Bond-finálé: sem rázva, sem keverve

KORG . 2021-10-04 19:23:00
Az utolsó lövés kilyukasztotta a könnyzacskókat.

Csaknem telt házak előtt fut a legújabb James Bond film, a 007 - Nincs idő meghalni ( No Time do Die) Szombathelyen. A háromórás (!) mozi végigülése sem kis nézői teljesítmény, de az igazán érdekes az, hogy mit mormolnak a nézők a kijáratnál. 

Ebből az szűrhető le, hogy inkább besült, mintsem elsült a Bondot alakító brit színész, Daniel Craig utolsó, azaz búcsúlövése.  

Tudtuk, persze, hogy ez lesz a színész utolsó Bond alakítása és valahogy ki kell írni a szériából. Azt is gyanítottuk, hogy a női főszereplő kiválasztása – a francia Léa Seydoux – „könnyes", érzelmi karaktert hoz majd be. 

Na és az sem volt titok, hogy a filmet többször frissíteni kellett a covid-járvány miatt. Eléggé nyilvánvaló, hogy a halasztások nagyon nem tettek jót a filmnek.

„A nevem Bond, James Bond" - így lett ez kitalálva, megcsinálva a hatvanas évek óta. Így vitte végig a „vérvonalat" az eddigi hat főszereplő színész. A széria hőse mindig is macsó volt, egyedüli harcos, érzelmileg faarcú, akinek ugyan van főnöke, de azt nagy ívben... Bondhoz dől a pénz, egeket ver az izgalom és lövésre kész szép nő minden sarkon. Meg olyan luxus, ami már mesevilág.

Na és a humor: amikor Roger Moore, az aktuális Bond, meglátott egy csinoskát, azt sóhajtotta: „Ó, maga is szobalány? Mert egy már bent van".

Stílus, humor, túlzás, fantasztikus képi világ. Mese és politika, ez a Bond filmek világa évtizedek óta. Generációk szemidegébe ivódott, hogy Bond jön és lő, Bond jön és hódít, Bond jön és lazán leveri az ellent. A mai, szemideges néző mégis miért morog, amikor még ki sem hűlt a vászon?

Mert csalódott.

Pedig nem indult rosszul a dolog. Az első 20 percben például csúcstechnológiás akciójeleneteket kapunk. Az ütős, horror nyitány után olyan autós üldözés indul be egy mediterrán kisváros hegyi lejtőin, hogy kapkodjuk a levegőt. Ez még a Bond-filmek látványvilágában is kimagasló.

Ekkor még az a Bond van előttünk, akit vártunk, akire számítottunk. Az sem zavar, hogy a 20. századi ráncfelvarrásnak, de főleg a covidnak betudhatóan az ellenség nem a vörös, vodkaszagú szőke Igor. 

Hanem egy nanorobot, amely vírust visz az ember sejtjeibe. Hogy aztán a neki nem tetsző DNS-molekulásokat simán kinyírja. Itt azért néhány oltásellenes felsikít...

A film erős része a kubai jelenetsor, ahol Bond segítőjeként feltűnik egy kreol szépség. Ő az igazi meglepetés ebben a filmben. Mármint a Palomát megszemélyesítő, 33 éves Ana de Aramas kubai színésznő. Aki csupán 17 percig van/nyomul a vásznon, de a legemlékezetesebb jeleneteket produkálja.  

Még az is megesik, hogy Bond-Craig humorizál és nem is rosszul. Amikor kiüti az orosz bérgyilkos, Küklopsz üvegszemét, rezignáltan jegyzi meg: „Látni, hogy szemet vetett rám". Ez már-már Roger Moore-i magasság...

Ahogy kezd kibomlani a cselekmény, úgy érezni, hogy a rendező, Joji Fukunaga eltérő hatások alá került. Beszűrődik a MeToo vonal, majd Craig érzelmes – vagyis nem bondi – elbúcsúztatása lesz soron. Egyre több a bába Bond körül, ez nem is szült jót.

A gondok ott kezdődnek, amikor a rendező átvált a Bond-stílustól elütő érzelmi síkra, amit fegyverropogással próbál ellensúlyozni. Bond lövöldöz, közben gyón, aztán megint lövöldöz és még le is térdel... Van, akinél az utolsó lövése kilyukasztja a könnyzacskókat, de a többség inkább bosszankodik.

Ez lenne az új tartalom és vonal? Ha így lesz, akkor a mi Bondunknak annyi. Olyan ez, mint amikor egy eredeti Beatles-számot feldolgoznak. Ami lehet, hogy nem is rossz, de messze nem az igazi. A film a végén szirupos melodrámába fullad.

Így aztán sem rázva, sem keverve. És főleg nem jéggel. 

Szólj hozzá!

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.

Az idén sem fizet osztalékot a Rába

Győri ingatlanok érétkesítéséről is döntött a cég.

Azzal fenyegette a sárvári gyámügyest a nő, hogy megöli

„Na te büdös k***a, ha te ezt megtetted, akkor nem fogok veled szépen beszélni!”

Tizenkét gyanúsítottja van már annak az ügynek, amiben letartóztatták a volt győri rendőrkapitányt

A volt kapitányon kívül egy másik gyanúsítottat is fogva tartanak, aki szintén fontos és magas rangú, nyugalmazott rendőr.

Szúnyogok: Győrben kiterjedt biológiai gyérítés egyelőre nem szükséges

A Győr-Szol Zrt. már megtette az előkészületeket a szúnyoggyérítési munkálatok megkezdéséhez.

Legyen egy szuper okosóra a legújabb kiegészítőd

Gondoltál már arra, hogy beszerezz egy páratlan okosórát? Ha eddig halogattad a döntést, akkor ezt most tekintsd egy jelnek és üdvözölj a gyűjteményedben egy efféle újdonságot. Nemcsak dekoratív kiegészítő, hanem számtalan előnnyel is bír.

Quentin Tarantino mégsem filmkritikusról forgatja utolsó filmjét

A rendező várhatóan tizedik filmje elkészítése után is folytatja a kreatív munkát. Korábban többször célzott rá, hogy minisorozatok és színdarabok rendezése is érdekli.

A performance marketing jelentősége a vállalkozások életében

Minden vállalkozás számára alapvető fontosságú, hogy folyamatosan, méghozzá profitábilisan termeljen új ügyfeleket, vásárlókat. A performance marketing elengedhetetlen a sikerhez, egy laikus számára azonban rengeteg nehézséget okozhat a fizetett hirdetések nyereséges menedzselése, éppen ezért sok esetben a legjobb döntés szakértőket segítségül hívni.

Ütötte, rúgta ismerősét egy körmendi férfi

Még a mobilját is földhöz vágta.