Bréking! Bemutatta képviselőjelöltjeit az Éljen Szombathely!

ugytudjuk.hu 2019-02-01 14:34:00

A szombathelyi városháza házasságkötőtermében tartott jelöltbemutató sajtótájékozatót az Éljen Szombathely Egyesület.

Tóth Kálmán, az egyesület elnöke jelentette be azokat a szervezeteket, akikkel közösen indulnak a 2019-es önkormányzati választáson. Ezek pedig a Momentum, az MSZP, az LMP, az MKKP, a DK és a V, mint Vas Egyesület.

Tóth Kálmán elmondta, ez még nem egy végleges lista, folyamatosan zajlanak az egyeztetések a Jobbikkal is, így elképzelhető a későbbiekben változás a jelöltek személyében is, ugyanis ha a helyzet megkívánja, bárki képes lemondani egyéni érdekeiről a közösségért.

Tenni akaró, korban, nemben, vallott értékekben sokszínű társaságról van szó, azt keresték, ami összeköti őket: Szombathely feltétel nélküli szeretete és tisztelete.

Tőle Ipkovich György, Szombathely korábbi polgármestere vette át a szót:

Ő jelentette be, hogy 2019-ben az Éljen Szombathely nevével fémjelzett összefogás dr. Nemény Andrást indítja a polgármesteri székért.

Ipkovich elmondta, ő az az ember, aki alkalmas arra, hogy megtestesítse az egységet.

Nemény András megköszönte a lehetőséget, azt mondta, talán soha nem volt még ilyen korán jelölt- és polgármesterelölt-állítás Szombathelyen, mint most. Tőlük is kérdezték, nincsenek-e ennek veszéleyi, de szerintük soha nem volt ilyen aktuális, hogy már most ezen dolgozzanak.

Utalt arra, hogy megszűnt a Fidesz többsége, szétesett a városvezetés, van egy rettegő polgármester, aki nem kommunikál az alpolgármestereivel, a képviselők edig tanácstalanok.

"Ahol vezetési válság van, ott nem lehet dolgozni" - idézett egy korábbi nyilatkozatot.

Pedig szerinte Szombathelyen dolgozni kell, a város nem állhat le, ahol van erős csapat, akik akarnak tenni, és akik hisznek a munkájukban, ott kötelező is dolgozni.

Szombathely szerinte ma egy rossz állapotban lévő, rossz levegőjű, töredezett utakkal bíró város, amin dolgozni kell. "Ha jön egy nagybefektető, az első tárgyalás után menekülve hagyja el a várost." - mondta Nemény.

"Ami szerethetővé teszi, az maga Szombathely lakossága, akik csodát tudnak varázsolni, szerinte a politikusoknak tanulniuk kellene ebből. Mi is ezt tesszük" - mondta.

Modern, európai városban gondolkozunk, amit az önkormányzat és a városlakók kéz a kézben együtt vezetnek.

Ami szolgáltat, ad a lakosainak, akik érzik, hogy tényleg kapnak valamit. Akik nem csak a munkában, de a sikerekben is részt vesznek.

Nemény elmondta, azt szeretné, ha az önkormányzat nem hivatal, hanem partner lenne: "Ha én vezethetem a várost, eljön a nyitott ajtók időszaka a városházán" - tette hozzá. A polgármester most a képviselőket is letiltja arról, hogy a hivatalban információt kapjanak, választ a kérdésekre csak a polgármester engedélyével kaphatnak.

Bár a programbemutatót későbbre tervezik, néhány dolgot megemlített, mit terveznek:

  • új közlekedési koncepciót a teljes városra nézve,
  • út-, híd- és járdaprogramot a helyi közösségeket bevonva,
  • meg kell oldani a parkolók kérdését is. (Itt megemlítette, hogy amíg a polgármesteri parkolót felújították 30 millió forintból, addig több helyen a terveket sem hajlandóak elkészíttetni.)
  • kertvárosi program, hogy a város minden részén ugyanazt a minőséget kapják a szombathelyiek, ebben szerinte óriási lemaradások vannak
  • javítani kell a szociális bérlakások terén
  • játszótér-felújítási program (itt elmondta, hogy mióta nincs külön költségvetési sora, azóta nagyon leromlott a helyzet)
  • várostisztasági és levegőtisztasági program
  • idősgondozási program
  • a tömegközlekedés javítása
Egyetlen dolgot külön kiemelt, ez pedig az okos város program.

Szeretnének lefejleszteni egy olyan applikációt, ahol azonnali kapcsolatfelvétel lehetséges az önkormányzattal. A hibabejelentés így megtörténhet egy gombnyomással nem szükséges hivatalknokokat hívogatni, akik aztán adják át egymásnak az ügyeket. Ha valaki kátyút látott, vagy rossz lámpával, esetleg otthagyott szeméttel találkozott, akkor azonnal jelezheti majd a problámáit. Visszajelzőrendeszerrel látnák el, így mindenki tudná, hol tart az ügye. Létrehoznának egy gyors reagálású csoportot az ingatla- és közműszolgáltatások kezelésére is. A rendszer alkalmas lenne arra is, hogy közlekedési, vagy egyéb probléma esetén azonnal értesítsék a szombathelyieket. Még a választások előtt tesztüzembe szeretnék állítani a rendszert.

Ennél még nagyobb dobás lehet, amit a tennivalók felsorolásásának végén említett: mivel ez internet alapú, ezért valamennyi szombathelyi számára ingyen wifit szeretnének biztosítani.

A képviselőjelöltek bemutatása előtt Nemény még megemlítette azt is, hogy megszüntetik a civil szervezetek és a politikai alapú támogatását.

Zárszóként a polgármesterjelölt azt mondta: "Belesüppedtünk a 20. századba és ott maradtunk. A mi feladatunk átvezetni a várost a 21. századba."

Ezután Tóth Kálmán választókerületenként bemutatta a képviselő-jelölteket.

Az Éljen Szombathely-Momentum-LMP-MSZP-DK-V, mint Vas féle összefogás őket indítja Szombathelyen 2019-ben:

1. György István Péter 
2. Bokányi Adrienn 
3. dr. Horváth Attila 
4. Horváth Soma 
5. dr. László Győző 
6. Kopcsándi József 
7. Horváth Zoltán 
8. Lukács Dániel 
9. Kelemen Krisztián 
10. Gömböcz Zoltán 
11. dr. Árvai Roland
12. Gálffy Áron
13. Németh Ákos 
14. Tóth Kálmán 

A sajtótájékoztató végén kérdésként felmerült, mi lesz Czeglédy Csabával? Ipkovich György válaszolt a kérdésre. Elmondta, Czeglédy jelenleg lakhelyelhagyási tilalma miatt kötve van a lakásához, de szerintük helye van a közéletben. Úgy gondolják, neki az országos politikában lenne majd a helye, ezt támogatják, hogy ilyen irányba érvényesítse elképzeléseit. Szeirnte Czeglédyt a poltika felsővezetői is várják, értük szenvedte el az üldöztetéseket.

"Ez a társaság nem tegnap jött össze, hosszú munka eredménye, akik az egyedüli helyes útra léptek, ugyanis az összefogás eredményt fog hozni"

- mondta Ipkovich. Mivel ő maga sincs a képviselő-jelöltek listáján, magáról is megjegyezte, hogy országosan próbálja népszerűsíteni ezt.

Szólj hozzá!

Önként bezárkózott Szentpéterfa

Kritikus a járvány a vasi településen, de több helyi szerint nincs is akkora baj.

Metafemtaminnal bukott le egy soproni férfi Kapuváron

A kapuvári járőrök megállítottak egy gépjárművet, amelynek utasánál alufóliába csomagolt kábítószergyanús anyagra bukkantak.

Két autó ütközött a 87-es főúton Kőszegnél

Félpályás útlezárás van érvényben.

Rendőrkézen a rábaközi betörő

Kifigyelte a győri férfi, mikor üres a ház, majd a kellő időben lecsapott az ékszerekre, és némi kápéra.

Újraélesztenek egy balesetet szenvedett sofőrt Szombathelyen

Jelenleg is küzdenek az életéért, nagy a torlódás a 86-os főúton a vépi körforgalomnál.

Szombaton vihetik el lomjaikat Győr-Révfalu lakói a kihelyzett hulladékudvarba

Október 31-én, szombaton 8 és 16 óra között lesznek kint a konténerek a Széchenyi híd lábánál.

Napsütéses és borús idő is lesz a hétvégén

November elsején néhol gyenge fagy is lehet hajnalban.

LMP: Ne vegyék el a közalkalmazotti státuszt a tudományos kutatóktól

A párt szerint a kormány a szakképzési és a kulturális szféra után újabb területen készül a kormányzat létszámleépítésekre.

Szombathely határozatban áll ki az SZFE-hallgatók mellett

A Fidesz frakcióvezetője szerint bohócok a színművészetis hallgatók.

Már gyakorolnak a zsebtolvajok a hétvégi munkához

Egy kis odafigyeléssel viszont megnehezíthetjük a dolgukat az ünnep alatt.

Üdvözlik a szakszervezetek a közös, európai minimálbér ötletét

Azt írják, az elmúlt 20 évben egyre gyengébbé vált a kapcsolat a munka és a tisztességes élet között.

Újra edzeni kezd a Győri Audi ETO KC, nincs fertőzött a csapatban

Elvégezték a hatósági karantén elhagyásához szükséges második tesztet a Győri Audi ETO KC delegációjának minden tagján.

A harmadik negyedévben 35 ezerrel dolgoztak kevesebben mint egy évvel ezelőtt

A július-szeptemberi háromhónapos időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 486 ezer, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 70,2 százalékos volt - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Meghalt 56 beteg, 2194-gyel nőtt a fertőzöttek száma Magyarországon

Meghalt 56, többségében idős, krónikus beteg, és újabb 2194 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu csütörtökön.

van még itt cikk a témában:

Szombathely határozatban áll ki az SZFE-hallgatók mellett

A Fidesz frakcióvezetője szerint bohócok a színművészetis hallgatók.