Belső feszültség a szombathelyi egyetemen a gépészmérnök képzés miatt

ugytudjuk.hu 2020-07-29 11:30:00
Felháborította Horváth Bélát, az egyetem professzorát, Németh István rektorhelyettes nyilatkozata.

Kétéves az Ugytudjuk.hu, hogy megajándékozhassunk, olvasd el figyelmesen a cikket! 

Hétfőn tartott tájékoztatót Németh István, az ELTE-SEK távozó rektorhelyettese. Németh úgy fogalmazott, hogy nagyon jó eredményt ért el az ELTE és az intézményhez tartozó szombathelyi SEK is, hiszen országos szinten 10 ezer 170 új hallgatót, míg helyi szinten 642 fő beiratkozót köszönthetnek, így 8,6 százalékos növekedést könyvelhettek el. Ugyanakkor hozzátette, hogy nagyot zuhant az eddig az egyetem zászlóshajójának számító gépészmérnök képzés. Idén mindössze 26 gépészmérnök hallgatót vett fel az intézmény. 

A rektorhelyettes azt mondta, ez annak tudható be, hogy ugyan az állam, a szombathelyi önkormányzat és az egyetem is szívén viseli ennek a képzésnek a sorsát, a térség ipari vállalatai már nem így állnak hozzá a képzéshez, ez pedig ezt a zuhanó tendenciát hozza magával.

Nemrég aztán beérkezett szerkesztőségünkhöz Prof. Dr. Horváth Béla, a SEK professzorának reakciója, amiben azt írja, felháborította Németh nyilatkozata. A közleményt a továbbiakban változatlanul közöljük:

 

Már nem tudom szó nélkül hagyni!

Németh István rektorhelyettes (hol? az ELTE-n vagy Veszprémben) sajtó-nyilatkozatiban az utóbbi időben több téves információ jelent meg a szombathelyi gépészmérnök-képzésről. Ezeket nem kívánom részletezni, de a legutóbbi nyilatkozata – amikor a felvételi kapcsán gépészmérnök-képzés leépüléséről nyilatkozott – felháborított. Arról a gépészmérnök-képzésről, amelyet az egyetemek (korábban a Nyugat-magyarországi Egyetem, 2017-től az ELTE), a képzésben érintett cégek és Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata (politikai hovatartozástól függetlenül) egyértelműen akart és támogatott.

A múltról röviden:

2013 őszén a legnagyobb egyetértésben, az akkori Nyugat-magyarországi Egyetem rektorának megbízásából, hárman (Dr. Bíroszné Móritz Zsuzsanna, Dr. Németh István és személyem, Prof. Dr. Horváth Béla) együtt kezdtük el szombathelyi gépészmérnök-képzés szervezését. Mindehhez messzemenő segítséget és támogatást kaptunk a NymE akkori vezetésétől, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzatától, és a duális képzésben akkor érintett hat vállalat (amely azóta tizenötre nőtt) vezetésétől. A gépészmérnök-képzés Szombathelyen 2015-ben sikeresen elindult. Azóta két évfolyam végzett, végzetteink szinte kivétel nélkül a szombathelyi vállalatokat erősítik, róluk csak pozitív visszajelzések érkeztek.

A jelenről:

A BSc képzés felfutott, a három és fél évfolyam (ennyi a BSc képzés Időintervalluma) jelen van Szombathelyen, jogot nyertünk az angol nyelvű BSc gépészmérnöki képzésre (ahol már idén ősztől a harmadik évfolyamon folyik képzés), az MSc gépészmérnöki képzésre, és elérhető távolságban van a gépészmérnöki doktoriskola elindítása. Hallgatóink az elmúlt három évben elismerésre méltó eredményeket értek el a gépészmérnök-hallgatók országos versenyein. Évekkel ezelőtt megalakítottuk a Savaria Műszaki Intézetet, amely ma már 20 fő fölötti oktatói létszámmal (több külföldi oktatóval) működik. Már a kezdetekben létrehoztuk az egyetem és a duális vállalatok képviselőiből álló Operatív Munkacsoportot, amely folyamatosan figyelemmel kíséri és ellenőrzi a duális gépészmérnök-képzést.

A jelenlegi felvételi eredményekről:


A felvételi létszámok valóban csökkentek, de ez nem szombathelyi jelenség. Az ország valamennyi gépészmérnöki szakán csökkentek a felvételi létszámok. Ez a felsőoktatásban jelentkezők, és a műszaki képzések iránt érdeklődők csökkenő létszámából következik. Szombathelyre az ELTE országosan a második legmagasabb pontszámmal vette fel a gépészmérnök-hallgatókat, ami kiváló eredmény.

Összegzésképpen:


Nem értem, hogy a távozó rektorhelyettes, aki egy korábbi nyilatkozatában még a szombathelyi gépészmérnök-képzés megteremtőjeként aposztrofálta magát, miért támadja ugyanezt a képzést? Megítélésem szerint Szombathelyen – ahol a gépipar a város jövője szempontjából meghatározó jelentőségű – a gépészmérnök-képzésnek jelene, és hosszútávú jövője van! Remélem, hogy ebben a városvezetés és a képzésben érintett duális cégek vezetői is megerősítenek.

Prof. Dr. Horváth Béla, professor emeritus

 

Valami oda nem illőt olvastál a cikkben? Ez csakis EZÉRT lehetett.  

Szólj hozzá!

Mára várják a Rába tetőzését Sárvárnál

Nem kellett elrendelni Sárvár térségében az árvízvédelmi készültséget.

Friss infók a Marvel Kapitány folytatásáról

Megvan ki rendezi a második részt.

Kőszegen falafelezett Magyarósi Csaba vlogger

Meglepődve tapasztalta, hogy itt tényleg működik a becsületkassza.

Elbukott az iskolaőrségre jelentkezők kétharmada

Máshol is számíthatna bukásnak ez a mennyiség...

Mátyus János: Hibáztam

A Szombathelyi Haladás edzője szerint a Szolnok ellen meg kellett volna hagynia a legutóbbi felállást.

Árokba borult egy kamion a 8-as főút hosszúperesztegi szakaszán

A balesethez a hosszúperesztegi önkéntes tűzoltók érkeztek ki.

Játékfegyverrel fenyegetett meg egy taxist egy férfi Győrben

A rendőrök bilincse már igazi volt, nem játék.

Zöld helyett sárga besorolású lett Spanyolország

A magyar állampolgárokat sárga vagy piros jelzésű országból belépve a határon egészségügyi ellenőrzés alá vetik és 14 napos karanténba kell vonulniuk.

Ma végre előbukkan a Nap a felhők mögül

Délelőtt még délnyugaton azért lehet egy-egy zivatar.

Kettőt kapott a Gyirmót, a Szentlőrinc nyert

Nem tudtak visszajönni a gyirmótiak.

2,3 millió forintnyi áruval rövidítette meg a boltokat egy férfi Szombathelyen

Arckrémeket, cipőket, ruhákat, márkás parfümöket, szeszes italokat, élelmiszereket emelt le a polcokról.

Másfél milliót csalt ki a barátja édesapjától egy vasi férfi

A csaló azzal hitegette a férfit, hogy külföldről akar kocsikat behozni a pénzből.

Magyarország egymillió euróval támogatja a bejrúti kármentést

A magyar támogatás kedvezményezettje a Hungary Helps korábbi partnere, a libanoni maronita egyház karitatív missziója.

Csütörtökön vagy pénteken lezárhatják a Móricz Zsigmond rakpartot Győrben az áradó Mosoni-Duna miatt

Elsőfokú készültség van érvényben, Győrnél csütörtökön tetőzik a Dunán levonuló árhullám.

Pollreisz Balázs szociális bérlakásokat építene a győri Iszkápa utcai szemétkupac helyére

A tulajdonoson nem múlik, mivel drágább lenne neki a szemetet elszállítani, mint a területet átengedni az önkormányzatnak, ezért felajánlotta a telket hasznosításra.

A bejrúti robbanásban odaveszett Libanon szinte teljes gabonautánpótlása is

Közvetlenül a silók mellett gyulladt be az ammónium-nitrát raktár.

van még itt cikk a témában: