet „a város ellenségének” kiáltja ki. Bár nem adott magyarázatot arra, hogy ilyen gondolat hogyan fogant meg a fejében, de az egyéb megnyilatkozások alapján vélhetően azt sérelmezi, hogy a programomban egyértelművé tettem: közpénzt csak közcélokra fordítunk, megerősítjük a helyi nyilvánosságot, átlátható és ellenőrizhető módon döntünk mindenről.
 


Bizony, aki úgy érzi, hogy eddig a hatalom embereihez fűződő baráti kapcsolatai révén különböző előnyöket élvezett, az jól gondolja, hogy ezeket az előnyöket el fogja veszíteni. Megértem ezeknek az embereknek a csalódottságát, sivalkodását, de meggyőződésem szerint a jelenlegi torz rendszert most már mindenképpen le kell bontani. 
 


Ezúton is megerősítem: végre fogom hajtani Vasváron a rendszerváltást, mindenkire azonos szabályok fognak vonatkozni! A Fidesz jelöltjei, tagsága és kampányemberei ezt nem akarják. Én ennek ellenére nem tartom a Fideszt ellenségnek, még csak legyőzendő ellenfélnek sem. Mindössze azt gondolom, hogy a Vazsvári Krónika Egyesület jelöltjei alkalmasabbak, mert nem egy párt érdekeit akarjuk képviselni, nem egy szűk kör jóléte érdekel minket, hanem megvalósítjuk mindazt, amire a lakosságnak már évtizedek óta igénye lett volna.  Felszólítom Tóth Balázst, a FIDESZ-KDNP polgármesterjelöltjét, hogy a gyűlöletkeltő kijelentésektől határolódjon el! Aki buzizik, neonácizik, háborút emleget és a rivális jelölteket ellenségnek tekinti, vagy ilyen személyekkel bármilyen közösséget vállal, annak nincs helye a közéletben. Az ilyen jelzők még egy pártalapú nagyvárosi versengésbe sem férnek bele. Őszintén sajnálom, hogy a helyi Fidesznek a gyűlöletkeltésen kívül semmi más „kampányeszköz” nem jutott eszébe a választás előtt két héttel. Nagyon bízom abban, hogy Tóth Balázs úr érti azt, hogy ha fél is a vereségtől, akkor is a város érdekét kell szem előtt tartania, nem engedheti meg a szellemi kútmérgezést és nem hunyhat szemet a gyűlöletkeltés felett. Az elmúlt 5 év teljesítményén már nem lehet javítani, de az elmúlt napok gyűlöletkeltését leállítani és bocsánatot kérni még nem késő. 

Tisztelettel:

Somlósi-Kovács Adrián
a Vazsvári Krónika Egyesület polgármesterjelöltje"

Szólj hozzá!

Varga Judit Hamiltonnak: ne magyarázz, inkább az utat figyeld!

Az igazságügyi miniszter azt írta, a hétszeres világbajnok foglalkozzon inkább a versenyzéssel, mint a melegellenessé tett pedofiltörvénnyel.

Várható ma egy kis zuhé

Fázni azért nem fogunk.

Nyolcvanezer fontért kelt el a Harry Potter és a bölcsek köve első kiadásának egy példánya

A könyv az 500 példányban nyomott keményfedeles első kiadás egyik kötete.

Már lehet időpontot foglalni a harmadik oltásra

Aki szeretne egy megerősítő oltást, az a háziorvosánál is kérheti.

Kanyarban van már a felfrissülés

Az ország egy részén zivatarok hoznak felfrissülést, de másutt hétvégén is marad a kánikula.

Bíborka az év legjobb nyalása!

Szeder, csoki, de még chili is van benne.

Elhalasztották a szombati Balaton-átúszást

A tervek szerint egy héttel később pótolják.

Az SZKKA ificsapata is gőzerővel készül az új idényre

Pődör Zoltán csapata az egyéni képességek fejlesztésére szeretné használni az NB I/B-s bajnokságot.

Győrbe költözik a Vasas és Győri ETO Hockey Club néven indul a jégkorong Erste Ligában

A budapestiek szinte valamennyi korábbi játékosa ezentúl zöld-fehér színekben lép pályára.

A sárvári KRESZ parkot is gatyába rázták a Csónakázó-tó mellett

Biztonságos körülmények között lehet majd megtanulni a szabályokat.

Fekete Dávid azóta nem látta a gyermekeit, hogy börtönbe került

Az énekes lassan három hónapja van előzetes letartóztatásban, saját maga döntött úgy, hogy nem találkozik az ikreivel.

65 az új koronavírusos fertőzött, nincs újabb halálos áldozat

Kórházban 79 beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

Thaiföldön kitört a majomháború, mert nincsenek turisták, akik etetnék őket

Az állatok a városok utcáin verekednek meg azért, hogy élelemhez jussanak.

20 ezer dollárt kapott egy ausztrál tini, mert talált egy furcsa kinézetű nachot

Érdemes átnézni a chipses zacskókat mielőtt falatozunk.

van még itt cikk a témában:

Huszonöt évvel ezelőtt gyilkolt Gersekaráton - most fogták el

Újraindult nyomozás után Vasváron kapták el a 84 éves asszony gyilkosát.

Karácsony: A kormány üzent, mondjam meg, mit kérek azért, hogy ne induljak

A miniszterelnök-jelölt szerint ha az Orbán-kormány marad, az önkormányzatiságnak is vége lesz.