Belső feszültség a szombathelyi egyetemen a gépészmérnök képzés miatt

ugytudjuk.hu 2020-07-29 11:30:00
Felháborította Horváth Bélát, az egyetem professzorát, Németh István rektorhelyettes nyilatkozata.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Hétfőn tartott tájékoztatót Németh István, az ELTE-SEK távozó rektorhelyettese. Németh úgy fogalmazott, hogy nagyon jó eredményt ért el az ELTE és az intézményhez tartozó szombathelyi SEK is, hiszen országos szinten 10 ezer 170 új hallgatót, míg helyi szinten 642 fő beiratkozót köszönthetnek, így 8,6 százalékos növekedést könyvelhettek el. Ugyanakkor hozzátette, hogy nagyot zuhant az eddig az egyetem zászlóshajójának számító gépészmérnök képzés. Idén mindössze 26 gépészmérnök hallgatót vett fel az intézmény. 

A rektorhelyettes azt mondta, ez annak tudható be, hogy ugyan az állam, a szombathelyi önkormányzat és az egyetem is szívén viseli ennek a képzésnek a sorsát, a térség ipari vállalatai már nem így állnak hozzá a képzéshez, ez pedig ezt a zuhanó tendenciát hozza magával.

Nemrég aztán beérkezett szerkesztőségünkhöz Prof. Dr. Horváth Béla, a SEK professzorának reakciója, amiben azt írja, felháborította Németh nyilatkozata. A közleményt a továbbiakban változatlanul közöljük:

 

Már nem tudom szó nélkül hagyni!

Németh István rektorhelyettes (hol? az ELTE-n vagy Veszprémben) sajtó-nyilatkozatiban az utóbbi időben több téves információ jelent meg a szombathelyi gépészmérnök-képzésről. Ezeket nem kívánom részletezni, de a legutóbbi nyilatkozata – amikor a felvételi kapcsán gépészmérnök-képzés leépüléséről nyilatkozott – felháborított. Arról a gépészmérnök-képzésről, amelyet az egyetemek (korábban a Nyugat-magyarországi Egyetem, 2017-től az ELTE), a képzésben érintett cégek és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata (politikai hovatartozástól függetlenül) egyértelműen akart és támogatott.

A múltról röviden:

2013 őszén a legnagyobb egyetértésben, az akkori Nyugat-magyarországi Egyetem rektorának megbízásából, hárman (Dr. Bíroszné Móritz Zsuzsanna, Dr. Németh István és személyem, Prof. Dr. Horváth Béla) együtt kezdtük el szombathelyi gépészmérnök-képzés szervezését. Mindehhez messzemenő segítséget és támogatást kaptunk a NymE akkori vezetésétől, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatától, és a duális képzésben akkor érintett hat vállalat (amely azóta tizenötre nőtt) vezetésétől. A gépészmérnök-képzés Szombathelyen 2015-ben sikeresen elindult. Azóta két évfolyam végzett, végzetteink szinte kivétel nélkül a szombathelyi vállalatokat erősítik, róluk csak pozitív visszajelzések érkeztek.

A jelenről:

A BSc képzés felfutott, a három és fél évfolyam (ennyi a BSc képzés Időintervalluma) jelen van Szombathelyen, jogot nyertünk az angol nyelvű BSc gépészmérnöki képzésre (ahol már idén ősztől a harmadik évfolyamon folyik képzés), az MSc gépészmérnöki képzésre, és elérhető távolságban van a gépészmérnöki doktoriskola elindítása. Hallgatóink az elmúlt három évben elismerésre méltó eredményeket értek el a gépészmérnök-hallgatók országos versenyein. Évekkel ezelőtt megalakítottuk a Savaria Műszaki Intézetet, amely ma már 20 fő fölötti oktatói létszámmal (több külföldi oktatóval) működik. Már a kezdetekben létrehoztuk az egyetem és a duális vállalatok képviselőiből álló Operatív Munkacsoportot, amely folyamatosan figyelemmel kíséri és ellenőrzi a duális gépészmérnök-képzést.

A jelenlegi felvételi eredményekről:


A felvételi létszámok valóban csökkentek, de ez nem szombathelyi jelenség. Az ország valamennyi gépészmérnöki szakán csökkentek a felvételi létszámok. Ez a felsőoktatásban jelentkezők, és a műszaki képzések iránt érdeklődők csökkenő létszámából következik. Szombathelyre az ELTE országosan a második legmagasabb pontszámmal vette fel a gépészmérnök-hallgatókat, ami kiváló eredmény.

Összegzésképpen:


Nem értem, hogy a távozó rektorhelyettes, aki egy korábbi nyilatkozatában még a szombathelyi gépészmérnök-képzés megteremtőjeként aposztrofálta magát, miért támadja ugyanezt a képzést? Megítélésem szerint Szombathelyen – ahol a gépipar a város jövője szempontjából meghatározó jelentőségű – a gépészmérnök-képzésnek jelene, és hosszútávú jövője van! Remélem, hogy ebben a városvezetés és a képzésben érintett duális cégek vezetői is megerősítenek.

Prof. Dr. Horváth Béla, professor emeritus

 

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.  

Szólj hozzá!

Elküldték Kuznyecovot az ETO-ból

Két hónapig volt vezetődedző.

Péntektől teljesen lezárják a szombathelyi Rumi utat

A Szőlős utca és a "mozaikos" kereszteződés között fognak aszfaltozni.

Nyomoz a rendőrség a csepregi önkormányzat körül

Ismeretlen tettes ellen sikkasztás vétsége miatt tettek feljelentést.

Első körben nem kapott licencet a Haladás

A zöld-fehérek április 25–től május 3-ig pótolhatják a hiányzó dokumentumokat, és bizonyíthatják a Klublicenc Szabályzatnak való megfelelésüket.

Három új gyalogátkelőhelyet terveztetnek meg Szombathelyre

Az elképzelés szerint a Markusovszky kórházzal szemben, a Dolgozók útján és a Körmendi úton is egy-egy új zebra létesül hamarosan.

LMP: minél több zöld képviselőre van szükség az EP-ben

Akik aláírásukkal az LMP-t támogatják, egyúttal nemet mondanak az akkumulátor-gyártásra - jelentette ki Tetlák Örs, az ellenzéki párt országos elnökségi tagja kedden Budapesten.

Rács mögött a győri "pikó báró"

55 éves kábítószerdílert fogtak el a Győr-Moson-Sopron vármegyei nyomozók.

Szózene est Pajor Tamással és Varga Bencével (Zaporozsec)

Április 25-én 19 órától a szombathelyi Weöres Sándor Színház Márkus Emília termében.

Hogyan alakíthatunk ki egy kis magánszférát a kertben?

Akinek nagy kertje és esetleg még medencéje is van, az tudja nagyon jól, hogy néha meglehetősen nehéz elrejtőzni a kíváncsi szemek elől.

Saját szurkolóira hívta a rendőröket a Haladás vezetősége

A hétfői futsal meccsre mentek ki a foci csapat drukkerei kinyilvánítani a véleményüket.

Szombathelyi pedofilt fogott az ügyészség

Gyermekeket ábrázoló pornóképeket töltött fel egy netes tárhelyre.

Szombathelyi, Jókai utcai gázolás: Semmiféle eltussolás a kapitányság részéről nincs

Megszólalt a szombathelyi rendőrkapitány a kettős gázolás ügyében.

Keresőoptimalizálás: hogy valóban azt kapjuk, amit látni szeretnénk

A keresőoptimalizálás, azaz a SEO szerves része az online marketingnek. Az a lényege, hogy a weboldalakat, illetve azok tartalmait a lehető legelőrébb rangsoroljuk a keresőmotorok találati listáin.

100 nyugtatót beszedve vezetett egy férfi, Kapuvár mellett szenvedett balesetet

Összeveszett az asszonnyal, ezt a megoldást választotta.

Pintér Bence fizetetlen szabadságra megy a kampány ideje alatt

A győri Tiszta Szívvel a Városért Egyesület polgármesterjelöltje felfüggeszti újságírói tevékenységét.