Biciklizünk a gyerekkel: előttünk vagy mögöttünk tekerjen?

Nagy Donát 2020-07-29 18:14:18
Úgy tűnik, nem csak a politikában léteznek szekértáborok. Ön hogyan bicajozik a gyerkőccel? Szavazzon!

Kiskoromban gyakran jártam ki édesapámmal a környező utcákba, zöldterületre biciklizni, kirándulni. Persze akkor még jóval kevesebb volt az autó az utakon, és talán ez az őrült rohanás sem volt a világban.

Anno az általános iskolában tanultunk a KRESZ-ről, ha jól emlékszem technikaórán - manapság nem tudom, van-e ilyen oktatás. Rengeteg dolgot kellene tanítani általánosban, a pénzügyi ismeretek és az érveléstechnikák mellett a közlekedési szabályok is ilyenek.

Fotó: Pixabay

De emellett szüleim is rendszeresen elmagyarázták, melyik tábla mit jelent, mikor kinek van elsőbbsége és miért. Persze magamtól is nem kevés érdeklődést mutattam a közlekedés felé, többnyire a Trabant bal hátsó ülésén utazva.

Visszatérve a kiskori biciklizésekre: velem mindig is úgy közlekedett édesapám, hogy előre megbeszéltük, merre szeretnék menni. Átgondoltuk közösen, hogy hol kell különösen figyelni, majd megígértette velem, hogy az út szélén fogok tekerni. Aztán elindultunk.

Én elöl, édesapám pedig mögöttem.

Számomra ez volt a természetes, így bicajoztunk, ő pedig végig szemmel tartott. Kereszteződéshez, vagy más forgalmi szituációhoz érve jó előre újra elmondta mögülem, mit kell tennem; én meg nemigazán lázadtam a szavai ellen.

Ezért is volt furcsa számomra, hogy Szombathelyen nagyon sok szülő úgy biciklizik a gyermekével, hogy elöl megy a felnőtt, majd hátul a gyerkőc igyekszik nem lemaradni. Én úgy gondoltam, hogy ezzel a felállással sokkal veszélyesebb a közlekedés, hiszen egyszerűen nem látjuk a gyereket, éppen hol van, mit csinál. A szülőnek folyamatosan hátra kell tekintenie, de közben az előtte történő eseményekre is ügyelnie kell.

Erről a témáról beszélgettem a környezetemben is, és két, teljesen eltérő érvrendszerrel találkoztam; és talán mindkettőben van igazság.

Ha a gyerkőc teker elöl, akkor folyamatosan látjuk őt, viszont nem tudjuk fizikailag elkapni. Ellenkező esetben biokerítésnek használva testünket meg tudjuk fogni a lurkót, viszont nem látjuk folyamatosan, mit csinál mögöttünk.

Így én most Önöket kérdezném, mit gondolnak, hol tekerjen a gyerek? Szavazzon!

Szólj hozzá!

Sorsoltunk: ma is lett 'nap kommentje' díj

Reméljük Nektek is tetszik ez a rovat!

Most Te is tehetsz a madarainkért!

Az első fagyok beköszöntével megkezdődött a 131. országos énekesmadár-etetési szezon, amely 1890 óta vonja be Magyarország lakosságát a madáretetésbe.

Figyelem, holnaptól él a vásárlási idősáv, ezekre az üzletekre figyeljen!

Ezúttal nem vártak éjjelig a rendelet nyilvánosságra hozatalával, így nem kell ébren maradniuk azoknak sem, akik fel akarnak készülni a holnaptól érvényes legújabb járványügyi szabályokra.

Mutatjuk, melyik magyar filmet nevezzük a jövő évi Oscarra

Horváth Lili szerelmesfilmje lett a befutó.

Felállították Győr karácsonyfáját

Egy téti házaspár ajánlotta fel a városnak.

Megszületett Mirabella, Eliot és Kende

Szombathelyi anyakönyvi hírek.

Leváltották az Index főszerkesztőjét

Fontos változások történnek a szerkesztőségben.

Visszaszorítaná a kormány a készpénzhasználatot

Holnap döntenek az újabb tehercsökkentésekről.

Ezért csatolja be mindenki a biztonsági övet!

Itt az elrettentő ellenpélda: ennek hiányában meghalt a kocsi utasa.

Takátsné Tenki Mária: Bízom benne, hogy az önkormányzatok nem lehetetlenülnek el az esetleges megszorítások miatt

A szombathelyi fideszes önkormányzati képviselő szerint is képtelenség parkolni a belvárosban.

LMP: az önkormányzatok bedőlnének az adóbevételeik nélkül

Számos polgármester szerint a teljes önkormányzati rendszer bedőlne, ha részben vagy egészében elvonnák tőlük az adóbevételeiket - mondta az LMP frakcióvezetője hétfőn sajtótájékoztatón. Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: pártja mindent megtesz ennek megakadályozásáért, ezért az LMP országgyűlési határozati javaslatot nyújt be az önkormányzatok érdekében.

Tömeges, célzott tesztelésről beszélt Orbán

A tömeges, célzott koronavírus-tesztelés megindítását, valamint az iskolák működésének megvédését nevezte a hét nagy védekezési akciójának Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfő reggeli ülése után a Facebook-oldalán közzétett videóban.

van még itt cikk a témában:

Ötszörösére nőhet az elektromos kerékpárok iránti kereslet

Az elektromos kerékpár valójában új távlatokat nyit, hiszen aki eddig megtett 20 vagy 30 kilométert a hegyekben, az most akár ennek a dupláját is képes letekerni, ezáltal kétszer annyi utat is tud bejárni.

Kerékpáros szervizpontot kapott a sárvári várparkoló

Mindenre megoldást nyújt, ha lerobbanna a kétkerekű.

Ezen a videón látszik, miért veszélyes kivilágítatlanul biciklizni éjjel

Szellemek Győrben: Győrben közlekedünk Facebook-oldal összeállítása.