Bréking! Bemutatta képviselőjelöltjeit az Éljen Szombathely!

ugytudjuk.hu 2019-02-01 14:34:00

A szombathelyi városháza házasságkötőtermében tartott jelöltbemutató sajtótájékozatót az Éljen Szombathely Egyesület.

Tóth Kálmán, az egyesület elnöke jelentette be azokat a szervezeteket, akikkel közösen indulnak a 2019-es önkormányzati választáson. Ezek pedig a Momentum, az MSZP, az LMP, az MKKP, a DK és a V, mint Vas Egyesület.

Tóth Kálmán elmondta, ez még nem egy végleges lista, folyamatosan zajlanak az egyeztetések a Jobbikkal is, így elképzelhető a későbbiekben változás a jelöltek személyében is, ugyanis ha a helyzet megkívánja, bárki képes lemondani egyéni érdekeiről a közösségért.

Tenni akaró, korban, nemben, vallott értékekben sokszínű társaságról van szó, azt keresték, ami összeköti őket: Szombathely feltétel nélküli szeretete és tisztelete.

Tőle Ipkovich György, Szombathely korábbi polgármestere vette át a szót:

Ő jelentette be, hogy 2019-ben az Éljen Szombathely nevével fémjelzett összefogás dr. Nemény Andrást indítja a polgármesteri székért.

Ipkovich elmondta, ő az az ember, aki alkalmas arra, hogy megtestesítse az egységet.

Nemény András megköszönte a lehetőséget, azt mondta, talán soha nem volt még ilyen korán jelölt- és polgármesterelölt-állítás Szombathelyen, mint most. Tőlük is kérdezték, nincsenek-e ennek veszéleyi, de szerintük soha nem volt ilyen aktuális, hogy már most ezen dolgozzanak.

Utalt arra, hogy megszűnt a Fidesz többsége, szétesett a városvezetés, van egy rettegő polgármester, aki nem kommunikál az alpolgármestereivel, a képviselők edig tanácstalanok.

"Ahol vezetési válság van, ott nem lehet dolgozni" - idézett egy korábbi nyilatkozatot.

Pedig szerinte Szombathelyen dolgozni kell, a város nem állhat le, ahol van erős csapat, akik akarnak tenni, és akik hisznek a munkájukban, ott kötelező is dolgozni.

Szombathely szerinte ma egy rossz állapotban lévő, rossz levegőjű, töredezett utakkal bíró város, amin dolgozni kell. "Ha jön egy nagybefektető, az első tárgyalás után menekülve hagyja el a várost." - mondta Nemény.

"Ami szerethetővé teszi, az maga Szombathely lakossága, akik csodát tudnak varázsolni, szerinte a politikusoknak tanulniuk kellene ebből. Mi is ezt tesszük" - mondta.

Modern, európai városban gondolkozunk, amit az önkormányzat és a városlakók kéz a kézben együtt vezetnek.

Ami szolgáltat, ad a lakosainak, akik érzik, hogy tényleg kapnak valamit. Akik nem csak a munkában, de a sikerekben is részt vesznek.

Nemény elmondta, azt szeretné, ha az önkormányzat nem hivatal, hanem partner lenne: "Ha én vezethetem a várost, eljön a nyitott ajtók időszaka a városházán" - tette hozzá. A polgármester most a képviselőket is letiltja arról, hogy a hivatalban információt kapjanak, választ a kérdésekre csak a polgármester engedélyével kaphatnak.

Bár a programbemutatót későbbre tervezik, néhány dolgot megemlített, mit terveznek:

  • új közlekedési koncepciót a teljes városra nézve,
  • út-, híd- és járdaprogramot a helyi közösségeket bevonva,
  • meg kell oldani a parkolók kérdését is. (Itt megemlítette, hogy amíg a polgármesteri parkolót felújították 30 millió forintból, addig több helyen a terveket sem hajlandóak elkészíttetni.)
  • kertvárosi program, hogy a város minden részén ugyanazt a minőséget kapják a szombathelyiek, ebben szerinte óriási lemaradások vannak
  • javítani kell a szociális bérlakások terén
  • játszótér-felújítási program (itt elmondta, hogy mióta nincs külön költségvetési sora, azóta nagyon leromlott a helyzet)
  • várostisztasági és levegőtisztasági program
  • idősgondozási program
  • a tömegközlekedés javítása
Egyetlen dolgot külön kiemelt, ez pedig az okos város program.

Szeretnének lefejleszteni egy olyan applikációt, ahol azonnali kapcsolatfelvétel lehetséges az önkormányzattal. A hibabejelentés így megtörténhet egy gombnyomással nem szükséges hivatalknokokat hívogatni, akik aztán adják át egymásnak az ügyeket. Ha valaki kátyút látott, vagy rossz lámpával, esetleg otthagyott szeméttel találkozott, akkor azonnal jelezheti majd a problámáit. Visszajelzőrendeszerrel látnák el, így mindenki tudná, hol tart az ügye. Létrehoznának egy gyors reagálású csoportot az ingatla- és közműszolgáltatások kezelésére is. A rendszer alkalmas lenne arra is, hogy közlekedési, vagy egyéb probléma esetén azonnal értesítsék a szombathelyieket. Még a választások előtt tesztüzembe szeretnék állítani a rendszert.

Ennél még nagyobb dobás lehet, amit a tennivalók felsorolásásának végén említett: mivel ez internet alapú, ezért valamennyi szombathelyi számára ingyen wifit szeretnének biztosítani.

A képviselőjelöltek bemutatása előtt Nemény még megemlítette azt is, hogy megszüntetik a civil szervezetek és a politikai alapú támogatását.

Zárszóként a polgármesterjelölt azt mondta: "Belesüppedtünk a 20. századba és ott maradtunk. A mi feladatunk átvezetni a várost a 21. századba."

Ezután Tóth Kálmán választókerületenként bemutatta a képviselő-jelölteket.

Az Éljen Szombathely-Momentum-LMP-MSZP-DK-V, mint Vas féle összefogás őket indítja Szombathelyen 2019-ben:

1. György István Péter 
2. Bokányi Adrienn 
3. dr. Horváth Attila 
4. Horváth Soma 
5. dr. László Győző 
6. Kopcsándi József 
7. Horváth Zoltán 
8. Lukács Dániel 
9. Kelemen Krisztián 
10. Gömböcz Zoltán 
11. dr. Árvai Roland
12. Gálffy Áron
13. Németh Ákos 
14. Tóth Kálmán 

A sajtótájékoztató végén kérdésként felmerült, mi lesz Czeglédy Csabával? Ipkovich György válaszolt a kérdésre. Elmondta, Czeglédy jelenleg lakhelyelhagyási tilalma miatt kötve van a lakásához, de szerintük helye van a közéletben. Úgy gondolják, neki az országos politikában lenne majd a helye, ezt támogatják, hogy ilyen irányba érvényesítse elképzeléseit. Szeirnte Czeglédyt a poltika felsővezetői is várják, értük szenvedte el az üldöztetéseket.

"Ez a társaság nem tegnap jött össze, hosszú munka eredménye, akik az egyedüli helyes útra léptek, ugyanis az összefogás eredményt fog hozni"

- mondta Ipkovich. Mivel ő maga sincs a képviselő-jelöltek listáján, magáról is megjegyezte, hogy országosan próbálja népszerűsíteni ezt.

Szólj hozzá!

Kiss & Go táblákat tesznek ki több győri óvoda és bölcsőde közelébe

Reggel és délután pár percig parkolójegy váltása nélkül lehet várakozni.

1,4 millióval kopasztották meg, pedig elsőre nem hitte el a csalók meséjét

Az elkövető első telefonhívását megszakította, másodjára azonban a tettesek mégis meg tudták győzni arról, hogy bankszámláját támadás érte.

Kihelyezett hulladékudvar lesz Gyirmóton szombaton

A MOHU Zrt. kérésére a beszállítani kívánt hulladékot a kihelyezett gyűjtőhelyen hulladék fajtánkként mérlegelni szükséges.

Szétverte a börtöncellát egy férfi a szombathelyi börtönben

Cselekményével közel 200 ezer forint kárt okozott.

Napos, gomolyfelhős idő várható pénteken

A legmagasabb nappali hőmérséklet 15 és 20 fok között valószínű.

Bebes István, körmendi polgármester feljelentést tesz, mert közadatokat jelentetett meg az Ugytudjuk.hu

A város első embere szerint üzleti titok egy közpénzből felújított, nemzeti vagyonnak minősülő épület üzemeltetésére tett pályázati ajánlat.

MÁV: Szombattól folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

A Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon a karbantartás második fázisa érinti az S10-es, S12-es és G10-es járatokat, a szombathelyi Savaria IC-ket és a soproni InterCityket.

„Rohadjon meg minden kék!” – 80 nap elzárás jár a szombathelyi rendőr fenyegetéséért

Bíróságról börtönbe szállítás közben fenyegetőzött a rab.

A szentiváni civil jelölt Pintér Bence polgármesterjelöltségét támogatja

Pintér Bence egyesülete pedig úgy támogatja dr. Balog-Farkas Renátát, hogy nem indulnak el a szentiváni körzetben.

Kapott-e fizetést Jagodits Zsuzsa?

A szombathelyi Fidesz képviselőjelöltje annak a Haladásnak a kommunikációs vezetője, ahol hónapok óta nem volt fizetés. A városi közgyűlésben megint téma volt a foci.

Ököllel mellkason ütötte volt párját a szombathelyi férfi

A nő nyolc napon túl gyógyuló súlyos sérülést szenvedett.

Szakadozik a felhőzet csütörtökön, de lehet zápor

A legmagasabb nappali hőmérséklet 10 és 17 fok között valószínű.

Mire számíthat a cserbenhagyó ittas vezető?

Magyarországon a KRESZ egyértelműen tiltja a járművezetők számára az alkohol fogyasztását, illetve a járművezetést ilyen esetekben.

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.